Home Bewustzijn Zit jouw onzekerheid je in de weg? Zo kom je ervan af

Zit jouw onzekerheid je in de weg? Zo kom je ervan af

Door Janien Leeuwerke
onzekerheid

Die enorme onzekerheid zit ons regelmatig enorm in de weg. We houden onszelf klein. We voelen onszelf minderwaardig. Waar gaat het mis? En hoe kun je weer volop geloven in jezelf?

Waar gaat het mis?

Jezelf willen bewijzen

Velen ons willen zichzelf bewijzen, maar zijn erg onzeker over zichzelf. Zo was ik ook. Als student en starter op de arbeidsmarkt was ik enorm onzeker. Op de universiteit dacht ik: als ik mijn diploma straks heb, dan voel ik me vast beter. Toen dat niet gebeurde, dacht ik: als ik straks een mooie baan heb, dan komt het vast allemaal goed. Maar dat lekkere zelfvertrouwen bleef uit. Ik ben de zoektocht aangegaan. Het was een hele worsteling, met diepe dalen. Ik kwam erachter dat het niet gaat om al die externe factoren (diploma, mooie baan), maar dat het gaat om geloven in jezelf.

Altijd maar druk zijn is de norm

Tegenwoordig is ‘altijd maar druk zijn’ de norm. Het lukt ons altijd om die agenda weer lekker vol te krijgen. Zelfs op vakantie gedragen we ons vaak druk. We willen niks missen van alle bezienswaardigheden. Want als we terugkomen en een collega of vriend vraagt “Heb je dit ook gezien en dat?”, dan willen we natuurlijk niet door de mand vallen…

We vallen bij bosjes om

We vallen zelfs bij bosjes om. Het percentage mensen met een burn-out of depressie wordt steeds hoger. Veel wetenschappelijk onderzoek over cijfers is er niet te vinden. Uit een onderzoek onder duizenden jongeren blijkt dat 25% van de jongeren een burn-out heeft en 50% er één verwacht te krijgen. De WHO (World Health Organisation) voorspelt zelfs dat in 2030 wereldwijd mensen nergens zoveel last van hebben als van depressies.

Het geloof in jezelf verliezen

Stel dat het je gebeurt, dat je niet meer kan meekomen. Dan voelt dat enorm als falen en wakkert de onzekerheid flink aan. Je denkt misschien: “Zie je wel, ik kan het niet.” En je maakt jezelf nog kleiner. Je kunt het geloof in jezelf helemaal verliezen. En uiteindelijk zelfs denken dat je de moeite niet meer waard bent.

Van onzekerheid naar volop geloven in jezelf

1. Positieve gedachten

Een depressie is vaak het gevolg van een negatieve spiraal, van negatieve gedachten. Met die negatieve gedachten kunnen we onszelf enorm in de put helpen. Maar als negatieve gedachten zo’n sterke kracht hebben, hebben positieve gedachten dat ook. We kunnen onszelf daarom ook juist in de positieve spiraal brengen.

Ons brein is van oudsher gericht op de dingen die niet goed gaan. Je kunt jezelf trainen om je meer op de positieve dingen te richten. Zo kun je in de auto, op de fiets of bij het avondeten bijvoorbeeld eerst 3 positieve dingen van de dag benoemen. Meestal zijn we eerst gericht op die ene nare opmerking van een vriend of die ene taak die niet goed lukt en vergeten we dat er ook van alles goed ging.

2. Richten op je kwaliteiten

Een quote van Einstein beschrijft dit mooi: “Iedereen is geniaal, maar als je een vis beoordeelt op zijn vaardigheden om in een boom te klimmen, denkt hij z’n hele leven dat hij dom is”. In onze maatschappij word je vaak afgerekend op wat je niet kunt. In persoonlijke ontwikkelingsplannen van bedrijven wordt meestal gezegd waar nog verbeterpunten liggen en vervolgens moet je daar beter in worden.

Maar om zelf geniaal te worden, kun je je veel beter richten op de sterke punten. En die nog veel sterker maken. Meestal heb je daar ook meer plezier in dan je te richten op iets wat je minder goed kan.

3. Je bent goed zoals je bent

Vaak denken we dat het pas goed is als we een mooie baan hebben gevonden. Als we onszelf hebben bewezen. Als we een promotie hebben gekregen. Als we een stabiele relatie hebben gevonden. Als we een geweldige partner hebben die bij iedereen in de smaak valt.

Let op het woord ‘als’. Pas als….dan is het goed. Maar zo werkt het niet. Je bent nu al precies goed zoals je bent. Dat betekent niet dat je jezelf nergens in mag ontwikkelen of dat je geen fouten maakt. Het betekent dat je nu al de moeite waard bent. Je bent al een mooi mens, inclusief al jouw luie en boze buien. Jij mag er zijn!

4. Lekker imperfect

Dat betekent dus ook dat we niet hoeven te voldoen aan alle eisen die aan ons worden gesteld van buitenaf. We kunnen er zelf voor kiezen wat we wel of niet willen. Misschien in andermans ogen ‘lekker imperfect’ en voor onszelf perfectly imperfect!

Zeg eens een keer keihard ‘nee’ tegen een opdracht. Spaar eens allemaal uitnodigingen voor social events op en kies er alleen de allerleukste uit. Door meer grenzen aan te geven, heb je ineens meer tijd over. Ga dan meer doen van hetgeen waar je goed in bent. Meer doen waar jij energie van krijgt. Dan bouw je het vertrouwen in jezelf weer op.

Door meer te doen van hetgeen waar je goed in bent en meer te doen waar jij energie van krijgt, ontstaat er meer geloof in jezelf. Van dit alles krijg je ook meer vreugde in je leven. Wie wil dat nou niet?

Hier zelf mee aan de slag?

Lees ook dit artikel:

Of download het gratis werkboek via www.schaamteloosimperfect.nl

2 reacties

Koen 15 augustus 2019 - 14:50

Dit had ik nodig, dank je wel!

Reply
Janien 16 augustus 2019 - 09:11

Hallo Koen, fijn dat je er wat aan hebt. Als je nog vragen hebt, mag je me altijd een mailtje of een berichtje sturen: janienleeuwerke@gmail.com of 06-24889832. Ik wens je een mooie dag toe! Janien

Reply

Laat een bericht achter