Home Geen categorie Van Midlife Crisis tot Queen

Van Midlife Crisis tot Queen

Door Sandra Leon

Ze zeggen weleens dat je soms jezelf kwijt moet raken om jezelf te hervinden, in mijn geval is dit zeker een waarheid als een koe geweest. Mijn reis is er een geweest van het hervinden van mijn eigenwaarde en mijn ware essentie leren kennen. Door op zoek tegaan naar mijn verloren kernwaarden, grenzen, dromen en doel in het leven is het op zijn zachtst gezegd een heel interessante, soms pijnlijk confronterende maar vooral zeer leerzame reis geweest. En nog steeds ben ik onderweg en leer ik dagelijks bij door nieuwe inzichten en een dieper begrip van wie ik werkelijk ben. Mijn reis heeft me langs de verschillende fases in mijn leven geleid, ik ben diep in de spiegel gaan kijken en heb mijn keuzes in de verschillende fases van mijn leven  leren begrijpen.  Vanuit het begrip waarom ik tot deze keuzes ben gekomen, heb ik deze vanuit compassie voor mezelf  leren loslaten want uiteindelijk heeft het me wel hier gebracht en kan ik mijn kennis en inzichten nu met anderen delen. Ik ben een vrouw van,  naar ze zeggen middelbare leeftijd; althans de jeugd zegt mevrouw tegen me. En al voel ik me als 30, ik ben 45 jaar, net in de overgang, sta vol in het leven en ben nog steeds actief, vitaal en sexy. Voel me heerlijk in mijn lijf en heb mijn sensualiteit omarmd. Twee volwassen dochters zijn de deur al uit en eentje in de puberfase op weg naar vrouw zijn. Ik kan zelfs hartelijk lachen om de zoveelste opvlieger die zich aandient tijdens mijn dates. Kostelijk! Ik ben een vrouw die bewuste keuzes maakt,  getemperd en wijs  door mijn levenservaringen waardoor ik me niet meer op iedere nieuwe uitdaging stort die voorbij komt. En sterk genoeg om me niet meer van mijn troon te laten stoten door wat anderen van mij vinden. Naarmate mijn eigen reis vordert krijg ik steeds meer inzichten, sommigen hiervan zullen best rebels zijn om te uitten. Maar gelukkig heb ik me hierdoor nooit laten tegenhouden. Wat ik namelijk tijdens mijn reis ontdekte was dat we door het hedendaagse moderne feminisme onszelf zijn kwijtgeraakt. Natuurlijk heeft het ons ook heel veel goed gebracht, begrijp me niet verkeerd en het is een beweging die onze positie in de maatschappij heeft verbeterd waardoor wij nu in een nieuwe fase kunnen en mogen stappen. Het feminisme heeft de weg gebaand voor een nieuw paradigma, het tijdperk van de Queen. Hoewel  ik heb geroepen dat ik me niet ga bezig houden met termen als je innerlijke godin vinden etc – sterker nog ik heb ooit eens geroepen dat ik het woord godin niet in mijn teksten naar voren wil laten komen – Toch ontkom ik er niet aan om dit nu toch in dit artikel te gaan gebruiken, met het risico om als zweef-teef te worden versleten. Als dat zo is.. So Be IT! Om het tijdperk van de Queen te leren begrijpen en om de behoeften en de positie van de vrouw van middelbare leeftijd in deze maatschappij zichtbaar te maken, herroep ik mijzelf en ga ik het toch over de godin hebben. Oh help!!! Ik heb natuurlijk ook mijn spirituele zoektocht achter de rug, en dan ontkom je als vrouw er niet aan om je te verdiepen in de archetypen van de godin. De drievoudige godin, Maiden-Mother-Crone. Maar al die tijd had ik al het gevoel van het is niet compleet, ik mis hier ergens iets. Want ik ben de Mother fase inmiddels gepasseerd en voel me zeker nog niet klaar voor de Crone fase. Die ligt voor mijn gevoel ergens rond de 70 jaar. Dus wat hoort er tussenin? De herfst van ons leven duurt langer dan eeuwen geleden en de winter is wat mij betreft nog lang niet in zicht! Voel je de kroon op je hoofd al dames? Juist, het is tijd voor het tijdperk van de Queen, de missing link in het geheel. Eigenlijk heel logisch als je gaat kijken naar het feit dat de maan, waar de godin altijd aan gelinkt wordt ook 4 fases heeft. En de natuur een cyclus heeft van 4 seizoenen. Ik wil het dus toch even gaan hebben over de verschillende archetypen en de rol van de Queen in het geheel. De Maiden Het archetype van de jeugd en gesymboliseerd door de lente, een belangrijke fase in de ontwikkeling van ons “gezonde” Ego. Dit is de fase waarin een vrouw op zoek gaat naar haar eigen identiteit, haar dromen, haar waarden en haar wensen en  visie voor de toekomst. In deze fase is het belangrijk dat zij de goedkeuring van haarzelf gaat vinden in haarzelf i.p.v. in anderen. En dat is waar het met heel veel vrouwen in de hedendaagse maatschappij al scheef loopt. Een jonge vrouw in deze fase heeft behoefte aan mensen om haar heen die haar aanmoedigen en het geloof in haarzelf meegeven.  Maar heeft zij deze werkelijk om zich heen in deze voornamelijk patriarchale maatschappij? De reis van de Maiden is er een van ontluiken, van haarzelf vinden en haar unieke stem/bloei. De Mother In de ideale situatie ontwikkelt de jonge vrouw zich van Maiden in Mother, een periode waarin ze het “gezonde ego” gaat actualiseren en op zoek gaat naar de balans tussen voor haarzelf en anderen zorgen.  Om haar visie en dromen waar te maken is het van belang dat zij een sterke “Inner Maiden” heeft, anders loopt zij hopeloos verloren in het zorgen voor anderen waarbij zij haar eigen bron vergeet te voeden. Door een verstoring in de eerdere ontwikkelingsfase van de Maiden waarbij zij haar eigenwaarde heeft laten afhangen van hoe anderen haar waarnamen in plaats van een sterk innerlijk gevoel van eigenwaarde en acceptatie. Welk beeld denk je dat een moeder aan haar dochter meegeeft als zij haar innerlijke Maiden niet goed heeft ontwikkeld? Ik denk dat ik daar niet dieper op in hoef te gaan, de verstoorde cyclus wordt vrolijk doorgezet en zelfs doorgegeven. Met een sterke inner Maiden is de Mother fase er een waarin het Ego wordt getemperd door liefde, zorg en creatie. Vaak verantwoordelijk voor een nieuw leven is zij in staat om het schreeuwen van het Ego te verstillen, echter wel zonder haar eigen behoeften uit het oog te verliezen. De reis van de mother is die van het vinden van de balans tussen het zorgen voor haarzelf en het zorgen voor anderen. De Queen In de herfst van haar leven, draagt zij haar kroon en laat zij haar kleuren zien. Haar zaailingen zijn uitgegroeid en het is tijd om te oogsten. Zij voelt zich thuis in haar lijf en seksualiteit. Zij is de master over haar Ego geworden en neemt haar verantwoordelijkheid in het leven voor haar keuzes. Zij draagt haar kroon met trots, trots op haar bereikte doelen en overwonnen obstakels. Zij staat in haar kracht en heeft de autoriteit en soevereiniteit in haar leven geclaimed. Dit is een fase waarin zij opnieuw haar grenzen onderzoekt en neerlegt. Een tijd om de zorg voor anderen meer los te laten en meer aandacht aan haarzelf en haar eigen visie en dromen kan besteden. Haar talenten en gaven zijn tot wasdom gekomen. Dit is een enorm krachtige periode in haar leven waarin zij het politieke centrum van haar leven inneemt. Zij heeft geleerd te communiceren vanuit compassie, maar met kracht om haar eigen behoeften en de behoeften van haar dierbaren te kunnen bewaken. Zij kijkt tevreden terug op de Mother fase en weet dat het tijd is om nu iets meer te kunnen gaan betekenen dan voor de kleine wereld direct om haar heen.  Er is rust, wijsheid en nog steeds een onmetelijk grote bron van vitaliteit en energie om haar talenten en levenservaring in te zetten. De reis van de Queen is er een van opnieuw haar grenzen bepalen en haar opgedane kennis en ervaring in te zetten in de maatschappij of haar gemeenschap om een beter leefklimaat te creëren voor niet alleen haarzelf maar generaties na haar. En dit is best een uitdaging in een voornamelijk patriarchale maatschappij die vrouwen onderwaardeert en soms zelf bedreigd voelt door haar kracht.

