Home Geen categorie Vitaliteit

Vitaliteit

Door redacteur
De hele maand oktober staat op onze site het thema VITALITEIT centraal.

Vitaliteit lijkt een begrip dat hoort bij ouderen, die graag van alles willen blijven doen en liefst jong blijven. Maar ook heel wat jongeren en ouders van jonge kinderen hebben wel eens het idee dat ze opgebrand zijn, te weinig energie hebben om voluit te leven. Je kunt ook denken aan vitaliteit van relaties, thuis en op je werk, die bij een ongezonde balans alleen maar energie van je kosten in plaats van opleveren.

Verbinding als basis

Afgelopen maand was er op Inspirerend Leven een breed scala aan bijdragen rond het thema ‘verbinding’ te lezen. Wie ze gemist heeft, kan ze alsnog met de zoekfunctie terugvinden. Een invalshoek daarbij was die van Anthony Strano, door te wijzen op de directe verbinding tussen de kwaliteit van je gedachten en de kwaliteit van je leven. Oftewel: wat je zaait zul je oogsten. Dat geldt mogelijk ook voor hoe vitaal je je voelt, hoeveel energie je voelt stromen. Wat zeg jij tegen jezelf? Deepak Chopra gaat nog een stapje verder. In zijn visie is ons lichaam een reflectie van hoe we over onszelf denken. Hij gaat ervan uit dat het verouderingsproces ingrijpend kan worden beïnvloed door gebruik te maken van de invloed van ons denken en handelen op onze cellen. Zijn stelling is: naar een heldere geest in een gezond lichaam. Chopra stimuleert ons om een zielvolle verbinding aan te gaan met ons lichaam, dat weer bezield kan raken als wij het verbinden met onze diepste verlangens en levenszin.

Fuck it!

Als je het gevoel hebt vooral bezig te zijn met ‘overleven’ en de keuze hebt gemaakt dat je wilt ‘leven’, zijn er ook andere mogelijkheden dan het volgen van de visie van Deepak Chopra. John Parkin bijvoorbeeld: ‘Je hoeft niet te mediteren, veel te bidden of doelgericht te werken aan je geluk. Door regelmatig Fuck it te roepen kun je je leven ingrijpend veranderen.’ Hoe dat kan? Fuck it roepen is volgens Parkin de ultieme aansporing om je eigen weg te volgen. Maar ook zijn aansproing begint met de vraag: Hoe, waarmee of met wie ervaar jij verbinding?

Wat betekent vitaliteit voor jou?

Ik gaf zomaar wat voorbeelden waaraan ik denk bij het thema ‘vitaliteit’, maar wat betekent het voor jou? Ben je er mee bezig of is het een begrip dat ver van je af staat? Graag nodig ik je uit om deze maand mee te denken over de verschillende aspecten van vitaliteit: over lichaam en geest, energie en lusteloosheid, ouder worden en je jong blijven voelen, over bewust eten, gezondheid en genezing. Voorzetten worden gegeven door verschillende auteurs en door een aantal lezers die boeken over dit thema hebben gelezen en vertellen wat zij hierin aan nieuwe inspiratie hebben opgedaan. In de hoop dat ook anderen net even anders gaan kijken. Het zou leuk zijn als jij ook je ervaringen of ideeën wilt delen door te reageren op artikelen of zelf een blog toe te voegen. Verdiep je kennis en je spiritualiteit en deel je (nieuwe) inzichten met anderen, bij voorkeur via onze site. Veel inspiratie toegewenst!  

Leave a Comment