Home Persoonlijke verhalen Reizen in India – Omgaan met de cultuurschok

Reizen in India – Omgaan met de cultuurschok

Door Team Arhanta

Afgelopen jaar heb ik voor het eerst door India gereisd. Ik was van plan om drie maanden in India te blijven, wat te gaan reizen en een yoga teacher-training in India te gaan volgen waarbij ik een maand in een yogaschool wilde verblijven. Ik deed al sinds lange tijd aan yoga en ik wilde meer weten over het ontstaan van yoga. India heeft me altijd aangetrokken en dankzij vele documentaires had ik een beetje een beeld van wat me te wachten stond. Maar toen ik daadwerkelijk aankwam in het land had ik enige tijd nodig om gewend te raken aan de andere cultuur.

Aankomst in India

Ik kwam aan in Delhi en was van plan om eerst vier weken rond te gaan reizen voordat ik naar de yogaopleiding in Centraal-India zou gaan. Direct toen ik uit het vliegveld kwam, waren er hordes mannen die mij wilden overtuigen om bij hen een taxi te nemen. Welkom in India! Ik besloot om een taxi naar het hotel te nemen, zodat ik kon uitrusten en bijkomen van de reis en klaar zou zijn voor het avontuur de volgende dag. Ik moet toegeven dat ik erg onder de indruk was van de enorme drukte in het verkeer, het getoeter en de motorrijders die als gekken rondreden. Er reden complete families (man, vrouw, peuter en baby) op één motor! Met minimale snelheid en veel getoeter en geschreeuw, kwamen we eindelijk aan bij het hotel. Die nacht heb ik niet veel geslapen. Ik was erg onder de indruk  en vroeg mij af of ik de juiste beslissing had genomen om hier naar toe te gaan.

Cultuurschok

De eerste dagen verliepen op dezelfde manier. Ik was niet bekend met het eten en was onder de indruk van het verkeer. Ik kon de mensen niet duidelijk maken wat ik wilde zeggen en mensen wilden mij van alles verkopen. Ik was overdonderd door de menigtes en tot nu toe had ik nog weinig gezien van de yogalevensstijl die ik had verwacht.  Maar naarmate de dagen voorbij gingen, leerde ik mijn gedrag aan te passen. Ik kon India niet blijven vergelijken met het leven dat ik van huis uit kende. Dit was een totaal ander land met een volledig andere leefwijze.

Ik leerde om me meer open te stellen en te accepteren wat er op mijn pad kwam. Nadat ik mijn aanvankelijke opstelling had laten varen en een meer open en geïnteresseerde houding had aangenomen begonnen de dingen te veranderen. Ik ontmoette een aantal aardige bewoners die mij voorstelden aan hun familie en mij welkom heetten in hun huis. Ik leerde waar het in de Indiase cultuur allemaal om draait: familie, respect en ontzettend lekker eten. En ik kwam erachter dat het uiteindelijk niet zo verschillend is van mijn eigen cultuur. De mensen die ik heb ontmoet waren ongelooflijk aardig.

Nadat ik een aantal weken in de omgeving van Delhi had doorgebracht (de Taj Mahal en Jaipur bezocht), vervolgde ik mijn reis naar Centraal-India, waar ik vier weken in een yogaschool zou verblijven om yoga te studeren. Dit experiment heeft mijn ogen geopend en heeft mij geholpen om de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken en meer te weten over yoga en de achtergrond hiervan te begrijpen.

Van schok tot acceptatie

Het voelt alsof de gehele reis perfect was opgebouwd. Van de vreselijke cultuurschok tot de acceptatie, het heeft een diepere betekenis gegeven aan mijn yogaopleiding en de laatste weken voelde ik mij volledig in harmonie. Ik was niet langer geïntimideerd, maar na de combinatie van mijn eerste ervaringen en de yogaopleiding die mijn kijk opnieuw volledig had veranderd, heb ik enorm veel respect en liefde voor dit mooie land gekregen. Ik voelde mij niet langer bang of geïntimideerd. Natuurlijk was er nog steeds het drukke verkeer en natuurlijk is de hygiëne niet zoals ik gewend ben, maar ik heb geleerd om verder te kijken dan deze eerste indrukken en de schoonheid en vriendelijkheid van de mensen en de cultuur te zien.

Leave a Comment