Home Hooggevoeligheid Waarom je als HSP heftiger reageert op warmte (+ tips die helpen bij warm weer)

Waarom je als HSP heftiger reageert op warmte (+ tips die helpen bij warm weer)

Door Jolanda Hoogkamer
hsp en warmte

Als je hooggevoelig bent, dan heb je een hoog lichaamsbewustzijn. Dit betekent dat je veel meer gewaar bent van subtiele veranderingen in je lijf. Zo kun je ook heftiger reageren op kou of warmte. Je kunt er zelfs flinke klachten van krijgen. In dit artikel lees je hoe dit komt, wat je hieraan kan doen en kun je een meditatie luisteren die je verfrist en verkoeling brengt bij warm weer.

Waarom je als HSP heftiger reageert op warmte of kou

Als je hooggevoelig bent, dan neem je subtieler waar dan iemand die niet hooggevoelig is. Zo neem je meer informatie op uit je omgeving, maar ook uit je lichaam. Daarnaast verwerk je die prikkels intenser. Warmte heeft op iedereen een effect: je hartslag versnelt en je lichaam wil de warmte afvoeren door te transpireren. Wanneer dat niet goed lukt, dan krijg je al snel hoofdpijn.

Ook kost alles meer energie in de warmte. Als je door de warmte ook nog slechter gaat slapen, dan lukt het je lichaam niet om in de nacht optimaal je energie te herstellen.Je lichaam geeft het signaal om rustiger aan te doen om energie te besparen. Eigenlijk is het dus heel gezond en natuurlijk om te luisteren naar de signalen van je lijf. Doe je dit niet, dan zal je merken dat je veel sneller overprikkeld raakt en heel weinig energie hebt.

Tips die je helpen bij extreme warmte

 • Luister naar de signalen van je lichaam en pas je tempo aan
  Je lichaam wil niet oververhit raken en geeft je signalen af. Pas daarom je tempo en je dagindeling aan. Als je de signalen van je lichaam negeert, dan kost dit alleen maar meer energie, waardoor je nog meer last van de warmte krijgt. Beperk lichamelijke inspanning, vooral in de middag en vroege avond.
 • Klaag niet de hele dag en gebruik positieve affirmaties
  Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als jij je de hele dag klaagt en focust op de negatieve effecten van de warmte, dan heb je er nog meer last van. Accepteer dat het warm is en probeer bijvoorbeeld deze positieve affirmaties: uit liefde voor mijzelf pas ik mijn tempo aan als het warm is. Of: ik beweeg mee met de seizoenen en voel wat goed is voor mij.
 • Drink minstens 2 tot 4 liter water over de hele dag
  Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Als je veel vocht verliest, dan is het niet zo gek dat jij je fysiek slapper voelt. Je bloedvolume daalt bij warmte, waardoor je hart (nog) sneller gaat kloppen. Voldoende water drinken is erg belangrijk. Denk aan 2 tot 4 liter per dag, afhankelijk van je inspanning. Koffie, thee en alcohol tellen niet mee! Sterker nog: die werken juist vochtafdrijvend en versterken het effect van warmte op je lichaam.
 • Mediteer
  Mediteren geeft ontspanning. Dit heeft een positief effect op je lichaam. Je hartslag daalt en je zelfgenezend vermogen wordt gestimuleerd. Dat gevoel kan je versterken door met je energie te werken in meditatie. In feite kun je iedere geleide meditatie hiervoor doen. Speciaal voor de extreem warme dagen of een hittegolf heb ik een koeltemeditatie gemaakt. Dit is een Meditatie die je verfrist en verkoeling brengt bij warm weer als je hooggevoelig bent.

Bekijk ook deze meditaties:

Boekentip: Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Hart’s Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling.

Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,00 met gratis verzending.

Deze artikelen vind je vast ook leuk

2 reacties

Leonie Van Wieringen 30 juni 2019 - 11:18

Prettige meditatie.

Reply
Jolanda Hoogkamer 1 juli 2019 - 10:16

Goed om te horen Leonie, dankjewel voor het delen!

Lieve groet, Jolanda

Reply

Laat een bericht achter