Home Gezondheid Vakantie: 5 energieke gewoontes om daar te oefenen en mee naar huis te nemen

Vakantie: 5 energieke gewoontes om daar te oefenen en mee naar huis te nemen

Door Marjolein Dubbers
vakantie

Food- en lifestylecoach Marjolein Dubbers is auteur van de besteller ‘Het Energieke Vrouwen Voedingskompas’ en ‘Eet meer energie’. Ze heeft al meer dan tienduizenden vrouwen geïnspireerd hun voedingspatroon te veranderen. Marjolein Dubbers schrijft artikelen voor Inspirerend Leven en pakt iedere keer een probleem aan. Vandaag: Vakantie: 5 energieke gewoontes om daar te oefenen en mee naar huis te nemen.


Mijn mailbox stroomt weer over van vragen rondom de vakantie. Dat gaat ieder jaar zo. De vragen komen eigenlijk allemaal zo’n beetje op hetzelfde neer: “Ik ben gezonder gaan eten volgens jouw richtlijnen en voel me er zó goed bij maar hoe hou ik dit vol op vakantie? Marjolein help!”  De verleidingen op vakantie kunnen zo groot zijn dat we ongezonder terug komen dan dat we ernaar toe gingen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Vandaag enkele tips uit een andere hoek dan je misschien verwacht van me.

Gezond eten op vakantie doe je ongeveer zo

Veel mensen laten op vakantie de teugels vieren en denken dat ze gelukkig worden door weinig te bewegen en alles te eten waar ze zin in hebben. Gezonde gewoontes gaan een tijdje overboord onder het mom: “Het leven moet wél leuk blijven”. Maar eigenlijk weet je best wel dat een leven echt niet leuker wordt van alles maar eten en drinken en weinig bewegen. Dat zijn vakanties waar je van terug komt en niet alleen niet op de weegschaal durft te staan maar ook, als je heel eerlijk bent, ervan baalt dat je niet actiever en gezonder bezig bent geweest.

Hierbij dus mijn complimenten en support voor alle vrouwen die minstens zo gezond willen terugkomen van hun vakantie dan dat ze heengingen. You’ve got it! Als je tips zoekt rondom voeding in de vakantie lees dan mijn artikel van vorig jaar: Gezond eten op vakantie: 12 tips! 

Voeding is maar een onderdeel van een gezond en vitaal leven

Maar er is natuurlijk meer dan alleen voeding die je in je mond stopt als we het hebben over vitaliteit, gezondheid en je goed voelen. Er zijn vele vormen van voeding die je energie kunnen geven en waarmee je je leven op een hoger plan kunt brengen. Voeding die het leven pas écht leuker maakt! Méér energie is mijn passie; ik ben altijd op zoek naar manieren om mezelf meer energie te geven. Met een hoog niveau van energie kan ik het leven creëren dat ik graag wil. De dingen doen die ik belangrijk vind. De ervaringen opdoen waar ik gelukkig en blij van word. Delen en geven wat ik allemaal te delen en te geven heb. Levensenergie is het fundament onder een fantastisch leven! En daar is meer voor nodig dan alleen gezonde voeding.

Voel wat deze energieke gewoontes met je doen

Waarom zou je je vakantie deze keer niet eens gebruiken om enkele gezonde gewoontes aan te leren die je dan vervolgens thuis gewoon blijft doen? Omdat ze je energie geven. Omdat je er blij van wordt. Omdat ze het leven pas écht leuker en waardevoller maken! Ik heb 5 energieke gewoontes voor je die je in een vakantie makkelijk kunt oefenen. Het zijn gewoontes die in mijn leven allemaal een plekje hebben en allemaal meehelpen mijn energie op een hoog niveau te krijgen en te houden.

Als je ze “oefent” voel dan vooral goed wat het met je doet. Word je er blij van? Krijg je er energie van? Smaakt het naar meer? Zo ja, noteer dit dan ergens in je geheugen. Je mag het natuurlijk ook opschrijven in een mooi notitieboekje. Dit kan je zeker helpen om deze gewoontes thuis te blijven doen.

1. Accepteer wat het leven je geeft

Hoeveel energie gaat er niet verloren doordat we vechten tegen iets wat ons niet aanstaat. Vooral op vakantie kunnen hooggespannen verwachtingen nogal eens een deuk oplopen: de camping is lawaaierig, het hotelbed valt tegen, de vlucht heeft vijf uur vertraging, alle terrasjes zijn overvol of de auto krijgt een kokende motor. Als we niet oppassen koken we al snel zelf over van irritaties en frustratie.

Probeer het deze vakantie eens anders te doen. Begin ermee om alles te accepteren wat het leven je op dat moment voorschotelt. Hou een eerste reactie binnen. Neem de tijd om het in je op te nemen. Haal even diep adem. Maak er om te beginnen eens een grapje over. Grapjes geven energie! Laat er wat tijd overheen gaan, zodat de stresshormonen weer terug in hun hok zijn en kijk dan eens wat een slimme reactie is. Een vertraagde vlucht kan je alleen maar accepteren. Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat deze vijf uur ook onderdeel van een fijne vakantie worden? Alvast starten met je mooie boek. Een lawaaierige camping kan misschien vervangen worden door een rustige camping. Bedenk dat een vriendelijk verzoek altijd meer impact heeft dan een verzoek vanuit boosheid.

Kan je niks veranderen, omarm dan wat er is en besluit om je er niet druk over te maken. Letterlijk: door er geen woorden meer aan vuil te maken. Wie weet kom je op die lawaaierige camping de liefde van je leven tegen. Of vrienden voor het leven! Sta open voor leuke verassingen.

