Home Bewustzijn Surfen: helend voor lichaam en geest

Surfen: helend voor lichaam en geest

Door Mieke Lannoey
zee

Surfen is een helende ervaring, bij veel surfers betekent in de oceaan gaan ‘instant stress relief‘, bij mij werkt het helaas niet op die manier. Wat ik reeds voelde aan land, wordt in de golven alleen nog maar versterkt. Als ik me reeds goed voelde is het dus geweldig, want dan kom ik in halve extase uit het water. Maar als er al iets negatiefs in mij borrelde zoals angst, onrust of spanning, worden deze gevoelens op de spits gedreven en komt het tot een uitbarsting of ontlading. Hoewel ik dat op het moment zelf allesbehalve leuk vind (zitten snikken achter de branding terwijl de golven niet eens zo eng zijn is nu eenmaal niet erg ‘stoer’), voel ik me achteraf telkens dankbaar voor deze versnelde helingsprocedure.

Zolang een gevoel net niet vervelend genoeg is, blijf je er meestal gewoon mee rond lopen

Voor je het weet is innerlijke onrust dan je nieuwe norm geworden. Dit blijven negeren zorgt op termijn echter altijd voor blokkades, ziektes en/of stagnaties in je lichaam, daar was mijn burn-out een duidelijk voorbeeld van. Maar als deze gevoelens steeds lastiger, sterker en onhoudbaarder worden, kan je niet anders dan er met een vergrootglas naar kijken. Pas wanneer je weet waar deze gevoelens vandaan komen, welk stukje (oude) pijn in jezelf getriggerd wordt, kan het effectief losgelaten worden. Je voelt het letterlijk uit je lichaam verdwijnen: plots kan je weer diep ademhalen, voel je je bloed weer stromen, klaart de lucht om je heen op en voel je je lichter, vrijer. Kortom: je bent opgelucht. “Ik heb mezelf alweer een kanker bespaard” denk ik dan soms wel eens.

Natuurcoaching werkt op een dieperliggende laag waardoor onderdrukte en/of onbewuste gevoelens makkelijker hun weg naar buiten vinden. Viki Broes, Re-Move.

Vitamine Zee

Oceaantherapie of surftherapie (ik gebruik deze termen door elkaar) is een vorm van natuurcoaching. Bewegen in Vitamine Zee combineert de positieve effecten op lichaam en geest van de elementen: natuurlijk licht, vitamine D, zeewater en zeelucht. Surfen heeft ook een erg belangrijke impact op het brein, overbelaste delen kunnen uitrusten terwijl andere delen (die geassocieerd worden met plezier, ontlading, empathie en sociale instincten) juist geactiveerd worden. Onze hersenen zijn intussen zelf lekker aan het surfen op de vrijgekomen ‘feel good‘ neurotransmitters. Los daarvan zijn er heel veel gelijkenissen tussen water en de mens (ons lichaam bestaat immers, net zoals de aarde, voor 70 % uit water) en zorgen de golven voor belangrijke levensmetaforen.

Metafoor mee naar huis

Elk van de deelnemers van de voorbije Surf Your Way Out-week is met een belangrijke surfmetafoor naar huis vertrokken.

  • het durven loslaten van controle
  • je durven overgeven en laten meevoeren door het leven
  • de nodige stappen zetten om je dromen waar te maken
  • vooruit gaan in plaats van ter plaatse of zijwaarts te blijven trappelen (zoals een krab)
  • op een groter draagvlak leren vertrouwen
  • je laten dragen
  • niet tegen elke golf in het leven “ja” zeggen
  • je eigen koers varen
  • voor de juiste omstandigheden kiezen om je zelfvertrouwen (weer) op te bouwen, enzovoort.

Ben jij ook benieuwd wat je kunt leren uit de zee? Wat surfen in jou los maakt? De volgende Surf Your Way Out-week vindt plaats in juni. Schrijf je alvast in op de nieuwsbrief op www.surfyourwayout.com om op de hoogte te blijven of volg de Facebook pagina.

Leave a Comment