Home Bewustzijn Volg je een pad dat niet meer bij je past? Tips om op jouw eigen tempo te manifsteren

Volg je een pad dat niet meer bij je past? Tips om op jouw eigen tempo te manifsteren

Door NadineCarter
manifesteren

Soms vaar je niet meer de juiste koers of volg je nog een pad dat niet meer bij je past.  Dat kan wat gaan wringen. Of je merkt langzaam dat de dingen – waar je eerder zo’n energie van kreeg – je nu juist meer energie kosten. Ongemerkt kan dit soms best lang duren en uiteindelijk gaan voelen als een soort kooi. Je hebt eigenlijk alles, je werk gaat goed, de kinderen doen het prima en samen heb je het ook echt nog gezellig. Totdat iemand je wijst op wat je eigenlijk vaker zegt of doet. Of je krijgt een signaal waardoor het je helder wordt.

5 tips om op jouw tempo te manifesteren

De bezem erdoor

Dan is het tijd om de bezem door je leven te halen. Dit klinkt heel groot, maar kan o zo bevrijdend zijn. De bezem door de dingen halen die niet meer voor je werken, die je tegenhouden je hart te volgen. Dat levert een frisse wind op die alles op zijn kop kan zetten. Of juist weer recht?

Wakker worden

Zo heb ik dat eind vorig jaar zelf gedaan voor mijn praktijk. Ik was toe aan iets nieuws. Het liep niet meer zoals ik graag wilde en ik besloot te gaan sparren met een goede businesscoach, eentje waarvan ik wist dat die verder zou kijken dan alleen mijn bedrijf. Die middag is er iets heel belangrijks in mij wakker gemaakt.

Mijn coach wist met haar zuivere zijn precies de juiste vragen te stellen. Ze wist me te raken, zodat ik ging voelen en nadenken over wie ik ben en wat ik te bieden heb. Of dit nu over mijn bedrijf gaat of over jou in jouw eigen leven, je werk, je relatie. Iemand die de juiste vragen weet te stellen is goud waard!

Binnen 2 minuten had ze alles omgegooid en wat daarna kwam, klopte. Ik hoefde niet na te denken over wat mijn nieuwe stappen zouden zijn. Ik kon vanuit mijn verlangen gaan handelen.

Bezemwagen over je eigen bodem

En dan begint het eigenlijk pas. Bepakt en bezakt met veel nieuwe informatie, tips en strategieën om mijn nieuwe doelgroep en trajecten neer te gaan zetten reed ik het hele eind van Emmeloord terug naar Waalwijk. Als iets goed voelt, denk je niet na over afstand. Bij mij komen mensen ook uit Friesland of de Ardennen.

Ik had besloten een stevige bodem onder mijn praktijk te gaan zetten, niet zomaar snel even een nieuwe weg in te slaan, maar echt bewust een nieuwe bodem. Ken je de uitspraak ‘be careful what you’re wishing for’?

Ik kwam er al snel achter dat je niet alleen maar de bodem van je bedrijf kunt verstevigen. Ik ben namelijk zelf mijn bedrijf en mijn bodem werd dus mee verstevigd. En soms is het maar goed dat je niet alles van tevoren weet, maar dat je gewoon geleidelijk aan ervaart, voelt, en meemaakt wat er op je pad komt. Want iets op een goede manier kunnen verstevigen, een nieuwe weg in gaan slaan, dat vraagt om transformatie. Ook wanneer het gaat over je relatie of wat je graag anders wilt in de opvoeding. Daar waar jouw weg heen gaat, daar krijg je ook je uitdagingen in.

Winter, geen doorpakseizoen

Ik doe geen dingen half: wanneer ik iets doe, pak ik het goed en grondig aan. Ik verzamelde de mensen om mij mee heen waar ik al langer mee wilde werken zodat mijn nieuwe weg niet alleen een landkaart zou blijven, maar ook daadwerkelijk ingeslagen ging worden. Aan het einde van het voorjaar zou alles klaar zijn, zodat voor de zomer de promotie nog kon starten. Ik had er zin in.

Maar het was winter. En ik leef steeds meer volgens de seizoenen. Ik merkte dat ik mezelf niet kon zetten tot wat ik moest doen, dat het te veel was. Ik merkte dat ik door mezelf vast te houden aan mijn deadline niet toekwam aan waar ik zo naar verlangde. De winter vraagt namelijk om een tandje terug, rustig aan doen, naar binnen keren en te onderzoeken wat er nog om aandacht vraagt en geheeld mag worden. Om zo weer zuiver en tot volle bloei te kunnen komen in het voorjaar en de zomer. En zo klopte alles weer, want er ontstond ook ruimte voor mijn eigen proces hierin.

