Home Gezondheid Hebben jouw voeten last van dit zomerprobleem?

Hebben jouw voeten last van dit zomerprobleem?

Door Liesbeth Drabbe
voeten

Veel vrouwen hebben kloven in de hak met de zomermaanden. Het is zelfs probleem nummer 1 in de praktijk tijdens zomertijd. Maar wat zijn kloven, hoe worden ze veroorzaakt en wat kun je er zelf aandoen?

Kloven

Kloven zijn scheuren in je hak, vaak wordt dit veroorzaakt door een combinatie van droge huid en eelt. Maar ook bepaalde schoenen kunnen ervoor zorgen dat kloven je voeten ontsieren. Denk bijvoorbeeld aan de teenslippers. Maar ook open schoentjes, kunststof sloffen en alle vormen van schoenen waarbij de achterkant van de schoen niet bevestigd is aan je voeten.

Door het dragen van dit soort schoenen sla je eigenlijk jezelf continue tegen de onderkant van je voet. Daar komt nog bij dat de zon, zand en zee  ervoor kunnen zorgen dat de huid van je voet uitdroogt.

Wat kun je doen als je kloven hebt?

Afhankelijk van hoe diep de kloven al zijn, is het vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat aanwezig eelt wordt verwijderd. Ook in de kloof kan eelt aanwezig zijn, ook dat moet weggehaald worden. Eelt trekt namelijk de huid wat samen, en zorgt er zo voor dat kloven dieper en breder worden. Hoe dieper en breder de kloof, hoe langer het duurt voordat je huid is genezen.

Naast het verwijderen van het eelt is het belangrijk dat je de huid zacht en soepel houdt. Dat kan in de vorm van een zalf. Soms wordt hiervoor vaseline gebruikt, maar dat blijft op de huid liggen, deze raad ik je dus niet aan. Vaseline is prima bij sommige problemen, maar bij een kloof wil je juist dat de zalf ook in de huid trekt zodat het helpt om de kloof te herstellen en tegelijk de huid zacht en soepel houdt.

Is je kloof al zo ver opengetrokken dat het bloed? Dan raad ik je aan om dagelijks een voetbadje te nemen met dode zeezout zodat de wond (kloof) goed schoon blijft. Daarnaast kun je een zalf gebruiken en de kloof afdekken met een wondfolie zodat er geen rommel in de kloof komt.

Succes!

Leave a Comment