Home Bewustzijn 6 archetypes: welk type is jouw ziel?

6 archetypes: welk type is jouw ziel?

Door redacteur
type ziel

Net zoals je fysieke lichaam een uniek DNA-profiel heeft (misschien ben je deels Spaans, deels Duits en zit er zelfs meer in je waar je geen weet van hebt), bestaat jouw ziel uit een unieke combinatie van archetypes. Iedere ziel bestaat uit vele archetypes. Lees door de omschrijvingen hieronder en kijk of er een of twee dominant van zijn in jou. Door de hoofdarchetypes in je ziel te leren kennen voel je je gelukkiger, lukt het je beter om je op je levensdoel te richten en ben je meer waakzaam op je schaduwkanten of de uitdagingen van je hogere zelf.

Welk type is jouw ziel?

1. De Krijger

Krijgers durven risico te nemen, maar zodra ze ouder worden, zullen ze minder snel hun zwaard trekken en ten strijde trekken zonder goede reden of strak plan. Krijgers komen op voor de underdog in hun cultuur of familie, bouwen een ongewone carrière op vanuit het niets, of komen bijzondere obstakels tegen in hun leven.

Krijgers hebben een code: vecht voor het goede en geef nooit op. Dit kan een probleem vormen wanneer overgave van belang is, denk aan het accepteren van een chronische ziekte of het eind van een relatie. Krijgers zijn ook autonoom tot het gaatje; ze verbergen hun wonden en zij niet open over de hulp die ze nodig hebben van anderen.

Vaak vertel ik cliënten met sterke krijger-archetypes dat het goed is om hun harnas af te leggen en contact te maken met hun zachte kant. Wees trots als je dit archetype hebt, maar bedenk dat je ook kwetsbaarheid mag tonen.

Wil je meer lezen over krijgers? Ga dan aan de slag met Krijgergodin van HeatherAsh Amara. In tien lessen ontwikkel je warrior tools om de krachtige vrouw in jezelf te onthullen, de vrouw die zowel krijger als godin is.

2. De Vrije Geest

Dit is een prachtig archetype met een slechte reputatie. Oefenen vrienden en familie altijd druk op je uit om je te settelen, om mee te doen, en een ‘normaal’ leven te leiden? Ik vertel cliënten met een overwegend vrije geest archetype om zich erbij neer te leggen dat ze misschien niet in de 9 tot 5 cultuur passen, maar dat ze veel interesses en passies hebben en ervan houden om te reizen of rond te trekken. Wanneer je een vrije geest bent, vier je anders zijn! Vrije geesten weten dat geluk belangrijker is dan binnen de lijntjes kleuren en we hebben meer andersdenkenden nodig om de normen van de maatschappij aan de kaak te stellen.

De schaduwkant van dit archetype is de neiging om een beetje te ontaarden. Denk aan een dansende ballon in de lucht die de mensen op aarde een glimlach op het gezicht brengt: vrije geesten vliegen weg tenzij ze met een touwtje aan de aarde zijn verbonden. Mijn advies voor dit archetype is: wees jezelf. Schat verantwoordelijkheid op waarde maar laat niemand je in een hokje stoppen of je vlam dimmen.

3. De Heler

Dit is een interessant archetype want je hoeft geen professionele heler zijn om het te hebben. Komen mensen naar je, professioneel of persoonlijk, in tijden van crisis? Ben je goed in het oplossen van problemen? Weet jij mensen te kalmeren, te sterken, te inspireren en te aarden? Vind je het leuk om mensen te helpen? Helers zijn over het algemeen competente en verantwoordelijke mensen met een sterke werk ethiek en een diep gevoel van betekenis.

Precies dit gevoel van geroepen zijn voor hun werk geeft helers veel baantevredenheid, maar het kan ook leiden tot een burn-out. Helers moeten weten wanneer ze voor zichzelf moeten zorgen. Ware helers zijn niet bang om samen met iemand het duister in te gaan. Denk hierbij aan het begeleiden van iemand die een terminale diagnose te horen heeft gekregen, maar ook iemand helpen om geesten of andere ongewenste energie uit hun huis te bannen, of het bijstaan van iemand in tijden van rouw. Maar precies om deze reden is het belangrijk voor helers om hele gezonde emotionele, energetische en fysieke grenzen te stellen.