Deadline werd lifeline

Ik liet mijn deadline los en leefde mijn leven. Ik deed wat er nodig was op alle fronten, zoals moeder, partner, dochter, vrouw, vriendin… Met behoud van mijn eigen grenzen en vanuit mijn eigen mogelijkheden, zo dicht mogelijk bij mezelf dus. Bijzonder was wel dat ik in het voorjaar, toen we op vakantie gingen naar Engeland, in een oude Happinez iets las over hoe de mensen in Beijing de tijd ervaren. Zij hebben daar een verticale en horizontale tijd. In het Westen leven we volgens de horizontale tijd, de tijd die te controleren is, de tijd van deadlines omdat we iets willen bereiken wat we voor ogen hebben, de tijd waardoor we ons steeds zo onder druk voelen staan.

Verticale tijd

Verticale tijd, de tijd die ze in Bejing het meeste hanteren, is als een stroom water, zoals Christine Cayol het omschrijft. In de verticale tijd lijkt tijd geen rol te spelen, maar vallen mooie momenten samen. Lees hier meer over verticale tijd.

Toen ik dit las, voelde ik rust. Dit is hoe ik wil leven. Zij stellen namelijk geen deadlines in Bejing. Ze beginnen aan een project met elkaar, kijken hoe het gaat. Ze voelen, ervaren en sturen tussendoor bij, op basis van hoe het gaat, niet op basis van wat er vooraf is bedacht. Zo leven zij steeds in het moment en kan een project elke keer tot volle wasdom komen, omdat er op het moment gedaan wordt wat nodig is, wat de situatie vraagt. Voor mij werd het woord deadline met recht iets wat doodloopt. Lifeline is het juiste woord.

Wanneer je, wat je wilt bereiken, blijft zien als een deadline, wordt het heel spannend voor jezelf, vooral als het gaat om je relatie. Dan moet het namelijk binnen een bepaalde tijd beter gaan, anders dan….? Ja, wat dan? Dan ga je uit elkaar, dan stopt het? Deze druk weerhoudt je van doen wat er echt nodig is. Juist vanuit de onbevangenheid en daarmee het vertrouwen kan er zich ontvouwen wat er dan nodig is om samen te groeien waar je graag wilt zijn, waar je naar verlangt.

En zo is het ook voor jou

Het verloop van mijn eigen proces was nodig om mijn praktijk goed neer te kunnen zetten. Want het geldt ook voor jou wanneer jij een nieuwe weg wilt inslaan met je partner, dat je dan met een bezemwagen over je eigen bodem moet gaan. Het is niet zomaar even ‘ik ga het nieuwe doen wat ik zo graag wil’.

Het gaat echt om het oude loslaten, door deze transformatie heengaan. Het gaat om opruimen in jezelf wat jullie relatie niet meer dient. Het aangaan van je eigen proces om een nieuwe, andere en meer stevige bodem te kunnen creëren onder jullie samenzijn. Het zelf wakker worden en gaan zien wie je bent, wat jouw waarde is, wat jij jezelf te bieden hebt en je partner, daarvoor te gaan staan. Het weer leuk hebben met elkaar vraagt om hard werken, de boel op zijn kop zetten, naar schaduwkanten durven kijken, de pijn in de ogen te durven kijken. Om zo vanuit een zuivere ik weer te verbinden met de ander, weer jullie oorspronkelijke liefde te gaan voelen.

Ik besef als geen ander dat mijn eigen proces vooraf nodig was om hierin nog beter te worden dan ik al was. Want iets doen wat soms op je pad komt, is toch wel iets anders dan hetgeen waar je zo blij van wordt naar jezelf toetrekken.

Is het voor jou en jullie tijd voor een nieuwe weg, een stevige bodem onder jullie relatie, eentje die alles weer aankan? Heb je ook behoefte aan iemand die aan jullie precies de juiste vragen stelt, vragen die raken en je in beweging zet? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan, zodat we kunnen kijken wat ik voor jou en jullie kan betekenen.

Boekentip: De weg

De weg

De weg daagt ons uit onze diepgewortelde overtuigingen te herzien. Volgens Puett betekent ‘het goede leven’ niet een groots programma of doel uitvoeren, maar een weg bewandelen.

Aan de hand van voorbeelden uit het alledaagse leven, legt Puett de denkbeelden van de oude Chinese filosofen uit. Hij inspireert tot kleine, haalbare veranderingen in onze manier van werken, opvoeden en relaties aangaan, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor onszelf en de wereld.

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 12,50

 

Leave a Comment