Home Feng Shui Voordeur versus achterdeur; het juiste gebruik vanuit de Feng Shui

Voordeur versus achterdeur; het juiste gebruik vanuit de Feng Shui

Door Nina Elshof
voordeur, feng shui, Nina Elshof

Regelmatig krijg ik vragen van mensen over hoe ze een situatie in hun huis het beste vanuit Feng Shui kunnen benaderen. Ik denk dat de volgende situatie voor meer mensen herkenbaar zal zijn namelijk; wat als je de voordeur nauwelijks gebruikt en meestal door de achterdeur gaat?

Voordeur belangrijkste opening van je huis

Ik begrijp dat in veel huishoudens de achterdeur vaker gebruikt wordt omdat dat in de praktijk handiger is. Dat wil echter nog niet zeggen dat de achterdeur dan ook meteen een voordeur wordt. De voordeur is de architectonisch bepaalde voordeur, de plek waar zich de brievenbus bevindt, het naambordje en het huisnummer.

Wanneer je beseft dat de voordeur de belangrijkste opening is van een gebouw, is het heel verklaarbaar dat vanuit de Feng Shui deze voordeur als startpunt wordt beschouwd van de interne energiestroom van een gebouw. Het is ook de plek waar buiten en binnen in elkaar overvloeien en waar deze contact met elkaar maken.

Toegang tot je eigen wereld

Een voordeur die niet gebruikt wordt heeft invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de energie die je huis binnenkomt. Je hebt als bewoner direct minder invloed op wie letterlijk en figuurlijk je huis binnenkomt. Daarmee verdwijnt in belangrijke mate de invloed die je uit kunt oefenen op de kwaliteit van levensenergie die je huis binnenstroomt. Maar ook de invloed die je hebt op de levensenergie in je eigen leven. Indien een achterdeur als voordeur gebruikt wordt, kan dit het effect geven van continu ‘tegen de stroom’ in zwemmen.

Achter de voordeur heerst de energie van de gebruikers of bewoners van het betreffende gebouw en gelden eigen normen en regels. In de openbare ruimte gelden juist de algemene en ook wettelijk aanvaarde normen en regels. Regels die niet noodzakelijkerwijze altijd overeenstemmen met die van iemand zelf. De voordeur geeft toegang tot die eigen wereld en sluit de buitenwereld buiten.

Regie over je leven

Een achterdeur is een informele toegang. Daar komen de mensen binnen die je altijd, onder alle omstandigheden toegang tot je leven geeft. Vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen bijvoorbeeld, of je beste vriendin of een goede buur. Maar het is fijn als de pakketbezorger gewoon aanbelt bij de voordeur. En niet zomaar je keuken binnenstapt terwijl jij in je ondergoed net een kopje thee staat te maken. Een achterdeur die als voordeur gebruikt wordt, tast je privacy aan.

Hoe is het gebruik van de voordeur versus de achterdeur in jouw huis? Welke deur gebruik je het meest?

Als jij ook voornamelijk de achterdeur gebruikt, wil ik je aanraden om de voordeur vaker te gaan gebruiken. Het is een uiterst eenvoudige manier om meer regie te voeren en je zult hiermee zeker een betere energiestroom in je leven genereren.

Boekentip Inspirerend leven: Huis & Ziel

Nina Elshof helpt je met haar boek Huis & Ziel met opruimen van overtollige ballast op alle fronten, zodat er weer ruimte komt voor enthousiasme, zin in het leven en de stem van je ziel. Dit boek staat boordevol tips om met je huis aan de slag te gaan: hoe ga je om met rommel, welke inzichten uit de Feng Shui kun je toepassen in jouw westerse huis?

Je kunt jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com bestellen voor € 18,50.

8 reacties

Avatar
nikislief 2 december 2018 - 09:01

Ik heb een keukendeur die uitkomt op de straat en een voordeur die in een portiek zit. Heel lang heb ik idd de keukendeur als voor deur gebruikt omdat dat nu eenmaal praktischer was. Op een bepaald moment ben ik hier mee gestopt en heb ook aan de postbode gevraagd voortaan aan te bellen ipv op mijn keukendeur te kloppen. Een kleine handeling maar een groot verschil in hoe ik mijn huis tegenwoordig ervaar. Ik voel me iig een stuk veiliger en vertrouwd. Gek, maar waar dus!

Reply
Nina Elshof
Nina Elshof 3 december 2018 - 13:50

Hoi Nikislief,
Ogenschijnlijk lijkt dit inderdaad een kleine handeling. Vanuit de Feng Shui bezien wordt dit echter beschouwd als en grote daad met groot effect. Het is mooi dat jij zelf dit effect ook waar hebt kunnen nemen.
Dank je wel dat je dit hebt gedeeld.
Harte groet,
Nina

Reply
Avatar
Susanne 31 januari 2019 - 10:32

Geldt dit ook als je in een flat woont? Ik heb geen auto, maar maak gebruik van een fiets. De fiets staat in de schuur, die gevestigd is aan de achterkant van de flat. Zelden gebruik ik de voordeur van mijn flat. Wat is uw advies hierin?

Reply
Nina Elshof
Nina Elshof 1 februari 2019 - 15:37

Dag Susanne,
Als je in een flat woont, neem ik aan dat je in je woning geen achterdeur hebt. Wellicht wel een balkondeur, maar dat is geen achterdeur. Het flatgebouw als totaal heeft misschien wel een achterdeur. Feng Shui kijkt naar het huis wat helemaal alleen van jezelf is en het gebruik van de voordeur die alleen toegang geeft tot jouw woning, je kijkt dus niet naar het flatgebouw, Het verhaal hierboven gaat over een huis waarin je zowel een voordeur als een achterdeur hebt. Op jouw flat is dat dus niet van toepassing; je gebruikt per definitie altijd de voordeur. Dus dat is hartstikke goed! Ik hoop dat het zo een beetje duidelijker is voor je.
Hartelijke groet,
Nina Elshof

Reply
Avatar
Sharine 13 juli 2019 - 17:44

Mijn voor Deur en de voordeur van buren staan tegen over elkaar , wat kan het beteken in de Feng Shui . Is het wel goed voor het door stromen van energie ?
Groet Sharine

Reply
Nina Elshof
Nina Elshof 20 juli 2019 - 15:28

Dag Sharine,
Dank je wel voor je vraag! Conceptuele Feng Shui, waar ik mee werk, gaat uit van het energetische huishouden van je eigen huis. En die begint bij jouw voordeur. Als je die opent kun je zicht krijgen op de doorstroom van de energie in je huis. De voordeur van de buren heeft daar dus niets mee van doen.
Groetjes, Nina

Reply
Avatar
Maaike lopulisa 24 november 2020 - 07:53

Beste Nina!
Ik heb een nieuw huis gekregen via de sociale huur! Het betreft een flat met een beneden verdieping waar onze slaapkamers en tuin bevinden, maar mijn voordeur staat precies tegenover onze balkondeur!
Door het raamwerk in de voordeur en tussenruimte van de keuken geeft het 1 rechte lijn naar de balkondeur. Deze is enkel voor het balkon.
Volgens mij is dat geen goede feng shui, wat kan ik hiertegen doen?
Mvg maaike lopulisa

Reply
Avatar
Nina Elshof 14 januari 2021 - 14:20

Hi Maaike,
Het is altijd lastig om op basis van een beschrijving een advies te geven. Eerlijk gezegd ben ik daar wat terughoudend in omdat ik, zonder plattegrond, je iets kan aanraden dat ook zomaar de plank mis kan slaan.
Maar in zijn algemeenheid kun je zeggen dat als de voordeur in lijn ligt met een achterdeur (dus geen tuindeur of balkondeur) dat chi energie dan versnel het huis kan verlaten. De oplossing is om te kijken of je bijvoorbeeld een tussendeur dicht kunt maken, de chi stroom om kunt leiden, of deze af kunt remmen door een kristal of een kristallen kroonluchter in de lijn tussen voordeur en achterdeur te hangen. Ik hoop dat het een beetje hout snijd voor je.
Succes!
Harte groet, Nina Elshof

Reply

Laat een bericht achter