Home Geen categorie Tien gulden regels – nummer 6

Tien gulden regels – nummer 6

Door redacteur

De oude wijsheid van het spirituele leven in 10 eenvoudige regels

Eeuwenlang hebben in de westerse cultuur de meeste discussies over spiritualiteit zich gericht op regels en gebruiken uit de joods-christelijke traditie. De traditionele regels en religies blijken echter steeds onpraktischer en minder doeltreffend. Een mogelijke hulpbron in deze situatie ligt in het aanspreken van een volledig andere traditie, een die niet gebaseerd is op geloof, maar die spiritueel inzicht probeert te verwerven via het rationele onderzoek. Deze benadering is de essentie van de erfenis van de oude Griekse beschaving. De Griekse cultuur maakte de mens zelf tot het middelpunt, in tegenstelling tot het Hebreeuwse perspectief dat zich uitsluitend op God richtte. Omdat de rede ons als mensen onderscheidt, geeft zij ons ook toegesneden spirituele inzichten. De ‘tien gulden regels’ vertegenwoordigen kenmerken van de Griekse wijsheid die tijd en plaats trotseren en uiterst relevant blijken voor ons hedendaagse leven. Voor ieder die zijn blik wil verhelderen en meer voldoening wil vinden.  

Solon.jpgRegel 6: Vermijd overdaad

Niets in overdaad. SOLON  

Leid een leven van harmonie en evenwicht. Vermijd overdaad. Ga uitersten uit de weg. Zelfs goede zaken kunnen, wanneer ze zonder matigheid worden nagejaagd of verkregen, een bron van ellende en leed worden.

  > Zoek harmonie, evenwicht en de juiste verhouding. Bewaar de weg van het midden. > Zelfs de goede dingen die onmatig worden nagestreefd of verkregen, kunnen een bron worden van ellende. > Wanverhouding is de dief van waar geluk. In sommige omstandigheden is minder in feite meer.

Leave a Comment