Home Bewustzijn Waar FOMO (Fear Of Missing Out) echt over gaat

Waar FOMO (Fear Of Missing Out) echt over gaat

Door Mieke Lannoey
fomo

FOMO, alias ‘the Fear Of Missing Out’, toegegeven, ik had er voor mijn burn-out danig last van. Het zorgde ervoor dat ik soms op één weekend heel België doorkruiste. Want op elke uitnodiging ging ik in. Zelfs in een volgepropte agenda werd nog bij gepropt. Stel je voor dat ik ergens zou ontbreken, dat kon toch niet. En het was allemaal ontspanning toch?! Dat ik mezelf in tussentijd geen rust gunde en waar dat uiteindelijk toe leidde, dat is intussen een oud verhaal geworden.

Waar het echt om gaat

Als ik heel eerlijk ben met mezelf, dan moet ik toegeven dat ik eigenlijk niet zozeer bang was om iets te missen. Maar wel om zelf niet gemist te worden. Stel je voor dat ik niet op een feestje was en niemand dat in de gaten had gehad. Ai, dat zou pijnlijk geweest zijn, zeker voor een onzeker people pleasend zieltje (/egootje) als dat van mij.

FOBO: the Fear Of Being Overlooked

Ik heb dit fenomeen FOBO gedoopt: the Fear Of Being Overlooked. Je hoeft maar op Facebook te gaan om te ontdekken hoeveel mensen tegenwoordig aan FOBO lijden. Onbewust smeken we massaal “Zie mij toch aub, erken mijn bestaan?!” Daarbij vergetend dat de enige persoon die jou werkelijk kan zien, jijzelf bent. Als je jezelf niet kunt erkennen en waarderen, dan zullen honderden likes of duizenden volgers geen verschil brengen.

Ondernemers

In de huidige ondernemerswereld leeft the Fear Of Being Overlooked heel hard. Want als coach/copywriter/marketeer moet je jezelf toch weten te onderscheiden van al de anderen? Daarom zijn veel ondernemers niet in één Facebookgroep actief maar in vijf; gaan ze niet naar één netwerkevenement, maar naar allemaal. Zijn ze niet slechts één moment per dag aanwezig online, maar de hele dag door. We zijn echter niet gemaakt om de hele dag door aan te blijven staan.

Afsluiten voor de stroom

Angst zorgt er altijd voor dat je jezelf afsluit. In het geval van the Fear Of Being Overlooked, sluit je je niet alleen af voor jezelf, maar ook voor de creatieve levensstroom. Die kan immers alleen zijn toegang tot jou vinden als je in verbinding staat met jezelf. Wanneer je enkel gericht bent op anderen en de buitenwereld, dan geraak je langzaam maar zeker de connectie met jezelf en je eigen binnenwereld kwijt.

Standing Out

Weet je wat de enige manier is om jezelf te onderscheiden van anderen? Jezelf zijn en de dingen op jouw manier durven doen. Je eigen waarheid leven. Ook al zeggen de (marketing/maatschappij)adviezen misschien iets anders. De paar vrienden die ik heb die niet op social media zitten, of zelfs geen smartphone (meer) hebben, dat zijn voor mij degenen die eruit springen. Ze doen dit voor zichzelf en hun eigen gemoedsrust. Een rust die ik kan voelen als ik in hun aanwezigheid ben. Dat is dan ook één van de redenen waarom ik hen regelmatig ga opzoeken. Ze worden dus allesbehalve ‘overlooked’! Integendeel.

Wil jij ook graag trouw aan jezelf en je eigen waarheid leven? Dan ben je van harte welkom op mijn mailinglijst

Leave a Comment