Home Recepten Recept: pompoen & walnoten marmelade

Recept: pompoen & walnoten marmelade

Door Michèle Lippus
pompoen

Pompoenen, wat een heerlijke vruchtgroente! Deze verwante van de familie van de komkommers en meloenen heeft sinds enkele jaren de weg naar onze keuken gevonden. Naast soepen en ovenschotels, kan je pompoen ook gebruiken om desserts te maken.

Heerlijke zoetigheid

Echter de meeste verrassende manier om pompoen te verwerken ontdekte ik tijdens een rondreis door de Duoro vallei in Portugal. ‘s Ochtends werden we getrakteerd op een zoet ontbijt, met cake, vers gebakken artisanaal brood en een heel assortiment van artisanele marmelades. De meest bijzondere jam was de pompoen met walnoten. Overheerlijk!

De dame des huizes kon me helaas niet verder helpen met het recept. Dus ging ik mijn goede vriend Google raadplegen en na wat zoeken, vond ik eindelijk een recept dat me op goede weg kon helpen.

Pompoen & walnoten marmelade

inspirerend-leven-recept-marmelade

Dit recept kan je ook gebruiken zonder de walnoten (voor wie allergisch is aan noten). Voor deze lekkernij ging ik zo aan de slag:

Ingrediënten:

1 kg vruchtvlees van een groene Hokkaido pompoen
500 gr ruwe rietsuiker
1 kaneelstokje (of 1 tl gemalen kaneel)

2 grote perssinaasappels
schil van sinaasappel (3 lange slierten)
1 citroen
20 verse walnoten

Benodigdheden

1 kookpan met dikke bodem
Dunschiller
Citruspers
snijplank en groot keukenmes
houten lepel
aardappelstamper
notenkraker

Bereiding:

Om te beginnen: schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en hak de de walnoten grof. Voeg het vruchtvlees samen met de rietsuiker in de kookpan. Vervolgens voeg je het sap van 2 grote sinaasappels, de walnoten en kaneel toe. Laat het 40 minuten op een zacht vuur inkoken (zonder deksel). Voeg nu de schil van de sinaasappel toe en het sap van halve citroen en meng alles goed door elkaar. Bedek de kookpan en laat gedurende 30 minuten verder op zacht vuurtje inkoken (roer regelmatig door de marmelade). Verwijder nu de kaneelstaafjes en de schil van de sinaasappel om daarna het sap van de andere citroenhelft toe te voegen. Laat nog kort 10 minuten op zacht vuur inkoken. Plet de stukjes pompoen met de aardappelstamper tot je een homogene massa verkrijgt en laat nog kort inkoken. Tot slot: is de massa nog wat vloeibaar, laat het dan nog even verder indikken. Weet dat bij het afkoelen de marmelade sowieso steviger zal worden.

Ook lekker zo!

Zoals heel wat marmelades, kan je deze lekkernij veelzijdig gebruiken. Hier enkele tips:

Op de boterham,
Bij een kaastafel,
Met Griekse of Turkse yoghurt, ricotta kaas of chia pudding
Als vulling bij bladerdeeg gebakje of een pijnboompit-amandelkoekje.

Bron basisrecept: youtube kanaal Armando en tu cocina

2 comments

Avatar
Nathalie 19 december 2018 - 07:31

Dat klinkt heerlijk en een verleiding dat warmte bied in deze koude dagen

Reply
Michèle Lippus
Michèle Lippus 19 december 2018 - 17:45

Dat is het zeker! Hopelijk inspireert het je om het ook klaar te maken! Fijne feestdagen.

Reply

Leave a Comment