Home Doelen & Succes Spiritualiteit en ondernemerschap: hoe verenig je dit?

Spiritualiteit en ondernemerschap: hoe verenig je dit?

Door Mieke Lannoey

Lange tijd voelde ik er weerstand tegen om mezelf spiritueel te noemen. Er heersen immers heel wat taboes rond het thema spiritualiteit. Dat ik dit nu wel begin te doen, voelt dan ook een beetje als ‘uit de kast komen’, zeker als ondernemer.

Ondernemerschap

Doorheen je leven bouwt je denkende geest een gamma aan overtuigingen en meningen op. Zo leerde ik ondernemerschap voornamelijk associëren met nuchtere zakelijkheid, rationaliteit en planmatigheid. Gezien het pad van spirituele ontwikkeling voornamelijk kwetsbaar, intuïtief en onvoorspelbaar is, leken deze twee werelden mij onverenigbaar.

Een shift binnen de ondernemerswereld

Ik merk echter hoe langer hoe meer dat er een belangrijke shift gaande is, ook binnen de ondernemerswereld. Hoewel ondernemerschap vroeger vooral een weloverwogen, rationele keuze was, blijkt deze keuze nu vaak voort te vloeien uit een persoonlijke crisis zoals een burn-out. Mensen worden steeds bewuster en vanuit dit groeiend bewust-zijn, is het onmogelijk om terug te keren naar de oude manier van werken. Een manier die gekenmerkt werd door prestatiedruk, door doen, hebben en worden, door meer, sneller en beter.

Doen wie je bent

Een persoonlijke crisis brengt je tot de essentie van je bestaan. Wanneer je het contact met je ware natuur hebt hersteld, groeit het verlangen om iets te doen dat vertrekt vanuit jezelf. Terwijl je voorheen dingen deed om iemand te kunnen zijn, om mee te tellen in deze maatschappij. Zo was voor mijn burn-out mijn persoonlijke identiteit volledig samengevallen met mijn professionele rol, met mijn beroepsidentiteit.

Solo-ondernemerschap = je eigen instrument zijn

Alles wat ik nu onderneem, vertrekt vanuit wie ik ben. En gezien ikzelf nog volop in ontwikkeling ben, verandert mijn onderneming, traag maar gestaag, met mij mee. Mijn persoonlijk groeiproces neemt een veel belangrijkere plaats in dan mijn businessplan. Hoe beter ik in lijn leef met mezelf, hoe meer ik kan betekenen voor anderen. Hoe ver het rimpeleffect van mijn activiteiten uitdijt, hangt af van hoe hoog mijn eigen vibraties zijn.

Geen delen van jezelf verloochenen

Hoe ‘succesvol’ je bent als ondernemer (met succesvol bedoel ik succes volgens je eigen definitie) hangt in mijn ogen voor een groot stuk af van hoe geïntegreerd je je voelt binnenin jezelf. Door mijn spiritualiteit lange tijd te ontkennen of negeren, bleef ik aan de oppervlakte hangen met mijn werk. Hoewel ik voelde dat er ‘iets niet helemaal klopte’, voelde het nog te beangstigend om mezelf helemaal te tonen.

De diepte in

Look deep into nature, and you will understand everything better‘ zei Albert Einstein ooit. Dat is exact wat ik de voorbije weken heb ervaren. Door mij, ter voorbereiding van het nieuwe Surf Your Way Out programma en het ‘Therapy by the sea‘ transformatietraject, te verdiepen in de intelligentie en symboliek van de oceaan en de helende en transformerende kracht van water, werd er een deur naar de diepte in mezelf opengezet. Wanneer de intelligentie van de natuur werkelijk tot je doordringt, kan je niet anders dan de natuur in jezelf te omarmen. En dat heeft niets te maken met zweverigheid of geitenwollensokken.

To understand water is to understand the cosmos, the marvels of nature, and life itself.’ Masaru Emoto

Spirituele ondernemers

Dus ja, ik ben spiritueel en ik ben een ondernemer, maar boven alles ben ik. Samen met vele andere spirituele ondernemers probeer ik, vertrekkend vanuit mezelf, van deze wereld een mooiere plaats te maken.

Ben je als coach of facilitator het pad van spirituele ontwikkeling aan het bewandelen? Voel je een groeiend verlangen (maar ook wat weerstand/angst) om meer diepgang in je werk te leggen? Deze zomer organiseer ik twee intervisieweekends rond dit thema, schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Burn-out, het begin van verandering van Mieke Lannoey

Je kunt alleen maar opbranden, als je ooit in vuur en vlam hebt gestaan. Je kunt enkel uitdoven, als je ooit vuur hebt bevat. Mieke ervoer dat haar burn-out er uiteindelijk voor zorgde dat haar vuur feller brandt dan ooit tevoren!

Bestel haar boek over haar weg naar verandering, die voor heel veel mensen in dezelfde situatie herkenbaar en inspirerend zal zijn.

 

 

Leave a Comment