Home Bewustzijn Wasbare luiers: eenvoudig, economisch, vrolijk en hygiënisch

Wasbare luiers: eenvoudig, economisch, vrolijk en hygiënisch

Door Gwendolyn Frijns

Afval, we produceren daar best veel van. Maar vieze luiers, daar zijn kleine kinderen dan weer kampioen in! Zeker in de eerste maanden vliegen de luiers je om de oren en blijf je maar nieuwe pakken kopen. Om over de berg vieze luiers in de kliko maar niet te spreken. Kan dat dan anders?

Wasbare luiers

1. Bespaar afval Een van mijn eerste beweegredenen om geen wegwerp luiers te kopen, is om mijn afval te beperken. Behalve dat dit beter is voor mijzelf en het milieu, is dat namelijk ook beter voor de portemonnee. Verpakkingen kosten geld, maar ook de jaarlijkse belasting voor afvalverwerking. En die bepalen wij! Door ons afval goed te scheiden en tot het minimum te beperken (en dat is minder ingewikkeld dan je misschien zou denken) helpen we de natuur en onze portemonnee. Ja, ik draai een paar wasmachines extra, maar daar heb ik geen moeite mee. 2. Wasbare luiers zijn niet vies Veel mensen vinden poep en plas heel vies en kiezen daarom liever ervoor om ‘dat vieze ding’ zo snel mogelijk weg te kunnen gooien. Zelf vind ik alles wat uit ons lichaam komt fascinerend, omdat het zo veel informatie geeft over hoe het met ons van binnen gaat. De geur, kleur, stukjes, vorm: alles verteld ons veel over onze gezondheid. Niets aan ons lichaam is zomaar! Dankzij het wasbaar luieren ben ik mij veel bewuster van wat mijn zoon zijn darmen wel verteren, wanneer hij tandjes door krijgt en wanneer hij veel antistoffen aan het aanmaken is (slijmerige poep en sterk ruikende urine). En wanneer je ze wast zoals het hoort en ze regelmatig een zonbadje geeft (verdwijnen de vlekken) zijn ze elke keer weer als nieuw! 3. Bespaar geld Ik hoop zelf geen wegwerp kleding. Ik hou van duurzaam, iets wat lang meegaat en wat fijn aanvoelt. Vos heeft dan ook nog nooit luieruitslag gehad, omdat ik precies de stoffen uitzoek waar zijn gevoelige huid het beste op reageert. Door niet elke keer nieuwe luiers te hoeven kopen, maar te investeren in een stuk of 12-24 goeie luiers, kan ik daar de hele periode mee doen en hoef ik ze alleen te wassen. Ik zit dus nooit met een zak luiers waar hij ineens niet meer in kan, omdat ik mijn luiers kan stellen. Zo gooi ik nooit iets weg. Extra pluspunt: wanneer je kwaliteitluiers heb gekocht en ze goed onderhoudt, kunnen je ze gebruiken voor meerdere kinderen! 4. Persoonlijke smaak Op dit moment is er ontzettend veel keus in vormen, kleuren, printjes, soorten en systemen. Zo kun je zelf ontdekken wat leuk staat bij jouw kind en welke pasvorm ze nodig hebben. Een mollig kind als Vos paste bijvoorbeeld niet de luiers die gemaakt zijn voor kleine, smalle petit baby’s. Schaf dan ook voor de bevalling niet teveel aan, maar test liever een setje luiers wanneer de kleine geboren is. In de eerste dagen wanneer ze de meconium uitpoepen wil je sowieso geen wasbare luiers gebruiken, want die kun je dan gelijk weggooien. Zonde! Zelf heb ik de eerste maand alle wegwerpies opgemaakt die ik van andere moeders had gekregen zodat ik op mijn gemak samen met Vos kon uitvinden welke luiers ik moest hebben voor zijn bouw. Nog een paar tips! 1. Er bestaan ook zwemluiers. Als je veel zwemt, raadt ik er aan om 2 aan te schaffen, maar als je 1x per week naar ouder&kind zwemmen gaat, volstaat 1 prima. Zelf ben ik dol op onze Smart Bottoms (€16 p.s) die je helemaal naar postuur kunt stellen, maar ook de Chinese zwemluiers (€5 p.s.) doen het hier goed. 2. Als je biologisch afbreekbare inleggers gebruikt (om de poep in op te vangen en makkelijk in de wc te kunnen gooien) gooi ze dan niet weg in geval van een plasluier. Verzamel ze in een bh zakje, was ze mee met de wasluiers en ze kunnen nog prima 3-4 keer mee. 3. Gebruik het juiste wasmiddel (poeder!!) en nevernevernooit wasverzachter of azijn. Wasverzachter legt een laag over de luiers, waardoor ze hun werk niet kunnen doen en je de meest ranzige luiers ooit krijgt en azijn tast de PUL laag (de anti-lek laag) van de luier aan. Schud alles goed uit voordat je het te drogen hangt (en ook als ze droog zijn, wordt het zacht van) en hang het nooit, maar dan ook echt nooit op de verwarming. Vlekken? Hang het in de zon! 4. Wasbaar luieren is geen hogere wiskunde. Het duurt misschien even voordat je jouw draai hebt gevonden, maar dat is met alle nieuwe dingen. En gelukkig zijn er altijd nog andere moeders en professionals zoals Kaatje Katoen aan wie je alle vragen kunt stellen. Meer weten? Kom 17 september lekker naar Kiindfestival, loop bij de wasbare luier kraampjes langs en ontdek nog meer duurzame ouderschapsdingen.

Leave a Comment