4. De Leraar/Student

Deze twee worden vaak als twee verschillende archetypes genoemd, maar zoals een collega medium me ooit zei: “De beste leraren zijn levenslange studenten.” Leraar/Studenten zijn vaak de mensen die altijd workshops volgen, extra training volgen voor hun banen, of die een nieuwe vreemde taal leren voor de lol. Leraar/Studenten houden van lezen en zien kennis als heilig. Zielen met het leraar/student archetype kunnen zich erg gaan vervelen of zelfs depressief raken wanneer ze niet voldoende intellectueel worden uitgedaagd. Zij die leraren worden kunnen hun liefde voor het lesgeven verliezen als de inhoud of de vorm van het lesgeven automatisch worden.

Deze mensen zijn vaak high achievers, en hoewel ze intellectueel briljant kunnen zijn, moeten ze ervoor uitkijken om niet teveel in hun hoofd te leven. Wanneer je ziel een sterke hang heeft naar dit archetype, focus je op je hart energie en verken je emoties of start een spirituele oefening die meer gebaseerd is op voelen dan weten. Collega’s of vrienden die dezelfde interesses delen kunnen gekoesterde vrienden worden voor leraar/studenten, dus het is een goed idee om regelmatig naar conferenties of andere evenementen te gaan waar gelijkgestemden en nieuwsgierige zielen zich verzamelen.

5. De Kunstenaar

Binnen het archetype van de Kunstenaar is een tweede archetype: de Performer. Niet alle kunstenaars houden ervan om op het podium te staan of zelfs voor publiek te verschijnen, en niet alle Performers houden zich bezig met de kunsten (denk aan CEO’s of politici). Bovendien kunnen of willen niet alle kunstenaars leven van hun kunst. Kunstenaars hebben niemands toestemming nodig om iets te maken – het zit in hun zielsDNA om het te doen. Sommige van mijn cliënten hebben een sterk kunstenaarsarchetype maar zullen nooit de commerciële stap zetten. Zij zijn huisvrouwen of zakenmensen die extreem creatief zijn en het alleen nodig hebben om die kant van henzelf te eren.

Wanneer je steeds de behoefte voelt om te creëren, zorg dat je er tijd voor hebt en geef jezelf een plek in je huis voor je creatieve projecten. Ga je garage in om ongestoord te schilderen op een zaterdagmiddag of sta extra vroeg op om een uur aan je roman te werken aan je bureau. Kunstenaars zijn erg gevoelig voor schoonheid en kunnen ook gevoelig zijn over hun werk. Let op dat je kritiek niet te zwaar opneemt of dat je jezelf niet te streng oordeelt.

6. De Activist/Aandrijver

In deze tijd van verandering en culturele revolutie betreden veel activisten en aandrijvers het globale speelveld. Daarom wil ik deze twee archetypes samen bespreken. Je weet dat je een aandrijver bent als je de neiging hebt om dingen te zeggen of doen waar over gepraat wordt of die een sterke reactie opwekken bij anderen. Aandrijvers hebben geen filter en kunnen er zelfs van genieten om opmerkingen te maken die willens en wetens provoceren. Activisten zeggen ook dingen waarmee ze op tenen kunnen gaan staan of spreken ongemakkelijke waarheden als het gaat om zaken waar ze veel om geven.

Activisten kunnen erg hard overkomen, maar onder de harde schil is een groot hart dat hun werk drijft. Activisten en aandrijvers kunnen hun eigen versie van burn-out tegenkomen wanneer ze zo ontgoocheld raken dat hun boodschap niet gehoord wordt dat ze opgeven of wegzinken in bitter pessimisme. Net zoals helers, voelen activisten en aandrijvers vaak een roeping, of ze deeltijd vrijwilligerswerk doen bij een dierenasiel of aan boord van een grote organisatie zoals Greenpeace meewerken. Wanneer je een dominant activistisch archetype hebt, onthou dat iedere moeite om de maatschappij te verlichten, hoe klein dan ook, hele groot meetelt.

Bron: Mindbodygreen

Lees ook deze artikelen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

1 reactie

Carly Verbon 18 april 2021 - 07:02

Is het mogelijk dat je meerdere types bent?
Ik kom op 3 archetypes uit

Reply

Laat een bericht achter