Home Bewustzijn Surf op de golven van het leven met de GOLF-filosofie (deel 2)

Surf op de golven van het leven met de GOLF-filosofie (deel 2)

Door Mieke Lannoey

In deel 1 van deze blog las je dat de GOLF-filosofie bestaat uit de woorden: Getijden, Overvloed, Liefde en Flow. In deze blog gaan we dieper op de betekenis van deze woorden in.

Getijden

In de natuur bestaat alles uit een afwisseling van inwaartse en uitwaartse bewegingen, van opkomen en terugtrekken. Kijk maar naar de zee met zijn eb- en vloedmomenten. Of naar de takken van de bomen die jaarlijks leeg komen te staan om vernieuwing mogelijk te maken.

De natuur vecht niet tegen wat is. Stel dat een boom in de herfst krampachtig zou proberen zijn bladeren vast te houden of heel de winter verdriet zou hebben bij het aanschouwen van zijn kale takken. Stel dat de golven in de oceaan zouden vechten tegen het terugtrekken van het tij omdat ze schrik hebben dat het laag tij eeuwig aanhoudt.

Het is een absurde voorstelling en toch is dit exact wat wij mensen doen. We voeren constant strijd tegen de mindere momenten in ons leven en voelen er hevige weerstand tegen. Maar groei kent nu eenmaal een cyclisch verloop en als mens leren we vaak het meest over onszelf en het leven tijdens een fase van crisis of verandering.

Ook een mensenleven is onderhevig aan seizoenen. Zelf vergelijk ik bijvoorbeeld een burn-out met een winterfase: een tijd van inkeer, verstilling en verdieping, waar vaak heel wat verlies aan vooraf ging (de herfstfase). En net zoals planten en bloemen tijdens de lente door de oppervlakte moeten breken, gaat de fase na een burn-out gepaard met groeipijn. Groeipijn die nodig is om naar de zomerfase te kunnen evolueren.

Ik heb geleerd me over te geven aan de getijden van het leven. Op dagen waarop het vloed is (wat voor mij gelijk staat aan veel creatieve inspiratie en inzichten hebben), lift ik volop mee met de flow. Op dagen dat het eb is (dagen waarop er niets stroomt en ik met mezelf amper raad weet) laat ik me dragen door het leven, dan float ik gewoon.

Floaten betekent ontspannen of niets doen ZONDER je daarover schuldig te voelen. Het gekke is dat hoe minder ik vecht tegen de eb, hoe sneller het weer vloed wordt in mijn leven. Ik hoop dat ook jij leert genieten van zowel het flowen als het floaten!

Overvloed

We leven in een universum dat bestaat uit overvloed, alleen zijn we meestal blind voor de overvloed die ons omringt. We merken de overvloed niet op omdat we zo gefocust zijn op wat er niet is, op tekort, op wat we missen, graag zouden willen of juist NIET willen hebben. We klagen over ons lichaam, over het gebrek aan geld, over terroristische aanslagen en bizarre politici. We zijn jaloers op de mensen die hebben waar wij zo naar verlangen, alsof er door hun succes minder overblijft voor onszelf.

Wanneer ik in de oceaan ben, doet de weidsheid die mij omringt me verbonden voelen met iets groter dan mezelf. Daar besef ik dat wij mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, net zoals de golven met de oceaan.

Wat je uitzendt komt daarom ook altijd bij je terug. Met je gedachten en intenties creëer je een rimpeleffect. Het is dus belangrijk om deze zorgvuldig te kiezen.

Er zijn drie manieren die mij helpen om op overvloed te focussen:

1. Dankbaarheid

Ik maak er een gewoonte van om elke avond in mijn bed minstens vijf dingen van de voorbije dag op te sommen waarvoor ik dankbaar ben. Van erg banale dingen tot heel speciale dingen. Zit ik op dat moment in een ‘ik maak me zorgen over geld-fase’, dan ben ik bewust dankbaar voor de financiële zegeningen in mijn leven (zelfs als ik die dag verschillende rekeningen moest betalen en geen inkomsten had).

