Home Geen categorie Twee zielen in één borst

Twee zielen in één borst

Door Petra Pronk

Kun je leven op verschillende niveaus? Of anders gezegd: kun je op verschillende niveaus verschillende dingen voelen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Twee zielen in 1 borst. Heel vermoeiend. Ik hoop dat er op een dag eentje wint. Liefst de positieve van de twee.twee zielen in 1 borst Er zijn tijdens dat je je enorm verscheurd kunt voelen. Sterker nog, jezelf afvraagt of je niet stiekem een beetje schizofreen bent. Omdat je op het ene niveau voelt dat je goed bezig bent, aan het groeien bent en daarom positief en gelukkig in het leven staat. Terwijl je op een ander (dieper?) niveau een constante onderstroom hebt van geworstel, verdriet en eenzaamheid. Hoe kan het dat die twee geestesgesteldheden naast elkaar lijken te kunnen bestaan? Dat ze allebei even werkelijk zijn. Evenveel bestaansrecht hebben. Even zwaar lijken te wegen. Confronterend Het schrijven van blogs op InspirerendLeven.nl is 99% van de tijd heel erg leuk. Maar soms is het ook akelig confronterend. Omdat je dingen schrijft – en die ook echt meent – die misschien best verstandig en waar zijn, maar die soms ook door heel iemand anders geschreven lijken te zijn. Schreef ik van de week over de maakbaarheid van het bestaan: geluk is geen kwestie van omstandigheden maar van houding. Ik weet dat het waar is. Echt. Ik weet het uit heel veel prachtige spirituele boeken, en nog veel belangrijker: ik weet het omdat dat de ervaring is uit mijn eigen leven. Gebrek aan balans Het is iets waar ik tot in mijn tenen in geloof en wat ik dus graag iedereen mee wil geven. Alleen niet vandaag. Vandaag vraag ik me af hoe ik dat ooit heb kunnen schrijven. En wanneer ik het opnieuw zal kunnen omarmen. Nu in elk geval even niet. Te weinig balans. Iets teveel dingen die tegenzitten. Teveel onaardige mensen op 1 dag. En vooral: veel te veel werk. Wat de oorzaak ook is, de somberheid kleurt de wereld en ik heb grote moeite me daaraan te ontworstelen. Oude en jonge vrouw Dan moet ik denken aan het plaatje dat ik mijn kinderen van de week liet zien, de bekende, gecombineerde tekening van de oude en de jonge vrouw. Ze zitten er allebei in. Wat je ziet is afhankelijk van je perspectief. Mijn huidige perspectief bevalt me niet. Ik word er niet vrolijk van. Dus waarom zou ik dat aanhouden? Actie gaat voor het gevoel uit. Ik kies voor een ander perspectief. Ik ga een ander plaatje creëren. Ik ga de rest van de dag naar de sauna.

Leave a Comment