Home Bewustzijn Waarom zachter worden geen ontmanning hoeft te betekenen

Waarom zachter worden geen ontmanning hoeft te betekenen

Door redacteur
verzachten

Veel jongens krijgen al vroeg te horen dat ze een ‘man’ moeten zijn en zich moeten ‘vermannen’. Zulke uitspraken doen echter meer kwaad dan goed. Het kan er namelijk voor zorgen dat een jongen, al vóór zijn puberteit, schaamte ontwikkelt en zich verhardt. Er kan het idee ontstaan dat je als man niet zacht mag zijn en dat zachtheid gelijk staat aan zwakte. Maar hoe komt het eigenlijk dat zachtheid gelijk zou staan aan zwakte en wat voor voordelen heeft het als je als man wél zachter wordt?

Zachtheid: zwak en vrouwelijk?

Doordat veel jongens zo gewend zijn aan het idee dat ze geen zachtheid zouden mogen laten zien, ontstaat de kans dat ze deze zachtheid gaan verafschuwen. Ook kunnen ze een overmatige waardering krijgen voor presteren en doen alsof je alles onder controle hebt. Wanneer je als jongen je zachte kant laat zien, zou je niet mannelijk zijn. Dat heeft tot gevolg dat veel jongens zichzelf dwingen om hun verdriet of zachte kant niet te laten zien. Zachtheid wordt niet geassocieerd met mannelijkheid, maar met zwak en vrouwelijk zijn. Het wordt beschouwd als een tekortkoming, als teken van gebrek aan moed of ruggengraat.

Waarom mannen zachter zouden moeten worden

Het is dan ook geen wonder dat zoveel mannen er vaak alles aan doen om niet zacht over te komen en hoogstens een traantje wegpinken bij een bijvoorbeeld een begrafenis. Het is daarentegen wel noodzakelijk dat mannen zachter worden en hun negatieve opvattingen over zachtheid naast zich neerleggen. Natuurlijk kan een man ook overdreven zacht zijn, geen enkele kracht meer laten zien en niet meer in staat zijn in een storm overeind te blijven. Dat neemt echter niet weg dat zachtheid het een man mogelijk maakt om kwetsbaar te zijn en medegevoel te hebben. Om emotioneel vaardig te zijn en zich met anderen te verbinden. Kwetsbaar zijn zonder je schuldig te voelen betekent helemaal geen afname van je mannelijkheid, maar juist de verdieping ervan.

Zachter worden kan voor een man een intens helende opdracht zijn. Het kan ervoor zorgen dat hij ruimte krijgt voor pijn en moeilijkheden. Ook kan hij zo het vermogen om relaties aan te gaan verdiepen. Hij wordt flexibeler, toegankelijker en hartelijker. Met name als dit zachter worden samengaat met standvastigheid en vastberadenheid. Denk hierbij aan meedogenloze compassie. Deze is zowel krachtig als zacht, zoel verwoed als zorgzaam.

Boekentip: To be a man

To be a man van Robert Agustus Masters gaat over het ‘gevecht’ van mannen en hoe je dit naar binnen – in jezelf – verplaatst. Alle pijn, schaamte en schaduw uit het verleden moet eerst vanbinnen worden opgelost. Pas daarna kunnen hoofd, hart en verlangens weer in balans zijn. Robert Augustus Masters geeft in dit boek handvatten, voorbeelden en oefeningen om dit te bereiken.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 24,99 met gratis verzending.

 

Lees ook dit artikel:

Leave a Comment