Home Nieuws Tender loving care: Self-care challenge

Tender loving care: Self-care challenge

Door Michèle Lippus

Sinds december ben ik tijdelijk terug aan de slag in het bedrijfsleven. De ideale kans om na mijn sabbatical te ervaren hoe ik nu zelf omga met self-care (zelfzorg), welzijn en veerkracht.

Van out naar nieuw

Maart 2018 besloot ik wat tijd voor mezelf te nemen. Ik stopte met werken en net op dat moment ging mijn lichaam als het ware in een “shutdown” modus. Na een maand had ik weer wat energie. Voor mij was dit het ideale moment om echt werk te maken van zelfzorg. Ik besefte immers dat ik op de rand van een burn-out had gestaan en gebruikte mijn eigen situatie als testcase om me te verdiepen in zelfzorg.

Deze 9 maanden zullen me voor altijd bijblijven. Ik noem het mijn “reboot periode”. Het was een periode waarin ik voor de eerste keer in jaren mezelf echt toeliet om tijd te nemen, te leren genieten van eenvoudige zaken, mezelf de nodige ondersteuning te gunnen (massages, healings enzovoort) en te waarderen welke kansen elke dag met zich mee kan brengen. Ik voelde me als herboren en zat vol energie en creativiteit. Het voelde zo bevrijdend.

Een vraag die in me opkwam was: hoe heb ik al die jaren kunnen functioneren en (over)leven zonder deze inzichten?

Hervallen in oude gewoontes

Begin december kreeg ik een kans om een tijdelijke opdracht bij een vorige werkgever uit te voeren. De eerste week verliep alles vlot. Ik voelde wel een verschil met mijn sabbatical levensritme maar dacht dat ik opgewassen was tegen werkdruk en zou hier uiteraard niet aan bezwijken…

Echter, na een week merkte een collega op dat ik al minder “chill” was. “Het doet wat met een mens”, zei ze… Het was me niet opgevallen dat één week in de ratrace genoeg was om uit mijn comfort-bubbel te vallen. Dat ene zinnetje bleef wel hangen en ik merkte dat ik langzaam terug aan het vallen was in mijn oude gewoontes.

Een ding is zeker: ik ga niet terug naar waar ik pakweg twee jaar geleden stond. Nul aandacht voor mezelf, constant over mijn eigen grenzen gaan, onvoldoende rust nemen en doof zijn voor de signalen van mijn lichaam. Om eerlijk te zijn, het is minder makkelijk dan ik dacht. Eens je weer in de modus zit van een hectisch werkritme en een gezinsleven, is het makkelijk om je van het pad van “tijd voor mezelf” af te wijken.

Tender Loving Care 

Van nature uit zijn we in het Westen geconditioneerd om alles groots te willen doen en veel hooi op onze vork te nemen. Echter, grote stappen kunnen heel ontmoedigend zijn, vooral als je de resultaten amper kan zien of voelen. Dit is het punt waarop de meesten onder ons het voor bekeken houden. Dat laatste gaat meestal samen met bakken zelfkritiek.

Tijd om extra zachtheid voor onszelf  toe te laten! Dit is waar de TLC Self-Care challenge om draait! Een challenge waarin ik kleine maar fijne acties op je loslaat, die weinig tijd van je vragen én een echte meerwaarde voor je zullen zijn. Je zal aangenaam verrast opkijken van wat enkele minuten per dag en wat TLC je kunnen opleveren!

10 kleine cadeautjes voor jezelf!

Alles wat begint als een challenge, vraagt toch wat regelmaat. Als je dit zo leest, zou je haast gaan denken: een challenge van 10 weken? Pfff, daar begin ik zelfs niet aan. Met een druk leven waar je amper tijd hebt om je “to-do-lijst” af te werken, waar haal je dan nog tijd vandaan om een challenge te doen? Wel, deze challenge kan je vrijwel altijd en overal doen. Je hoeft niet specifiek extra tijd te vrij te maken. Je kan sommige tips gewoon op je werk, thuis of zelfs op bed toepassen.

Dit is mijn missie: jou te laten ervaren dat zelfzorg helemaal geen zeeën van tijd vergt noch bergen geld moet kosten. Hier en daar een klein beetje aandacht voor je eigen noden doet echt wonderen.

Een self-care challenge voor iedereen!

Self-Care gaat om aandacht hebben voor jouw eigen noden, leuke dingen doen, stress en spanning verminderen en het gevoel van welzijn verhogen. Hoe je dit aanpakt, dat leer ik je tijdens deze TLC Self-Care challenge. Of je nu al bewust met zelfzorg bezig bent of wil ontdekken hoe het is om te leren luisteren naar wat jij nodig hebt, hier ben je van harte welkom!

Dit is wat deze challenge je kan opleveren!

  • De meerwaarde ervaren van kleine dingen in het dagelijkse leven (en het fijne effect op jouw welzijn)
  • Jezelf open te stellen tot nieuwe inzichten en  mogelijkheden
  • Vrij van schuldgevoel, tijd voor jezelf te durven nemen (want ook jij bent het waard!)
  • Een Yes, I Can-gevoel (nieuwe dingen uitproberen geeft je vertrouwen en een gevoel van voldoening)

Nuttige info over deze challenge:

  • Start: woensdag 6 maart 2019 (samen met de New Moon energie!)
  • Elke week ontvang je een nieuw tip met handige info over hoe je deze in enkele minuten in de praktijk om kunt zetten.
  • Je staat er niet alleen voor! Loop je ergens vast of wil je iets delen over hoe een tip in je dagelijkse leven echt een doorbraak voor je heeft betekend? In de besloten Facebookpagina kan je tijdens enkele live sessies samen met mij sparren over deze topics.
  • It’s free! Het kost je geen euro om aan deze challenge mee te doen en. Je verdient er zelfs waardevolle tijd voor jezelf mee.
  • Speciaal voor de lezers van Inspirerend Leven: de eerste 10 lezers die zich via onderstaande link  inschrijven krijgen bovendien 1 gratis online coaching sessie als persoonlijke begeleiding tijdens deze challenge!

Wil jij ook graag meedoen met deze TLC Self-Care Challenge? Inschrijving kan tot en met 5 maart 2019 via deze link.

Graag tot dan!

Leave a Comment