A Queen needs a King by her side, not a boy or a project she has to take care of

En nu de valkuil van de Queen, als er in de Maiden en Mother fase een verstoring is opgetreden in de ontwikkeling, zal de Queen streven naar macht, en meer meer meer van alles willen tot het punt dat zij haar omgeving en hun behoeften uit het oog verliest om haar eigen gewin na te streven. Als zij geen gezonde ontwikkeling heeft gehad in haar Mother fase, kan zij het gevoel hebben te zijn leeg getrokken door het overmatig zorgen en systematisch haarzelf vergetend, wat haar verbitterd en wraakzuchtig maakt waardoor zij haar woede richt op haar familie en egoïstische keuzes maakt zonder echt rekening met ze te houden. Verbitterd omdat ze de wensen/dromen van ieder om haar heen wel heeft laten uitkomen, maar die van haar niet. Dit is dan ook niet voor niets een fase waarin veel relaties op de klippen lopen. Zij heeft een vileine houding richting andere vrouwen. Gaat van afhankelijk en verzorgend naar overdreven onafhankelijk. Oog voor de maatschappij is hiermee eigenlijk al onmogelijk geworden. Zij gaat voor eigen gewin vanuit een overwegend mannelijke attitude van kracht. De EVIL Queen is born! En oh bah wat lopen er daar veel van rond! De Crone In de winter van haar leven, kan de Crone terugkijken op een mooie reis. Het Ego geeft zich over, haar dromen en doel in het leven zijn vervuld en zij heeft de rust en de wijsheid gevonden waardoor zij haar energie minder naar buiten richt en meer naar binnen. Zij reflecteert, zoekt de rust en laat anderen naar haar komen voor haar kennis, wijsheid en ervaringen. Nu is haar tijd om te genieten van de rust, haar energie te sparen. Voor haar geen woest-enthousiaste ontdekkingsreizen meer, zij denkt been there, done that en kan tevreden terugkijken. Haar wijsheid komt door haar ervaringen, en zij die haar wijsheid zoeken, daar deelt zij haar ervaringen graag mee. En natuurlijk is er ook voor de hedendaagse Crone een enorme valkuil, want als zij in haar Mother en Queen fase niet heeft kunnen overgaan tot  actualisatie van haar dromen, dan zal zij een onvervuld gevoel hebben. Een gapend verlangend gat in haar blijft achter,  waardoor zij moeite heeft met het ouder worden, het verlies van haar jeugd, vitaliteit en energie. Het is goed mogelijk dat zij verbitterd achterblijft terwijl zij anderen de schuld geeft van het niet kunnen realiseren van haar dromen, en niet meer de vitaliteit hebben om ze alsnog te actualiseren. En zo kom ik weer terug bij het pleidooi eerder in mijn artikel, dat het feminisme ons veel goeds heeft gebracht, maar ook veel heeft ontnomen. Namelijk de support en wijsheid van andere vrouwen in onze reis van Maiden naar Crone.  Door teveel het ideaal van de patriarchale maatschappij te verheerlijken, en teveel zijn gaan leven vanuit overwegend mannelijke energie, hebben wij ons afgesloten van de kracht van het vrouwelijke. Tijd om van die apenrots af te klimmen. Het is hoog tijd om onze kroon terug te plaatsen, het is nog niet te laat, zolang je vitaal bent is er nog veel te helen, leren en groeien zodat wij later als Crone met een glimlach op ons gezicht de winter van ons leven in kunnen gaan. Zonder wrok, verbittering of gemiste kansen ons realiserend dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor onze keuzes. Zij draagt haar kroon en regeert vanuit haar eigen kracht over haar eigen koninkrijk. Maak van je Midlife Crisis een kroningsfeestje!  Dus poets die kroon nog maar een beetje op en draag hem. En anders wil ik je er met alle liefde bij helpen!

4 comments

Avatar
Miranda 4 februari 2015 - 09:35

Prachtige beschrijving van alle fasen.. Ik zit (zonder moeder te zijn!) nog in the Motherfase en door hier te lezen wat voor moois er nog komen gaat, kijk ik er naar uit om alle volgende fasen van groei door te maken.. Ouder worden is leuk!

Reply
Avatar
Marielle 8 februari 2015 - 10:05

PRACHTIG inspirerend artikel, dank hiervoor

Reply
Avatar
Veerle Gheysen 8 februari 2015 - 13:16

Net de kaap van 50 voorbij dus voor mij heel herkenbaar. Nu genieten van mijn herfst. Vond ik trouwens al altijd het mooiste seizoen

Reply
Avatar
Sandra Leon 9 februari 2015 - 12:41

Fijn om de herkenning te lezen bij anderen, het is onze tijd ladies! Tijd om die kroon op te poetsen! Neem vooral ook eens een kijkje op mijn site http://www.sandraleon.eu, en download mijn gratis Ebook Stap in je Kracht.

Reply

Leave a Comment