Home Doelen & Succes Waarom talenten zo belangrijk voor ons zijn

Waarom talenten zo belangrijk voor ons zijn

Door Michèle Lippus
talenten

Ooit dacht ik dat talenten te maken hadden met het vermogen iets artistieks te kunnen doen. Gezien ik allesbehalve toonvast kan zingen noch voeling heb met een potlood of verfkwast, dacht ik dat talenten niet aan mij besteed waren.

Talenten vs vaardigheden

Misschien toch even beginnen met toe te lichten wat het verschil is tussen talenten en vaardigheden. Een talent is iets dat je kan, zonder dat je hiervoor specifiek een opleiding of leerperiode hebt genoten. Het is een natuurlijk gegeven, je kan het spontaan doen, je wordt er blij van en het geeft je energie.

Waarin verschilt een talent dan van een vaardigheid?  Wel, je kan een aanleg hebben voor één of ander domein, maar je hebt hier een vorm van leerproces bij gehad. Zo kan je een gevoel hebben voor taal, maar je hebt het aangeleerd gekregen en dus wordt dit beschouwd als een vaardigheid. Echter, met woorden jongleren zonder dat dit je moeite kost, zowel in de gesproken als geschreven vorm, dat is een talent. Je doet het gewoon, op een heel spontane en natuurlijke manier.

Verborgen schatten

Talenten zijn als verborgen schatten die het daglicht willen zien. In 2015 kreeg ik mijn eerste inleiding tot het ontdekken van mijn talenten. Ik was er steevast van overtuigd dat ik weinig nieuws gingen ontdekken. Niets was minder waar.

Er zijn talrijke methodes om talenten te ontdekken. Sommigen zijn eerder academisch, andere meer creatief, zoals een kaartenspel. Persoonlijk ben ik fan van de methode van Luk Dewulf. Deze aanpak lijkt op eerste zicht eerder op het bedrijfsleven gericht maar je kan evengoed je talenten benutten in je vrije tijd.

Het ontdekken van mijn talenten was de springplank naar een mega grote carrière switch vol onverwachte wendingen! Ik ging van een commerciële functie bij een bank naar wat men in het Engels zo mooi omschrijft als “Transformational Entrepeneur”. Dit is een verzamelnaam voor zelfstandige coaches, trainers, sprekers, therapeuten en healers.

Foutenspeurneuzen, bruggenbouwers en kennissponsen

In het boek en bijhorende kaartenspel “Ik kies voor talent” van Luk Dewulf wordt er gekeken naar waar je voorkeuren zitten. Deze tool is super handig bij een loopbaancoaching en kan een waardevolle ondersteuning zijn om je talenten uit te spelen op je werk.

Uit deze analyse bleek ik een kennisspons te zijn. Ik vind het heerlijk om bij te leren en op zoek te gaan naar info. Mijn leeslijst van artikels, blogs of boeken die mijn aandacht trekken is gigantisch. En ja, ik maak dus echt tijd om dit allemaal te lezen. Ik krijg er energie van, het inspireert me en helpt me om sommige van mijn blogs te onderbouwen.

Unieke combinaties

Je kan stellen dat we 3 tot 5 verschillende talenten bezitten. Als je deze samen kan inzetten, dan kom je tot de essentie van waar jouw passie ligt. Naast kennisspons ben ik ook een woordkunstenaar. Alhoewel ik nooit heb stilgestaan bij het geschreven woord, heb ik me gewaagd aan iets waar ik al lang van droom maar nooit kon inbeelden dat ik het in me had: bloggen.

Talenten op jonge leeftijd

Heb je nog jongeren in huis die weldra hogere studies gaan volgen? Praat met hen, informeer naar waar ze echt blij van worden, ongeacht of je dit nu een passende studierichting vindt of niet. Het gaat om jongeren een kans te geven om hun dromen en passies na te streven, met de waardevolle kennis van hun talenten.

In mijn geval was het duidelijk: ik hield van boeken en sprookjes, maar ook van de natuurfenomenen, zoals bliksem of het uitbarsten van vulkanen. Ik was ook een dromer en kon me helemaal verliezen in mijn eigen denkbeeldige wereld, een storyteller avant la lettre! Op 5 jarige leeftijd entertainde ik de gasten en uitbaters van een herberg in de Provence met mijn eigen versie van Roodkapje, waar het de oma was die de wolf op at. De woordkunstenaar in mij was al op jonge leeftijd prominent aanwezig.

Voorkomen van een burn-out

Er zijn heel wat factoren die bijdragen tot een burn-out, zoals stress en overspanning. Naast de werksfeer, is ook het soort van werk dat je doet heel belangrijk. Het kennen van jouw talenten kan ervoor zorgen dat je meer plezier beleeft aan je werk of jouw talenten op een andere wijze, buiten het werk om, een uitlaatklep vinden.

Als ik elke dag in een callcenter zou werken, dan zou dit veel van me vragen. Niet omdat het niet goed genoeg voor me is (want ik heb het enkele jaren gedaan), maar gewoon omdat mijn ware talenten hier geen uitlaatklep konden vinden. Uiteindelijk is dit wat we allemaal willen: een baan die ons voldoening geeft.

Talentenscreening

Ben je nieuwsgierig van aard en wil je ontdekken welke verborgen schatten het daglicht nog niet hebben gezien? Speciaal voor de lezers van Inspirerend Leven, bied ik 15 online analyses aan (60 minuten) voor slechts 59 euro i.p.v. 90 euro.

Interesse? Boek hier jouw afspraak. Aanbod geldig tot 30/06/2019

Leave a Comment