Hoe miserabel je situatie ook is, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. De energie van dankbaarheid kent een hoge vibratie. Je zult merken dat hoe dankbaarder je door het leven gaat, hoe meer dingen er zullen komen om dankbaar voor te zijn.

2. De uitkomst loslaten

Zeker als ondernemer is het een valkuil om steeds met het resultaat van wat je aan het doen bent bezig te zijn (zoals klanten vinden of geld verdienen). Maar ook in het gewone leven doen we soms dingen omdat we er iets voor terug verwachten (bijvoorbeeld: ik steun mijn collega in haar argument op de vergadering in de hoop dat ze dit de volgende keer ook voor mij doet). Leer dingen te doen omwille van het plezier van het doen zelf, zonder verwachtingen te koesteren.

Zo schrijf ik bijvoorbeeld aan een tweede boek. Ik zou het natuurlijk fijn vinden mocht deze opnieuw uitgegeven worden, maar ik haal zoveel voldoening uit het schrijfproces zelf dat het mij eigenlijk niet zo veel uitmaakt.

3. De verborgen les of zegen

Wanneer er uitdagingen op mijn pad komen, dingen die ik vroeger als problemen zou bestempeld hebben, is mijn eerste reflex op zoek gaan naar de verborgen les of zegen. Natuurlijker leven geeft je namelijk vertrouwen in het leven zelf. Ik weet gewoon dat het leven aan mijn kant staat. Dus als er iets gebeurt wat mij op de proef stelt dan zijn er 3 mogelijkheden:

  • Ik dien iets te leren.
  • Ik word voor iets behoed.
  • Er wacht iets beter of meer passend op mij.

Door zo te redeneren voel ik mij nooit een slachtoffer (of slechts heel even). Ik aanschouw het bovendien als een voorrecht te mogen groeien.

Liefde

Over het onderwerp liefde valt heel wat te vertellen. In deze context gaat het over zelfliefde en dan voornamelijk over de kwaliteit van de relatie met jezelf en hoe dit je relaties met anderen beïnvloedt.

Er is in onze maatschappij heel wat aandacht voor onze relaties met anderen. We worden overladen met tips over hoe je een goede partner, ouder, vriendin… bent. Dat al deze relaties een spiegel betekenen die de relatie met jezelf reflecteert, dat lees je helaas bijna nergens.

Het leven werkt van binnen naar buiten. Wanneer je een steen in het water gooit, zie je een rimpeleffect ontstaan. De rimpels ontstaan door de steen, het effect treedt heel duidelijk van binnen naar buiten op. Als je kijkt naar de eigen rimpels in je leven, wat weerspiegelen die over jou? Wat reflecteren je relaties met anderen over de relatie met jezelf?

Wanneer een ander je teleurstelt, leer je dan standaard af te vragen:

‘Wat verwacht ik van deze persoon dat ik niet aan mezelf geef?’Als je aan jezelf geen liefde geeft, hoe kan je dan liefde van de ander verwachten? Of als je aan jezelf geen waarde toekent, hoe kan je dan verwachten dat de ander respectvol met je omgaat? Als je jezelf niet kent, hoe kan je dan verwachten dat de ander voor jouw unieke persoonlijkheid valt? Toon anderen hoe ze met jou moeten omgaan door zelf het goede voorbeeld te geven!

Zelfliefde gaat over de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen levenspad en investeren in je eigen geluk. Dit heeft niets te maken met egoïsme, integendeel. Wetenschap toont aan dat de hoeveelheid geluk die we ervaren zich naar buiten verspreidt en niet alleen de mensen die we kennen aantast, maar verder stroomt naar hun families, vrienden, vrienden van hun vrienden, werkomgeving en gemeenschap. Gelukkige mensen zijn dus betere vrienden, collega’s, buren, partners, ouders en burgers.

