Home Bewustzijn Waar blijft het geld?

Waar blijft het geld?

Door Ivo Valkenburg
geld

Wachten op geld, of op Godot?

“Wat ontbreekt is geld. Iedereen wacht op geld. Als we daar eens even over nadenken is het een fascinerend fenomeen.

 

Op geld wachten

Stel je eens een marsman voor die in een arme buurt landt en vervallen gemeenschappen ziet, mensen die op straat slapen, kinderen zonder opvoeders en kinderen die honger hebben, bomen en rivieren die sterven door gebrek aan zorg, ecologisch verval en alle andere problemen waar we mee te maken hebben. Hij zou ook zien dat we precies weten wat we daar allemaal aan kunnen doen. En tot slot zal hij ook zien dat er talloze mensen bereidwillig zijn, werkloos zijn of slechts een gedeelte van hun eigen kracht en talent inzetten. Hij zou bovendien zien dat veel mensen een baan hebben, maar dat ze niet het werk doen dat ze vanuit hun hart graag zouden willen doen. En dat ze allemaal op geld wachten. 

Stel je eens voor dat die marsman ons vraagt, hem uit te leggen wat dat vreemde ‘geldding’ is waar we op lijken te wachten. Zou je hem, zonder in lachen uit te barsten, kunnen zeggen dat we wachten op een ‘overeenkomst binnen een gemeenschap om iets -eigenlijk bijna alles- als ruilmiddel te gebruiken’? En blijven wachten?

Als onze marsman vertrekt zal hij zich afvragen of er wel intelligent leven op deze planeet is.”

(bron: Bernard Lietaer in wellicht het mooiste boek dat ooit over geld is geschreven: ‘Het Geld van de Toekomst‘.)

Spreekt het je aan om met elkaar oprecht in gesprek te gaan over geld, hoe ons geloof in geld ons bewustzijn kortwiekt? Kom dan op 13 juni juni naar de Pioniers Masterclass “Utopie of realiteit: een economie gebaseerd op liefde”, georganiseerd door Carla de Ruiter, Pioniers Magazine en Greenleaf Center for Servant-Leadership Europe. Ik ben erbij. Jij ook?!

Leave a Comment