Home Geen categorie Wat carnaval, schrijven en bezinnen met elkaar te maken hebben

Wat carnaval, schrijven en bezinnen met elkaar te maken hebben

Door Anke de Jong

De dagen van carnaval zijn weer achter de rug en aan de foto’s op Facebook, in de kranten en de beelden op televisie te zien was het weer een gezellige boel. Zelf ben ik niet zo opgegroeid met het vieren van carnaval, maar als ik de verhalen hoor dan kan ik me voorstellen dat het heerlijk is om even lekker gek te doen en alles op de hak te nemen. Hoewel, ik heb wel zeer goede herinneringen aan de Caraïbische carnavalsoptochten op Aruba, waar wij als kinderen ook aan meededen. De warmte, de swingende muziek en de optochten met de meest vreemde of mooie uitdossingen waren een groot feest waar ik als kind erg van genoten heb.

Iemand anders zijn

Je kunt je met carnaval even een paar dagen voordoen als iemand anders, je dagelijkse zelf  afgooien en je als je dat wilt kun je je anders voordoen dan je bent door je zodanig te verkleden en te schminken dat niemand je herkent. Daar hebben we misschien allemaal wel af en toe behoefte aan, je even anders voordoen dan je bent of je verkleden zodat je niet meer herkenbaar bent. In moeilijke tijden zou je wel willen verdwijnen en pas terug komen als de problemen zijn opgelost. In verdrietige tijden wil je misschien wel je masker opzetten en net doen alsof het verdriet er niet meer is. Helaas werkt het niet zo in het leven en zullen we het toch moeten doen met de situatie waarin we zitten.

Bezinnen

Na afloop van het carnaval start de 40 dagentijd tot Pasen. Voor veel mensen is dit een periode waarin gevast wordt of waarin men een sober leven lijdt. Terug naar de basis en met aandacht leven. Een grotere tegenstelling met de uitbundigheid van carnaval kun je haast niet bedenken. Of je nu gelovig bent of niet maakt niet zoveel uit. Steeds meer mensen die niet gelovig zijn gebruiken deze periode om bewuster te leven of om bepaalde dingen niet te doen. Zelf doe ik mee met het project van Shodo waarin we veertig dagen schrijven aan de hand van de film Departures. Met elke dag een schijfopdracht aan de hand van de film gaan zijn we in deze 40 dagen schrijvend bezinnen. Eén van de steeds terugkerende opdrachten is het schrijven van een Haiku, een klein gedichtje van 17 lettergrepen (ritme 5-7-5) met steeds een ander onderwerp.

Schrijvend bezinnen

Terug naar de basis gaan

Verlicht verder gaan

Sta jij jezelf toe om af en toe te genieten en los te gaan? En wat doe jij om af en toe te bezinnen en stil te staan? Meer informatie over Shodo en de film Departures? Klik op deze link

Leave a Comment