Home Bewustzijn Schrijfoefening: de ongecensureerde versie van jezelf zijn

Schrijfoefening: de ongecensureerde versie van jezelf zijn

Door redacteur
schrijfoefening

Schrijven kent niet veel beperkingen. Alles is mogelijk: je kunt tijdreizen, man zijn of vrouw zijn. Je kunt de waarheid vertellen of deze juist ombuigen. Je kunt alles opschrijven wat je wilt, of dit nu gaat over je grote liefde, aubergines of het varken waardoor je vegetariër werd. Je hoeft geen rekening te houden met wat wel of niet kan. Schrijven biedt je de mogelijkheid om de ongecensureerde versie van jezelf te zijn. Als je tenminste niet bent vergeten wie dat ook al weer was.

Eerste gedachte, beste gedachte

Om onze ongecensureerde zelf te kunnen zijn, is het belangrijk om te stoppen met het censureren van onze eerste gedachtes. Een eerste gedachte is een eerste snapshot van je wereld nog voordat je deze bedekt met projecties. Het is het allereerste wat in je opkomt. Eerste gedachtes zijn de plotselinge heldere momenten waarvan we er iedere dag wel een paar hebben. Ze zijn als verliefd zijn, de waarheid horen of een baksteen op je hoofd krijgen: niet te missen.

Eerste gedachtes zijn onze originele ideeën voordat deze worden beïnvloed door tweede en derde gedachtes. Voordat we ze hebben geanalyseerd en er wenselijke, nette en gecorrigeerde versies van hebben gemaakt. Helaas maken we ons hier maar al te vaak schuldig aan. Wanneer er een gedachte door eens hoofd schiet, wordt deze direct gevolgd en gecorrigeerd door een tweede of derde gedachte.

Hoe schrijven je kan helpen

Dat we zo goed zijn in het censureren van gedachtes is vaak terug te zien wanneer we schrijven. De teksten die we op papier zetten, bruisen niet altijd van de energie en leven niet altijd écht. Door vaak en veel te schrijven kun je hier echter verandering in brengen en leren om te vertrouwen op je eerste gedachtes om de ongecensureerde versie van jezelf te worden.

Probeer iedere dag te schrijven. Ook al heb je het gevoel dat je geen inspiratie hebt of niks hebt te melden. Blijf simpelweg je pen bewegen. Wanneer je aantal minuten aan het schrijven bent, zul je merken dat je tweede en derde gedachtes op zijn. Dit is het moment waarop je bij iets nieuws komt. Iets fris. Laat gedachtes doorkomen zoals ze willen. Misschien is dit wel in een andere taal of handschrift.

Oefening: de dubbele punt

Meestal schrijven we een zin op nadat we hem in ons hoofd al hebben opgesteld. Wil je bij je eerste gedachtes gekomen? Dan is het van belang dit niet te doen. Je zou simpelweg je pen op het papier moeten zetten en moeten gaan. Zonder te weten waar je uitkomt. Wanneer je hier moeite hebt, zou de onderstaande schrijfoefening je kunnen helpen.

  • Pak pen en papier en schrijf de volgende woorden op: ‘Eén ding weet ik zeker:’
  • Schrijf nu tien minuten zonder te stoppen, te corrigeren of terug te lezen.
  • Wanneer je een stuk hebt opgeschreven, begin je weer opnieuw.

Vertrouwen is belangrijk bij deze oefening. Vertrouw erop dat er iets komt. Het maakt niet uit wat dit is. Misschien is het iets voor op je boodschappenlijstje, een diep inzicht over de werkelijkheid of de kleuren van de luiken van het vakantiehuisje waar je kwam toen je zes was. Niets is fout. Want, zoals eerder al werd genoemd, kun je alles opschrijven wat je wilt. Schrijven kent geen beperkingen. Het is een mogelijkheid om je ongecensureerde zelf te worden.

Boekentip: Zin

Wil je meer leuke schrijfoefeningen, schrijftips en weten hoe schrijven je kan helpen om zin te krijgen in het leven? In Zin, een ware schrijfklassieker, neemt Geertje Couwenbergh je mee in haar liefde voor schrijven. Het boek bevat vele leuke schrijftips en oefeningen die zowel geschikt zijn voor beginnende schrijvers, als voor gevorderden. Het boek gaat niet slechts over schrijven, maar over zin krijgen in het leven. Schrijven doe je namelijk met je hele wezen, niet alleen met je brein.

Bestel jouw exemplaar van Zin op onze webshop Boekenwereld.com voor €17,50.

Lees ook deze artikelen:

 

Leave a Comment