Gelukkig zijn is bovendien één van de mooiste geschenken die je aan je kind/partner/vrienden… kunt geven. Als jij er naar streeft de gelukkigste versie van jezelf te zijn, dan geef je anderen automatisch de toestemming hetzelfde te doen.

Flow

Het laatste element van de GOLF-filosofie is flow. Zoals ik al aangaf in het thema getijden, bestaat het leven uit een afwisseling van flowen en floaten. Maar flow heeft nog een extra betekenis, namelijk de flow van je lichaam.

Luisteren naar je lichaam

Ons lichaam is een zeer nauwkeurige en betrouwbare GPS. Als we er gericht naar zouden luisteren, zouden we nooit de weg kwijtraken in het leven. Innerlijke onrust, spanningen, vermoeidheid, je afgeremd voelen om iets te doen, maagpijn, hartkloppingen, hoofdpijn… het zijn allemaal mogelijke signalen die willen zeggen ‘JE BENT VAN JE PAD AFGEWEKEN, KEER OM INDIEN MOGELIJK.’ Als ik tijdig naar mijn lichaam had geluisterd, was ik nooit in een burn-out beland.

Luisteren naar je lichaam betekent voor velen niet meer dan eten wanneer je honger hebt en slapen wanneer je moe bent en zelfs deze basisbehoeften respecteren we vaak niet. We proberen ons lichaam aan te passen aan ons programma in plaats van andersom.

Uitspraken als ‘er ligt iets op mijn lever’, ‘er moet me iets van het hart’, ‘het hangt mij mijn strot uit’, ‘het doet mijn maag ineenkrimpen’, ‘ik voel het aan mijn water’, ‘ik walg ervan’, nemen we gemakkelijk in de mond, niet beseffend hoe letterlijk we deze uitspraken zouden moeten nemen.

Medicijnkast

In plaats van te proberen de boodschap te achterhalen van de signalen die ons lichaam ons geeft, grijpen we bij bijvoorbeeld hoofdpijn, keelpijn, maagpijn, slaapproblemen en depressieve klachten naar onze medicijnkast die op doktersvoorschrift gevuld wordt.

Wanneer je klaagt over keelpijn is er immers niemand die je spontaan vraagt ‘in welke recente situatie ben je niet voor jezelf en je eigen waarheid opgekomen?’. Wanneer je urineweginfecties hebt, zal niemand vragen op wie of wat je zo ‘pissed off’ bent. Er is niemand die je vraagt wat er in je leven gebeurt of gebeurde dat aan je klacht gelinkt kan zijn.
Je ziet op geen enkel doktersvoorschrift staan: zoek ander werk dat meer in lijn ligt met jezelf, verbreek de relatie met je partner, durf vaker nee te zeggen tegen je ouders, verhuis naar de kust of spendeer meer tijd in de natuur.

Ga de dialoog met je lichaam aan, stel het vragen (als ‘Wat wil je mij vertellen?’ en’Wat heb je nodig om te kunnen genezen?’) en durf naar het antwoord te handelen. Je lichaam mag dan wel de patiënt lijken, maar het bevat eigenlijk de innerlijke dokter.

Wil je ook letterlijk leren surfen op de golven? Dan ben je van harte welkom op een Surf Your Way Out Transformatiereis. Meer inzichten zoals deze met gerichte opdrachten vind je in de online cursus ‘De reis naar je ware zelf’.

Boekentip: Je kunt je leven helen

Louise Hay laat je op een eenvoudige en begrijpelijke manier kennismaken met de verbinding tussen lichaam en geest. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf zijn vaker dan je denkt de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Als je leert om van jezelf te houden en jezelf en anderen te vergeven, zet je stappen om je leven ten goede te veranderen.

Je kunt het boek bestellen bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzendkosten.

 

 

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment