Home Geen categorie Steek je handen uit de mouwen

Steek je handen uit de mouwen

Door Redactie

In augustus draait op InspirerendLeven.nl alles om fabels, parabels, sprookjes en legenden: verhalen waaruit lessen te leren zijn. Vandaag een verhaal uit het boek Happy van Lonely Planet. Lonely Planet beschrijft in dit prachtig geïllustreerde boek meer dan vijftig geheimen, wijsheden en ceremoniën uit de hele wereld.

Geheim: Draag je steentje bij en merk dat je deel uitmaakt van iets dat groter is dan jezelf Traditie: Mingas (dagen van samenwerken) Datum: Telkens als er hulp nodig is In ere gehouden in: Chili

We leven in het tijdperk van het individu. We leren hoe we in onze eigen behoeften kunnen voorzien en zijn zo trots als een aap als we kunnen zeggen ‘Ik heb het zelf gedaan’. En al lang voordat we ons eerste bord klonterige spaghetti hadden bereid, genoten we het meest van onafhankelijkheid. Net zoals we nooit om hulp willen vragen, zijn we soms ook wat laks in het verlenen ervan. Het is vaak makkelijk om in een cocon te leven. Maar daardoor beseffen we niet dat samenwerking een even levensvatbare overlevingstechniek kan zijn.

minga

Bron: tectonicablog.com

Kijk naar de natuur, met haar bijenkorven en de Afrikaanse leeuwin die trots aan het werk gaat. In de Chileense archipel Chiloe is de minga een evenement waarop buren zich in het zweet werken voor het feest dat erop volgt. De traditie vindt haar oorsprong in de geschiedenis van bescheiden vissers en keuterboertjes, die voor zwaar lichamelijk werk altijd op elkaar hebben moeten rekenen. Het kan zijn dat er aardappels gerooid worden, dat een dak wordt bedekt met dakpannen, of dat er met een troep ossen een heel huis op boomstammen wordt gezet om het naar een andere plek te rollen. Als dank roostert de gastheer een heel lam of hij bereidt een feestmaal van zeevruchten. De eigengemaakt cider (chicha) doet de rest.

Wat als we samen leven een plaatsje in ons leven zouden geven? Bied hulp aan, maar vraag ook andere om hulp. En beloon je vrienden daarna rijkelijk voor hun inspanning.

*Fragment uit: Happy van Lonely Planet

Leave a Comment