Home Tips voor thuis Vrienden met je buurt: 1 t(h)eetje maakt het verschil – 10 tips om van je huis je thuis te maken

Vrienden met je buurt: 1 t(h)eetje maakt het verschil – 10 tips om van je huis je thuis te maken

Door Nannet van der Ham
buren

Nannet schrijft hier regelmatig haar Chi, Chai, Champagne column met een snufje Chi, snuifje Chai en slokje Champagne.

Weet je wat een huis van een thuis onderscheidt? De Amerikaanse schrijver Ralph Waldo Emerson zei het in de 19e eeuw heel mooi:

‘A house is built with walls and beams; a home is built with love and dreams.’

Wij zijn geneigd om bij ‘thuis’ te denken aan de plek waar we opgroeiden of het huis waar onze ouders wonen. Met een beetje geluk denk je ook aan de plek waar je nú je leven leidt.

Maar veel mensen hebben hun ‘thuis’ nog niet gevonden of zijn het kwijt geraakt. Bij een scheiding of verhuizing. Of doordat kinderen het nest uitvlogen of partners hun heil elders zochten. Dan voelt de plaats waar je bed staat misschien als ‘tijdelijk’ en ben je geneigd je niet te richten op de mensen die naast je of bij je in de straat wonen. Vind je dat verspilde energie wat echter een gemiste kans is. Want wellicht zit je buurvrouw in hetzelfde ‘huis-maar-geen-thuis’ gevoel als jij.

We horen vaak dat de maatschappij verhardt en individualiseert en dat er behoefte is aan zachtheid en gemeenschapszin.

Maar waarom eigenlijk?

Samenleving

Omdat mensen van oorsprong in groepen leven, van nature samen leven, (vandaar het woord samenleving) wat noodzakelijk was om onze kwetsbaarheid te verminderen en overlevingskans te vergroten. Nu we ontwikkeld zijn en in overvloed leven is de groepsvorming minder nodig en neemt de individualisering toe. Maar onze behoefte aan sociaal contact is, in min of meerdere zin, gebleven.

Het individu staat in onderontwikkelde landen veel minder centraal dan bij ons. Mensen leunen en steunen veel meer op elkaar dan wij. Een heleboel diensten waar wij professionals voor inschakelen zoals kinderopvang, huishoudelijk werk en dierenverzorging, worden in die landen nog door de gemeenschap gedaan.

Lastig woord, gemeenschap… want wat hebben we met elkaar gemeen in een tijd waarin diversiteit hoog in het vaandel staat? Waar en bij wie voelen we ons thuis?

Die vraag kunnen we alleen maar beantwoorden door het uit te gaan vinden!

10 tips om je thuis te voelen:

  1. Denk niet: ‘Ik woon hier maar tijdelijk’, maar omring je met een gezellige inrichting waar jij je echt prettig voelt
  2. Investeer ook in contact met je omwonenden om je sociale leven, maar wellicht ook om je levensdoel, vriendschappen, en zelfs liefdesleven een boost te geven
  3. Bel aan bij je buren om kennis te maken
  4. Organiseer een straatbarbecue of flatborrel
  5. Deel een krantenabonnement
  6. Houd je straatje of portiek schoon en gezellig
  7. Zet een bankje in je voortuin of bij je portiek/galerij
  8. Nodig een buur uit voor een theetje
  9. Ga koffiedrinken in de koffiezaak op de hoek
  10. Koop in de lokale buurtwinkels

Nannet van der Ham publiceert hier wekelijks haar Chi Chai & Champagne column. Haar boeken Spiritueel afvallen, Het lijnen voorbij, Lichter leven en haar laatste, Reset Jezelf! zijn als paperback en (enkele) als e-boek te koop via bol.com en www.nannet.net

Leave a Comment