Home Geen categorie Tien gulden regels – nummer 8

Tien gulden regels – nummer 8

Door redacteur

De oude wijsheid van het spirituele leven in 10 eenvoudige regels

Eeuwenlang hebben in de westerse cultuur de meeste discussies over spiritualiteit zich gericht op regels en gebruiken uit de joods-christelijke traditie. De traditionele regels en religies blijken echter steeds onpraktischer en minder doeltreffend. Een mogelijke hulpbron in deze situatie ligt in het aanspreken van een volledig andere traditie, een die niet gebaseerd is op geloof, maar die spiritueel inzicht probeert te verwerven via het rationele onderzoek. Deze benadering is de essentie van de erfenis van de oude Griekse beschaving. De Griekse cultuur maakte de mens zelf tot het middelpunt, in tegenstelling tot het Hebreeuwse perspectief dat zich uitsluitend op God richtte. Omdat de rede ons als mensen onderscheidt, geeft zij ons ook toegesneden spirituele inzichten. De ‘tien gulden regels’ vertegenwoordigen kenmerken van de Griekse wijsheid die tijd en plaats trotseren en uiterst relevant blijken voor ons hedendaagse leven. Voor ieder die zijn blik wil verhelderen en meer voldoening wil vinden.

Aeschylus.jpgRegel 8: Wees geen welvarende dwaas

  Een welvarende dwaas is een zware last. AESCHYLUS      

Welvaart is in en op zichzelf geen panacee tegen een slecht geleid leven en kan een bron van gevaarlijke dwaasheid zijn. Geld is een noodzakelijk maar niet een toereikend onderdeel voor het goede leven, voor geluk en wijsheid.

  > Rijkdom op zichzelf biedt geen garantie voor geluk en wijsheid. > Rijkdom maakt je niet immuun voor vergissingen en domheid. > Welvaart moet met wijsheid worden beheerd. > Alle geld, macht of voorrechten kunnen ons niet verlossen van de tekortkomingen van het bestaan van een dwaas.

Leave a Comment