Home Geen categorie Tien gulden regels – nummer 7

Tien gulden regels – nummer 7

Door redacteur

De oude wijsheid van het spirituele leven in 10 eenvoudige regels

Eeuwenlang hebben in de westerse cultuur de meeste discussies over spiritualiteit zich gericht op regels en gebruiken uit de joods-christelijke traditie. De traditionele regels en religies blijken echter steeds onpraktischer en minder doeltreffend. Een mogelijke hulpbron in deze situatie ligt in het aanspreken van een volledig andere traditie, een die niet gebaseerd is op geloof, maar die spiritueel inzicht probeert te verwerven via het rationele onderzoek. Deze benadering is de essentie van de erfenis van de oude Griekse beschaving. De Griekse cultuur maakte de mens zelf tot het middelpunt, in tegenstelling tot het Hebreeuwse perspectief dat zich uitsluitend op God richtte. Omdat de rede ons als mensen onderscheidt, geeft zij ons ook toegesneden spirituele inzichten. De ‘tien gulden regels’ vertegenwoordigen kenmerken van de Griekse wijsheid die tijd en plaats trotseren en uiterst relevant blijken voor ons hedendaagse leven. Voor ieder die zijn blik wil verhelderen en meer voldoening wil vinden.

Regel 7: Wees een mens met verantwoordelijkheidsgevoel

 

Verwijt jezelf de dingen die je fout doet.

  PYTHAGORAS  

Onderwerp jezelf aan een eerlijk en kritisch zelfonderzoek bij verkeerd gedrag; leg jezelf een spirituele hygiëne op; stop met anderen de schuld te geven van jouw fouten en tekortkomingen. Wees eerlijk tegen jezelf en wees bereid verantwoordelijkheid te nemen en de gevolgen te accepteren.

> De leugen bij uitstek – de leugen van het zelfbedrog – is dodelijk voor het menselijk geluk. Het vervormt en verlamt elke kans, elke relatie en elk vooruitzicht op een zinvol leven. > Wees bereid om eerlijk verantwoordelijkheid te nemen en zorg dat je anderen niet beschuldigt van iets dat je jezelf in feite moet aanrekenen, en wees bereid de gevolgen zelf te dragen.

Leave a Comment