Home Bewustzijn De voetjes van de vloer – Afvallen lukt op de spirituele manier

De voetjes van de vloer – Afvallen lukt op de spirituele manier

Door Nannet van der Ham
voetjes van de vloer

Om je te helpen om vanbuiten, maar eerst en vooral vanbinnen lichter te worden, neem ik je mee op een spirituele afslankreis. Ik heb deze reis zelf gemaakt en raakte nu en dan behoorlijk de weg kwijt. Er waren wegwijzers waarvan ik de betekenis niet begreep, ik had een aantal te hoge verwachtingen, en ik trof ook een paar doodlopende paden.

Spirituele afslankreis

Tijdens een crisisperiode in mijn relatie waarin mijn leven loodzwaar voelde, voer ik blind op de horoscopen in damesbladen en op internetsites. Nadat mijn vader overleed, bezocht ik readers en healers aan wie ik me vastklampte met de vraag hoe mijn zware hoofd ooit weer licht kon worden.

Overal zag ik tekenen in: vloog er een vlinder met me op, dan wist ik zeker dat ik op de goede weg zat. Zei iemand de woorden die net daarvoor door mijn eigen hoofd waren geschoten, dan wist ik dat ik met die persoon in zee moest gaan. Ik kocht Ideaal Gewicht thee in de reformwinkel en zat een paar uur later na het drinken van een hele pot – niet de bedoeling – op het toilet terwijl van onder en van boven de inhoud van mijn darmen en maag naar buiten spoot. Ja, mijn lijf was lichter, maar het was slechts water dat ik kwijt was.

Een meditatiecoach geleidde me door mijn chakra’s en toen ik haar naderhand vertelde dat ik een visioen kreeg van Jezus die mij met zijn handen omhoog duwde, zei zij dat ik een heel hoge ervaring had gehad. In mijn nieuwe huis knippert mijn eettafellamp regelmatig en gaat oma’s klok ineens slaan: voor mij zijn het betekenisvolle aanwijzingen.

Meer gronden

Toen een hypnotiseur een tijdlang mijn voeten vasthield en ik hem vroeg waarom hij dat deed, zei hij: je moet wat meer gronden. Je zweeft te veel. Toen wist ik dat het tijd was om weer op deze aarde terug te keren en mijn leven weer in eigen hand te nemen. Dat kostte mij moeite. Alle ervaringen en aanvaringen hebben mij uiteindelijk echter gebracht waar ik wilde zijn. Terugkijkend zie ik beter waarom ik de beslissingen nam die ik nam.

Ik ben een wijzer mens geworden, door schade en schande, en weet dat ik mezelf nooit meer zo erg kwijt zal raken als voorheen. Anderen, spirituele en niet-spirituele mensen, handopleggers, aurareaders, astrologen en waarzeggers hebben me allemaal geholpen, maar uiteindelijk was ik degene die de stappen zette. De clou was dat ik ben gaan vertrouwen op mezelf, op mijn hart en mijn lijf, en die twee hebben dat vertrouwen nooit beschaamd. Ik ben vanbinnen en vanbuiten een lichter mens geworden en vind het heerlijk dat ik nu degene mag zijn die andere mensen door middel van mijn spirituele afvaltips ook een beetje lichter kan maken.

Heb je lichaam lief

Mooier dan de brief die je hier kunt lezen, kan ik niet duidelijk maken wat de kern van spiritueel afvallen is: heb je lichaam lief. Die brief verwoordt precies wat volgens mij de intentie moet zijn van alle body & mind-methodes, -technieken en -cursussen die je kunt volgen op spiritueel gebied: neem op in je geest wat je lichaam je vertelt. Negeer met je hoofd de signalen van je lichaam niet. Luister naar je lijf.

Als het je lukt om de signalen van je lichaam te voelen en ze op een juiste manier te interpreteren, raak je overgewicht kwijt. Niet alleen in de vorm van overtollig vet, maar ook in de vorm van verplichtingen en andere ballast in ons leven. Je verlicht niet alleen je zware lijf, maar ook je zware hoofd en je zware leven. Een heerlijk vooruitzicht, nietwaar?

Leestip

Schrijfster Louise L. Hay gelooft dat ziektes een mentale oorzaak hebben. In haar klassieker Je kunt je leven helen schrijft zij hierover. Het is een controversieel boek, maar ik geloof dat er een kern van waarheid zit in het gezegde ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Je kunt je leven helen bevat naast Louise’s filosofie en haar eigen levensverhaal tevens krachtige meditaties en lange lijsten met lichamelijke klachten en de daarbij horende spirituele/geestelijke oorzaken. (Uitgever: De Zaak.) Bestel hier jouw exemplaar bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.

Overweging

Je realiseert je dat een lichaam ongelooflijk trouw en loyaal is. Tijdenlang probeert het ons bij te houden en wil het ons niet in de steek laten. Maar na jaren van misbruik, veronachtzaming en onverschilligheid krijgen we de rekening gepresenteerd. En dan zijn we nog kwaad ook dat het lijf niet meer doet wat wij willen. Nee, er zijn grenzen en je prachtige lichaam probeert altijd om je te laten weten wanneer je een grens bereikt. We geven onze parkiet het goede vogelzaad en onze planten de juiste hoeveelheid water en zonlicht, want we weten wat er gebeurt als we dat niet doen. Geef je lichaam ook het juiste: natuurlijk voedsel, beweging en voldoende rust. En… stop met lijnen!

Uit: Spiritueel afvallen van Nannet van der Ham

Nannet van der Ham publiceert hier regelmatig haar Chi Chai & Champagne column. Zij schreef o.a. Spiritueel afvallen en Reset jezelf! Creëer de vrouw die je wil zijn, het leven dat je wil leiden en de wereld die je wil zien. www.nannet.net

2 comments

Avatar
Evi 11 februari 2018 - 10:08

Mooi, verhelderend en inspirerend verhaal.
Doet me weer even stilstaan en leert me weer dankbaar te zijn voor het mooie lichaam we gekregen hebben.

Reply
Nannet van der Ham
Nannet van der Ham 12 februari 2018 - 21:06

Dank je wel, Evi!

Reply

Leave a Comment