2. Laat je voeden door de natuur

We voelen het allemaal; zodra we in de natuur zijn komt er een rust over ons. Het voelt voor veel mensen als thuiskomen. Zo is het ook precies: wij zijn zoogdieren die uit de natuur komen. Vaak zijn we op vakantie veel buiten maar verdwijnen we eenmaal thuis weer in onze bakstenen huizen, metalen auto’s en betonnen kantoorgebouwen. Ben jij thuis vaak in de natuur te vinden? Wandelend of fietsend? Hardlopen mag ook 🙂  Of zou je dat eigenlijk wel meer willen doen?

Voel in je vakantie eens goed hoe voedend de natuur voor je is. Ervaar het eens echt, voel het in je lichaam. Zuig het op. Drink het in. En neem dan het besluit om thuis iedere dag minimaal xx minuten buiten te zijn. Vul zelf in hoeveel minuten dat zijn, maar maak het concreet voor jezelf. De wind door je haren, frisse lucht in je neus, de zon op je snoet, het gras onder je blote voeten, het daglicht op je huid: je lichaam heeft het allemaal zo nodig. Het zijn allemaal energiegevers.

3. Slaap voldoende in een vast ritme

Ons lichaam heeft een ritme; een patroon van bewegen en rusten dat ongeveer 24 uur duurt. Het zou goed zijn om hiervan ongeveer acht uur te slapen om helemaal te kunnen herstellen, het liefst in een vast ritme. Vanaf de uitvinding van de gloeilamp (dank je wel meneer Edison!) zijn we als mensheid gemiddeld zo’n twee uur minder gaan slapen. Veel mensen slapen niet meer dan zes uur en zijn daar dan nog trots op ook, alsof het een prestatie is. Maar hoeveel uur slapen ze in hun vakantie?

Veel mensen komen uitgerust terug van vakantie, omdat ze eindelijk de tijd nemen om voldoende te slapen. Ze slapen soms wel acht, negen of misschien wel tien uur om “bij te tanken”. Hoe doe jij dat? Bedenk dat je niet vooruit kunt slapen voor een heel jaar. Het is veel beter om het hele jaar door te zorgen voor voldoende slaap. Probeer in je vakantie eens om acht uur te slapen in een redelijk vast ritme als het kan. Dus dezelfde tijd naar bed en dezelfde tijd op. Voel wat dit met je doet. Misschien merk je dat je nu geen vier-uurs dip meer krijgt en veel minder loopt te gapen. Dat je vrolijker en opgeruimder bent. Smaakt het naar meer? Dan weet je wat je thuis te doen staat.

4. Hoe wordt jouw leven zonder televisie?

Kijk jij televisie op vakantie? Veel mensen blijken op vakantie prima zonder dat zwarte scherm te kunnen, maar eenmaal thuis gaat het apparaat op de automatische piloot weer aan. Waarom eigenlijk? Zou het kunnen dat je uitgerust terug komt van vakantie omdat je eens een tijd geen televisie hebt gekeken? Wat heb je gedaan in die tijd? Gewandeld? Een goed boek gelezen? Mooie mensen ontmoet en interessante gesprekken gevoerd?

Persoonlijk vind ik het meeste van wat op televisie wordt uitgezonden vallen in de categorie junkfood. Het maakt me niet sterker, blijer of energieker maar zuigt juist vaak de energie en vreugde uit mijn lichaam. Daarom heb ik ook al 15 jaar, vijftien ja, geen televisie meer. Wat doet televisie met jou? Word je blij van het dagelijkse journaal of somber? Blijheid geeft energie, somberheid kost je energie. Krijg je energie van je favoriete series of is het tijdverdrijf omdat je geen puf hebt iets anders te doen?

Voel deze vakantie eens wat een leven zonder televisie voor je doet. Hoeveel tijd en misschien wel energie hou je over om andere dingen te doen. Wil jij de kwaliteit van jouw leven omhoog? Een leuk leven? Achter de televisie zitten is doorgaans geen goede methode om dit voor elkaar te krijgen.

5. Eet met je volle bewustzijn

Nou vooruit, ga ik het toch nog even over eten hebben. In vakanties hebben we vaak meer tijd om te eten. Vaak omdat andere dingen minder tijd van ons vragen. Toch? Daarom zijn de verleidingen ook zo groot: het lijkt erop alsof lekker eten opeens veel belangrijker is dan de rest van het jaar. Als je nou toch meer tijd hebt dan anders om te eten, gebruik deze tijd dan eens om met volle aandacht te eten. Dat hoeft niet iedere keer, een keer per dag is voldoende.

Kijk naar je bord en bedenk eens waar al dat eten vandaan komt en welke weg het heeft afgelegd. Wie zou het zaadje hebben geplant voor die tomaten? Wie heeft het water gegeven? Wie heeft ze geoogst? Wie heeft ze in een kistje gelegd? Wie heeft in de vrachtauto geladen? Wie heeft ze naar de (super)markt gereden? Wie heeft ze uitgeladen? Wie runt de marktkraam of supermarkt? Wie heeft ervoor gezorgd dat de tomaat op jouw bord kwam? Hoeveel mensen zijn er betrokken geweest bij die simpele tomaat op jouw bord?

We denken vaak dat we met zeven miljard afgescheiden wezens op deze planeet rondlopen. Deze eenvoudige oefening kan je ervan bewust maken hoe diep we met elkaar verbonden zijn. Het maakt mij altijd heel dankbaar. Dankbaar voor alles en iedereen die ervoor heeft gezorgd dat deze tomaat op mijn bord kon komen. En van dankbaarheid krijg je energie. Wetenschappelijk bewezen! 

Boekentip: Wil je meer handige tips voor je gezondheid?

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Meer lezen? Bestel nu Eet meer energie bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending. 

Leave a Comment