Home Geen categorie Voorlezen maakt baby’s slimmer

Voorlezen maakt baby’s slimmer

Door Gwendolyn Frijns

voorlezenIk weet het nog zo goed. Mijn zoon was nog geen dag oud en daar lagen we dan samen in bed, lekker een boekje te lezen. Ik kon niet wachten om alle mooie boekjes die ik had ontdekt met hem te delen en met grote ogen hoorde hij de spannende verhalen aan. En tot op de dag van vandaag kijkt hij enorm uit naar dit moment van de dag.  Baby’s voorlezen maakt ze slimmer Nee echt! Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen veel effect heeft op de ontwikkeling van kinderen en daarom stimuleert de bibliotheek ouders ook zo vrolijk met de BoekStart koffertjes om vooral lekker samen boekjes te lezen. Dat is geen romantische nostalgie, maar behalve een fijn vooral ook een leerzaam en stimulerend moment van de dag. Zelf heb ik fijne herinneringen aan de tijd dat mijn vader ons elke dag voorlas en toen ik tijdens mijn zwangerschap moeite kreeg om te lezen, liet ik mij uren audioboeken voorlezen! Zeker nu we in een maatschappij leven waarbij we van bronnen houden die in een kort tijdbestek ons voorzien van informatie, is voorlezen een fijne manier om het concentratievermogen, creatief en fantasierijk denken steeds een stukje meer te prikkelen en te ontspannen. Het avondritueel Hoewel Vos een mandje vol met boekjes heeft die hij luidkeels aan zichzelf voorleest terwijl hij bladert, geniet hij ook intens van ons avondritueel. Hij raakt al door het dolle als we het speelgoed van de dag opruimen, ik de stofzuiger door het huis haal en hij deze vol verhalen achterna jaagt. Wanneer we fris met een pyjama in bed liggen, duikt hij bovenop mij voor een slokje melk terwijl hij mee kan kijken in het boekje. Om tijdens het voorlezen natuurlijk op en neer te springen, af en toe te stoppen met drinken om zijn versie van het verhaal te vertellen! Elke dag lezen we een hoofdstukje, precies genoeg. En elke dag valt hij na het verhaaltje diep in slaap. Waarom we naar de aarde kwamen Hoewel het niet het meest gebruikelijke voorleesboek is voor een baby, lezen wij momenteel elke dag een hoofdstuk uit Waarom we naar de aarde kwamen van Hans Stolp. Omdat ik merk dat Vos af en toe ontzettend afwezig is, ben ik mij gaan verdiepen in de engelen. En wat blijkt nu? Als hij afwezig is, dan is hij even in gesprek! Ik zeg dan altijd dat hij bijles van de engelen krijgt en we even geduld moeten hebben tot hij er weer is. Wat is het mooi om elke dag een stukje meer te lezen over zijn mooie contact met alles om zich heen en wat doet het hem goed als ik erover voorlees. En hoewel ik (nog) geen contact met zijn engelen heb, ook ik krijg hierdoor bijles!

Leave a Comment