Home Doelen & Succes Het realiseren van je verlangens begint met verandering

Het realiseren van je verlangens begint met verandering

Door Wenske Pasman
verandering,

Als een chirurg die klaar is voor een operatie sta ik met mijn net gewassen handen omhoog gestoken in de lucht. Mouwen opgestroopt en een diepe frons op mijn gezicht. Het is net echt alleen ontbreekt het me totaal aan de bijhorende precisie. Ik loop vloekend van het aanrecht naar de ene muur en terug naar het aanrecht met daar het object waar ik in een fractie van een aantal seconden vertwijfeld naar had gezocht. Alleen uitschudden is echt niet voldoende en van mijn nog natte handen vallen druppels water op de vloer.

Jeez *#!!, hoe moeilijk kan het zijn?! mopper ik op mezelf terwijl ik mijn handen afdroog aan de keukendoek.

Het leed is dan al geleden; een dubbel spoor van waterdruppels op de keukenvloer verraad het feit dat ik nog niet gewend ben aan de veranderde plek van de keukendoek.

Het realiseren van je verlangens begint met verandering

Wanneer je verlangt naar een fit lijf, een opgeruimder huis, meer energie of simpel weg een tegelvloer – witte tegels, waarom??!! – die net iets langer schoon blijft, dan vraagt dat om een verandering in de huidige situatie of gewoonte waarin je dat nog niet hebt.

Een verandering ingang zetten is niet moeilijk. Maar voordat de verandering deel uitmaakt van je dagelijkse handelingen en leven, ben je een hele tijd verder.

Het zit namelijk zo. De keukendoek hing altijd netjes aan een haakje naast de theedoek en bij de pannenlappen. Praktisch en opgeruimd alles bij elkaar alleen, wat betreft die keukendoek, net even te ver weg van de gootsteen waar we onze handen wassen, eten afspoelen en alle andere dingen doen die natte handen opleveren en vragen om een keukendoek. Het gevolg; een spoor van waterdruppels tussen gootsteen en de keukendoek die, in combinatie met het nodige zand en andere ondefinieerbare substanties duidelijk zichtbaar maken dat poetsen niet in mijn prioriteiten lijstje voorkomt.

Vaker dweilen is een no go en de keukendoek kreeg dus een nieuwe plek. Dicht bij de gootsteen. Nu nog aan de knop van de vaatwasser, straks – ooit – keurig aan een nieuw haakje. Ah! Even heb ik een kort reclame fragment in mijn hoofd en zie ik een stralend witte vloer en lieve, goed verzorgde kindjes die met plezier hun handen afdrogen aan de keukendoek die op de moeiteloos bereikbare nieuwe plek hangt….. Tot het moment dat ik voor de zoveelste keer gewoonte trouw richting de haakjes met theedoek en pannenlappen loop. Om me pas daar te realiseren dat die keukendoek voor het grijpen naast de gootsteen hangt. En niet alleen ik, ook man en zoonlief leggen dezelfde weg af om hun handen af te drogen waardoor het probleem op de vloer zich letterlijk verdubbelt!

De wil om te veranderen is meestal niet je probleem

De keukendoek een andere plek geven was zo gedaan. De doek vervolgens ook moeiteloos gebruiken bleek minder simpel. Het gedoe na het veranderen van de ophang plek riep bij mij nogal wat ongeduld en een stuk zelfverwijt op. Hoe moeilijk kan het nou zijn om direct die keukendoek te pakken die daar zo handig dichtbij hangt te hangen? Waarom loop ik eerst blindelings de verkeerde kant op? Ik ben toch niet dom?!

De bereidheid om te veranderen is meestal niet het probleem. Het bedenken van een plan of gewoontes die je dichter bij je verlangen of voornemen brengen ook niet. Het ontbreken van vertrouwen en zelfcompassie op het moment dat de nieuwe gewoonte nog geen vaste routine is geworden is vaak een grotere uitdaging. Dat is het moment waarop we afhaken en goede voornemens verworden tot vaagheden in de verre toekomst van ooit. Hetzelfde voor die keukendoek en die stomme witte tegelvloer.

Gooi ik de keukendoek letterlijk in de ring omdat het hele plan averechts lijkt te werken en hang ik hem weer op zijn oude en vertrouwde plekje?

  • Stop je met yoga omdat je bij de eerste strekking niet je voeten raakt en je geen vertrouwen voelt in de bereikbaarheid van een fit lijf?
  • Laat je alle opruimregels varen omdat je huisgenoten die praktisch en stylische opbergmanden over het hoofd zien?
  • Is je plan voor meer energie een kansloze illusie geworden omdat je één avondje te laat naar bed bent gegaan?

Verandering heeft tijd nodig om gewoon te worden

Onze hersenen zijn geëvolueerd om gedrag te automatiseren in de hersenstam zodat we er verder niet over na hoeven te denken. Mijn brein was simpel weg nog niet gewend aan het gegeven dat die keukendoek op een andere plek hing. Al met al heeft het 7 dagen geduurd voordat mijn hoofd die nieuwe plek als vanzelfsprekend ging ervaren en mijn natte handen automatisch naast de gootsteen naar de keukendoek grepen.

Verandering heeft tijd nodig. Tijd om de nieuwe gewoonte aan te leren. En tijd om te wennen aan de nieuwe situatie of routine. De verandering gaat niet sneller als je jezelf op de kop geeft omdat het niet gaat zoals jij wilt dat het gaat. Je verlangens of voornemens komen ook niet spontaan tot stand wanneer jij allang gestopt bent de noodzakelijke veranderingen uit te voeren.

Wat wel helpt is een begripvol bewustzijn en het regelmatig herhalen van de nieuwe gewoonte. Voorkom het gevoel van ‘moeten’ en maak keuzes voor dat wat je echt wilt. Geef veranderingen de tijd die jij nodig hebt om ze eigen te maken. Zie het grotere perspectief wanneer het even tegen zit.

Dit ben jij. Je doet je best en dit frustrerende moment waarop het allemaal tegenzit is een onontkoombaar onderdeel van de verandering die jij maakt om meer ruimte, energie en ontspanning te realiseren voor jezelf.

Boekentip: Je diepste wensen vervullen met de kracht van je verbeelding

In ‘Creatief visualiseren‘ legt Shakti Gawain uit hoe je mentale beelden en affirmaties kunt gebruiken om positieve veranderingen in je leven in gang te zetten. Met behulp van creatief visualiseren leer je onder andere om je energie in goede banen te leiden, hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten, je gezondheid kunt verbeteren en hoe je een diepe ontspanning kunt gaan ervaren. Het is geen ‘vage’ of ingewikkelde methode, iedereen die zich erin verdiept en er iedere dag een kwartiertje aan besteedt (zeker in het begin), kan het leren.

Wil je leren hoe je creatief kunt visualiseren om positieve veranderingen in je leven in gang te zetten? Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,99

Laat een bericht achter