Home Bewustzijn Tips om het leven te beleven zoals een reiziger

Tips om het leven te beleven zoals een reiziger

Door Mieke Lannoey
zomer

Ik herinner het mij nog goed, de eerste keer dat ik voor langere tijd ging reizen. Verkerend in een haast permanente staat van verwondering en ontzag, mijn zintuigen die wagenwijd open stonden, het leven belevend op een intense, ongekende manier.

Ik zwoer aan mezelf dat ik dit gevoel zou blijven vasthouden wanneer ik terug in België was. Maar zodra ik thuis was, verviel ik al snel in de dagelijkse sleur en routines, met een stevige dosis weemoedigheid erbovenop.

De burn-out reis

Reizen werd al snel mijn vlucht, mijn escape van het dagelijks leven. Ik begon te leven van reis naar reis, ondertussen werd ik steeds ontevredener over het leven dat ik daarnaast had. Na verloop van tijd kon zelfs het ‘zoveelste mooie strand’ geen soelaas meer bieden voor de innerlijke onrust die ik had opgebouwd. De reis die mij vervolgens werd aangeboden, kwam in de vorm van een burn-out en was boeiender en leerrijker dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Het werd een reis waarop ik mezelf vond.

Door de ogen van een reiziger

Na mijn burn-out reis verbleef ik dankzij een job als reisleidster voor langere periodes in het buitenland. Hoewel ik daar ook gewoon fulltime werkte, had ik toch een betere kwaliteit van leven dan in België. Het overwegend mooie weer zat daar natuurlijk voor veel tussen, maar het was meer dan dat. Het was omdat ik daar het leven beleefde door de ogen van een reiziger. Hoe dat dan juist is en wat je daarvoor moet doen, dat vertel ik je nu.

Vijf tips om het leven te beleven zoals een reiziger

Leef meer buiten

‘Bad weather always looks worse through a window’. Tom Lehrer

Als reiziger leef je het merendeel van de tijd buiten. Zelfs wanneer het slecht weer is. Wanneer je op die citytrip de pech hebt dat het de hele tijd regent, dan probeer je er evengoed het beste van te maken. In plaats van je in je hotelkamer op te sluiten en netflix te kijken (dat kan je immers thuis ook), koop je een paraplu en ga je op verkenning.

Tijdens de laatste Surf Your Way Out week kregen de deelnemers hun eerste surfles in de gietende regen. Ik hield mijn hart vast voor de reacties maar toen ik rond me keek zag ik alleen maar lachende gezichten. Ze gingen, ondanks de regen, helemaal op in de activiteit en genoten met volle teugen.

Enkele ideetjes om meer buiten te leven:

  • Kampeer eens in de tuin met het hele gezin
  • Organiseer een winterbarbecue of picknick voor je vrienden

Wees verwonderd over de natuur

Wanneer ben je voor het laatst in het gras gaan liggen om naar de sterren te kijken? Of heb je je voor het laatst met de wagen langs de kant van de weg gezet om naar de zonsondergang te kijken? Wanneer heb je voor het laatst je huishouden gelaten voor wat het was om in een meer te gaan zwemmen? Juist ja. Maar als je op reis bent, dan doe je zulke dingen. Maak een prioriteit van verwonderde natuurtijd.

Kijk naar dingen alsof je ze voor het eerst ziet

Niet alleen naar dingen maar vooral naar mensen en plaatsen: kijk ernaar alsof je ze voor het eerst ziet. Onbevangen door oordelen, meningen, herinneringen en verwachtingen. Zet je zintuigen helemaal open, wees ontvankelijk voor het mysterie van het leven.

Zorg ook dat je regelmatig nieuwe plaatsen en mensen ontdekt, verleg je grenzen. Maak een praatje met een onbekende, bied iemand spontaan je hulp aan. Koop een reisgids van België of Nederland en speel een dagje toerist in eigen land. Proef chocolade, frieten en bier met culinaire verwondering, ervaar het alsof het het beste is wat je ooit gegeten en gedronken hebt (wat ongetwijfeld ook zo is 😉 ).

Maak spontaan tijd vrij en vertraag

Ik denk met heimwee terug aan namiddagen die ik in Australië spendeerde met mensen die allemaal minstens dubbel zo oud waren als ik. We praatten urenlang over het leven, luisterden naar muziek en plaatsten zelfs een dansje. Daar ervoer ik zulke dingen allemaal als bijzonder terwijl ik in België amper tijd maakte voor mijn eigen ouders. Maak ruimte voor zulke spontane dingen. Schakel een versnelling lager, zeg de volgende afspraak af zodat je nu echt aanwezig kunt zijn zonder op je horloge of smartphone te moeten kijken.

Maak werk van je bucketlist

En last but not least, maak werk van je bucketlist! Wacht niet tot je op vakantie bent of met pensioen gaat, tot je een partner hebt gevonden of een vriend(in) hebt kunnen overtuigen je te vergezellen. Maak NU werk van je bucketlist want nu is de enige tijd die er is. Leer surfen, ga op zeilvakantie, haal je duikbrevet, zet die tatoeage (of beter: laat ze zetten), vraag je vriendin ten huwelijk, spring uit dat vliegtuig, bel die oude vriend op, … leef, beleef en ervaar!

En vergeet niet, de boeiendste reis die je kunt maken, is de reis naar je ware zelf!

Beeld: Photo by Pete Bellis on Unsplash 

1 comment

Avatar
Rit 1 mei 2018 - 09:44

Lieve Mieke
Wat een mooi verhaal, het leek wel of het mijn verhaal was. Alleen zou ik het niet zo mooi kunnen schrijven.
Ook ik heb veel gereisd en 1 jaar Australië gedaan. Jaren later fysiek uitgeput met veel stress en een gezinnetje dat ik perfect wou doen. Nu na veel reflecties naar mezelf en weer leren naar mijn gevoel te gaan lukt het me om de meeste dagen te beleven als was ik op vakantie. Door weer naar het kind zijn in mij te luisteren en onbevangen een wandeling in eigen park of omgeving te maken. Je ontdekt iedere keer nieuwe dingen en mensen op je pad dat niet eens zo ver hoeft te zijn;). Vroeger moest mijn huis eerst perfect zijn nu kijk ik soms door mijn raam dat niet echt proper is en het leven roept me naar buiten. Die ramen overleven wel een beetje vuil. Maar ik wil niet overleven elke dag maar het leven ten volle genieten met ups en downs. Door jou verhaal ben ik me hier weer bewuster van en dankbaar voor de ervaring. hartegroet Rit:)

Reply

Leave a Comment