Home Bewustzijn Verbinden met het hier & nu: wat brengt dat je?

Verbinden met het hier & nu: wat brengt dat je?

Door Irene Langeveld
in het nu

In mijn vorige artikel vertelde ik wat ‘verbinden met het hier en nu’ eigenlijk is en gaf ik je een oefening om via je zintuigen verbinding te maken met wat er dit moment werkelijk gebeurt.

Voordelen van in het Nu zijn

In dit artikel vertel ik je wat het je kan geven als je je met enige regelmaat bewust verbindt met het hier en nu.

1. Je gedachten komen tot rust

Het allereerste wat je zult merken als je verbinding maakt met het hier en nu, is dat je uit je hoofd komt. Je gedachten vallen niet helemaal stil, maar ze worden wel een heel stuk rustiger. En dat gebeurt vrijwel direct.

Andersom geldt ook: je kunt het moment niet werkelijk ervaren als je in je hoofd zit. Je gedachten brengen je als een automatische piloot steeds weer naar het verleden of de toekomst (en dus uit het nu).

Het is verschrikkelijk moeilijk om langere tijd je gedachten te observeren zonder verstrikt te raken in het verhaal dat ze je vertellen. Maar door via je zintuigen dit moment te ervaren, komt er meer afstand tussen jou en je gedachten en ervaar je meer rust.

Onthoud: het moment kun je alleen ervaren, niet bedenken. Er is een groot verschil tussen waarnemen wát er is en denken óver wat er is. Je gedachten over dit moment hebben een andere kwaliteit dan de ervaring van dit moment zelf.

2. Je verbindt je met jezelf (en met je gronding)

Verbinden met het moment gaat samen met verbinden met jezelf. Omdat je uit je hoofd komt en rechtstreeks ervaart wat zich nu afspeelt, is het relatief gemakkelijk om een stukje van je aandacht op je lichaam en/of je ademhaling te richten. Je raakt hierdoor beter gegrond.

Andersom geldt ook: als je veel in je hoofd zit, is het moeilijk om te gronden. En als je niet goed gegrond bent, raak je sneller verstrikt in de gedachten in je hoofd, waardoor je nog verder uit je gronding gaat. Deze negatieve cyclus kun je doorbreken door via je zintuigen te verbinden met het moment en op deze manier rechtstreeks verbinding te maken met je lichaam en dit moment.

3. Je ervaart dat je deel bent van een groter geheel

Wanneer je je diep verbindt met dit moment kun je ervaren dat je deel bent van een groter geheel. Dat jij de zuurstof inademt die de bomen uitademen. Dat jij dezelfde lucht inademt als de mensen en dieren om je heen. Dat je continu via je lichaam en je huid in verbinding staat met de wereld om je heen: met de vloer, met de lucht om je heen, met dat wat je aanraakt.

Als je met het moment verbindt en uit je hoofd komt, kun je soms ook ineens de harmonie voelen die onder onze gedachten, emoties en menselijke ervaringen ligt. Een soort onderliggende rust, een ruimte die alles omvat. Als het ware de ruimte waarin het leven zich afspeelt.

Deze rust, harmonie en acceptatie is er altijd, maar wij zijn ons er maar zelden bewust van. Het is de ruimte, rust en stilte onder al je ervaringen, gedachten en gevoelens. Zo kan een op het oog hele praktische oefening van ‘met je zintuigen verbinden’ je uiteindelijk een hele diepgaande ervaring geven.

Op dit site van Irene Langeveld kun je 3 gratis mini meditaties downloaden die je helpen verbinden met het hier & nu. Klik hier om de meditaties gratis te ontvangen!

Boekentip: De kracht van het Nu

De Kracht van het Nu laat zien dat we ons denken niet zijn. Eckhart Tolle nodigt je uit om jezelf van je verstand te bevrijden. Om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen. Zo verlos je jezelf van psychische pijn. Iedereen die zich overgeeft aan het Nu zal hierin slagen! Het leven is een aaneenschakeling van momenten in het Nu. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor €22,50 met gratis verzending.

Lees ook dit artikel:

1 reactie

Dijkmans 5 september 2019 - 18:28

Beste Irene, ik merk ook als ik in mijn hoofd zit en ervaringen moet verwerken dat het ook goed is om te gaan klussen zwaar fysiek werk of dansen mijn lichaam voelen en zo los te laten geeft mij echt voldoening en brengt mij bij mijn basis mijn oerkracht.
Groet Stephan

Reply

Laat een bericht achter