Home Bewustzijn Zelfsabotage: wat is je Uiterlijke kind en hoe kun je het herkennen?

Zelfsabotage: wat is je Uiterlijke kind en hoe kun je het herkennen?

Door redacteur
Uiterlijke Kind

Waarom kom je toch zo moeilijk van de bank af om te gaan sporten, je goede voornemens ten spijt? Waarom ben je na een succesvol Dry January toch weer voor een glas wijn gegaan? Waarom vind je het doorbreken van je uitstelgedrag zo lastig? Waarom is veranderen zo moeilijk? Wanneer je de neiging hebt om je eigen inspanningen te saboteren, wanneer je terugvalt in oude gewoontes terwijl je je nog zo had voorgenomen om het dit keer wel te laten slagen, wanneer je die patronen die je niet langer meer dienen maar niet doorbroken krijgt, dan is het tijd om kennis te maken met je Uiterlijke Kind.

Uiterlijke Kind

Je hebt vast gehoord van het idee van het Innerlijke Kind. Je Innerlijke Kind staat bijvoorbeeld voor je emoties en je basisbehoeften. Maar wist je dat je ook een Uiterlijk Kind hebt? Die kant van jou die je zelfsabotarende gedrag vertegenwoordigt?

Via het Uiterlijke Kind laat je Innerlijke Kind zich aan de buitenwereld zien. Het Uiterlijke Kind pakt gerust nog een stuk taart, wordt boos op degenen die het dichtst bij je staan en geeft anderen de schuld voor dingen die anders gaan dan je hoopt. Het staat voor dat deel in ons dat discipline mist, frustraties uit zonder filter, veeleisend en grenzeloos is. Het is die puberende peuter of die peuterende puber in je. Je vindt dat je iets verdiend hebt, maar op de lange termijn ga je je alleen maar slechter voelen over jezelf. Waarom heb je je dan toch weer laten gaan?

Wanneer je je Uiterlijke Kind leert kennen, kun je ontdekken wat jouw Innerlijke Kind nodig heeft. Het is dat deel in jou dat verlangt naar liefdevolle aandacht en hunkert naar jouw aardige ogen. Er zijn twaalf manieren waarop je je Uiterlijke Kind kunt herkennen.

Zo herken je je Uiterlijke kind

1. Je Uiterlijke Kind manifesteert zich als saboteur van je beste bedoelingen en goede voornemens. Het ontneemt jou als volwassene de kans op een wijzere manier van handelen.

2. Je Uiterlijke Kind roept graag ‘ja, maar…’. Er is altijd wel een goede reden te bedenken waarom je iets niets hoeft te doen van jezelf.

3. Je Uiterlijke Kind heeft ervoor gezorgd dat bepaalde negatieve patronen diep verankerd liggen. Wanneer je je gekwetst, boos of onzeker voelt, komt je Uiterlijke Kind je te hulp, maar laat daarmee ook gedrag zien dat je niet per se verder helpt. Denk aan jaloezie of claimgedrag in een relatie. Of je wilt graag zichtbaarder worden op je werk, maar je Uiterlijke Kind zorgt ervoor dat je toch kiest voor zogenaamde veiligheid en blijft de hele vergadering stil terwijl je je nog zo had voorgenomen van je te laten horen. Je wilt schitteren, maar blijft onzichtbaar.

4. Je Uiterlijke Kind grijpt naar snelle oplossingen omdat het niet het geduld heeft om bevrediging uit te stellen. Wanneer je Uiterlijke Kind bezwijkt voor onmiddellijke bevrediging, saboteert het je doelen op de lange termijn. Je besluit tot een impulsaankoop, ook al had je bedacht voor een grote vakantie te sparen. Je wil graag gaan sporten, maar komt maar niet van de bank af.

5. Je Uiterlijke Kind is een meester in uitstellen, rationaliseren en ontwijken. De favoriete tijd om dingen te doen is morgen. Het motto van je Uiterlijke Kind is: Doe vandaag nooit wat je kunt uitstellen tot morgen.

6. Je Uiterlijke Kind is de impulsieve, eigenzinnige, egocentrische puber in je. Je Uiterlijke Kind wil dingen NU en overschreeuwt daarmee de verstandige volwassene in je. Je Uiterlijke Kind zegt ja tegen een derde glas wijn, terwijl je nog zo had besloten dat twee drankjes je limiet is.

7. Je Uiterlijke Kind vecht tegen positieve verandering – vooral de positieve verandering geïnitieerd door jou als volwassene. Je Uiterlijke Kind houdt ervan om steeds weer dezelfde zinloze dingen te doen, het liefst dingen die slecht zijn voor je gezondheid, figuur, bankrekening, of liefdesleven.

8. Je Uiterlijke Kind is extreem reactief en heeft last van verlatingsangst. Als je je onzeker voelt, hecht je Uiterlijke Kind Outer zich met haar emotionele zuignappen aan je partner, om ze vervolgens af te schrikken. Je Uiterlijke Kind heeft je relatie al gesaboteerd, nog voordat je doorhebt wat er nu eigenlijk gebeurd is.

9. Je Uiterlijke kind wordt ook gevoed door angst, het onderreageert op wat je graag van jezelf zou willen laten zien. Wanneer je onzeker bent en last hebt van verlatingsangst kun je de neiging hebben om je niet te laten horen. Je Uiterlijke Kind onderdrukt jouw assertiviteit, bang dat dit de relatie al onder druk zou kunnen zetten.

10. Je Uiterlijke Kind kent ook het andere uiterste. Het overreageert wanneer je je boosheid en frustraties loslaat op de mensen die je het dichtst bij je staan en niet op de plek waar deze emoties vandaan komen.

11. Je Uiterlijke Kind speelt graag spelletjes, vooral in een nieuwe relatie. Het speelt ‘moeilijk te krijgen’ en ‘de pleaser’. In relaties is het je Uiterlijke Kind dat voor drama zorgt. Je Uiterlijke Kind is ook erg goed in het aantrekken van verkeerde of niet beschikbare partners.

12. Je Uiterlijke Kind doet zich voor als je bondgenoot, maar is de poortwachter die positieve verandering tegenhoudt. In de geheime agenda van je Uiterlijke Kind staat zelfsabotage. Je Uiterlijk Kind heeft het op je gevoel van eigenwaarde voorzien.

Psychologische self-care

Wanneer je weet dat er naast je innerlijke kind ook een Uiterlijk Kind is, kunnen er veel dingen op hun plek vallen. Het is de taak aan de volwassene in je om dat onstuimige kind in je weer tot de orde roepen. Het is een vorm van goed voor jezelf zorgen, van psychologische self-care. Je kunt jezelf van binnenuit helen met behulp van je liefhebbende innerlijke ouder. Die ouder geeft je onvoorwaardelijke zelfliefde, weet wat echt goed voor je is en waar jij ten diepste naar verlangt.

Bron

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment