Home Bewustzijn Vrouwelijke spiritualiteit: hoe bewustwording kan helpen om overweldigd te worden door schoonheid

Vrouwelijke spiritualiteit: hoe bewustwording kan helpen om overweldigd te worden door schoonheid

Door redacteur

Sommigen van ons hebben spiritualiteit voor lange tijd geassocieerd met uitstijgen boven het menselijk lichaam, in plaats van het bewust bewonen ervan. We hebben ons tegen ons lichaam gekeerd en abstractie boven bewust aanwezig zijn gesteld. Volgens vrouwelijke mystici gaat het echter niet om het transcenderen van de illusies van het aardse bestaan of het verkrijgen van een staat van perfecte gemoedsrust. Het gaat om de vraag hoe je zo goed mogelijk aanwezig kunt zijn in de realiteit van de menselijke ervaring.

Aanwezig zijn in wat is

Door aanwezig te zijn in wat is, begint het zichzelf te openbaren als vervuld van heiligheid. Daarom is het goed om aan een soort gedisciplineerde oefening, zoals meditatie, te doen. In stilte zitten wordt een magisch tapijt dat ons bevrijdt van onze identificatie met alle neurotische gedachten die ons te binnen schieten en alle emotionele afleiding die ons volledig in beslag dreigt te nemen.

Wanneer we bewust periodes van aandacht en stilte inbouwen in onze dag, gaan we steeds beter liefde zien, overal waar we kijken. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld elke dag een minuut of twintig op een kussen te gaan zitten of door in je eentje op het strand te wandelen. Ook kun je ervoor kiezen om te knielen in een kerk of moskee of om simpelweg met je volledige aandacht het in- en uitstromen van je adem te volgen.

Overweldigd door schoonheid

Hoe meer je bewust naar binnen keert, hoe meer het heilige beschikbaar wordt. Als je tijdens het wandelen je doelbewust concentreert op je ademhaling en het zingen van de vogels, openbaren je ademhaling en het getjilp van de mezen zich als een wonder. Wanneer je aandachtig je burrito opeet, vult je hart zich met dankbaarheid voor elke stap die heeft geleid tot de perfecte combinatie van bonen, kaas en tortilla – van het graan en het zonlicht tot de regen en de arbeid van de migranten – en dat zorgt er weer voor dat je neigt naar nog meer dankbaarheid.

Je gaat dus zitten om te mediteren, niet alleen omdat het je helpt rust te vinden in de armen van de lichaamloze Geliefde, maar ook omdat het de kans vergroot dat je door schoonheid overweldigd zult worden wanneer je weer opstaat. Ontmoetingen met het heilige dat uitstraalt uit de kern van het alledaagse, geven je de moed om de stilte en eenvoudig bewustzijn te cultiveren. In een wereld die je smeekt om jezelf af te leiden is dit geen gemakkelijke opgave. Toch probeer je het steeds weer. Je bent niet klein te krijgen. Je verlangt naar verwondering.

Boekentip: Ongetemde wijsheid

Dit artikel is een fragment uit Ongetemde wijsheid van Mirabai Starr. Dit boek is een ode aan vrouwelijke wijsheid en spiritualiteit. Aan de hand van de levens van inspirerende en mystieke vrouwen uit heden en verleden laat Mirabai Starr zien wat vrouwelijke spiritualiteit is en wat de grote teksten van onder andere de Tao te Ching, de Koran en de Bijbel vanuit een vrouwelijk perspectief aan rijkdom te bieden hebben.

Bestel jouw exemplaar van € 22,50 voor € 17,50 in onze webshop Boekenwereld.com. Actie is geldig t/m 30 november 2020.

Laat een bericht achter