Home Bewustzijn Over persoonlijke perfectie gesproken…

Over persoonlijke perfectie gesproken…

Door Suzan Oostvogels

We maken onszelf van alles wijs over wat we allemaal moeten doen om in de ogen van onze partner, vrienden, collega’s, klanten, opdrachtgevers, ouders, leraren of buren oké te zijn. Misschien ben je in sommige situaties ver van jezelf verwijderd om goedgekeurd te worden door de ander of om erkenning van iemand te krijgen. Misschien ben je constant aan het rennen om te voldoen aan het beeld van jouw ‘perfecte ik’. Doodvermoeiend kan het zijn. Maar waarom doen we het onszelf steeds maar weer aan dan? Het levert ons alleen maar stress op… Een diep ongelukkig gevoel daalt over ons neer omdat we niet voldoen aan het beeld van onze perfecte ik. We hebben gefaald. Toch blijven we streven, hollen, rennen en piekeren omdat we niet zijn zoals we willen zijn of zoals we geacht worden te zijn.

Straffen en belonen

Al van jongs af aan word je beloond als je voldoet aan het beeld dat je ouders van jou willen hebben. Als je niet voldoet aan het idee van ‘het perfecte kind’ word je gestraft. Niet altijd met de zweep of de vlakke hand, ook kleine goedbedoelde correcties beïnvloeden ons prille zelfbeeld. Door dit straffen en belonen leerden onze ouders ons onbewust en vaak onbedoeld dat wij beter iemand anders kunnen spelen dan gewoon te zijn wie we eigenlijk zijn. Nietsvermoedend worden we dus gestuurd door onze ouders, opvoeders en omgeving om iemand te zijn die voldoet aan het ‘plaatje’ dat zij voor ogen hebben. En dat heeft er voor gezorgd dat we onszelf allerlei dingen opleggen die we moeten doen of waar we aan moeten voldoen voordat we onszelf goedkeuren. Daar komt al dat moeten dat we onszelf opleggen vandaan.

De innerlijke rechter

We moeten namelijk van alles voordat we in onze eigen ogen een goede partner, werknemer of vriend zijn. We oordelen continu over onszelf. Onze innerlijke rechter kijkt altijd toe en velt direct een oordeel: je bent niet goed zoals je bent. En als jouw rechter deze uitspraak doet worden de innerlijke alarmbellen geactiveerd! Dan moeten we van onszelf er van alles aan doen om wel goed gevonden te worden. We moeten voldoen aan de eisen van onze perfecte ik en deze eisen hebben we onszelf opgelegd. Op deze momenten ben je weer vertrokken, in piekerende gedachten, weg van het hier en nu. Weg van wie je bent op weg naar wie je denkt dat je moet zijn.

Help, perfectie!

Waar denk jij dat je allemaal aan moet beantwoorden om oké te zijn? Moet dat ook echt allemaal? Of ben je misschien ook gewoon oké zoals je nu bent? Je zult nooit voldoen aan jouw eigen perfecte ik. En als dat wel gebeurt, als je wel voldoet aan je perfecte ik, brengt ook dat je geen geluk. De spanning zal zich opbouwen omdat je vervolgens ook in de toekomst het beeld van deze perfecte ik hoog moet houden. Je ziet overal gevaren die je weer doen verwijderen van perfectie. En nog erger misschien: als jij het voor elkaar krijgt te voldoen aan jouw perfecte-ik-beeld dan is de kans groot dat je ook anderen afzet tegen diezelfde maatstaaf van perfectie. En geloof mij, daar word je echt geen leuker mens van.

Zonnige en donkere kanten

Als je je beseft waar je eigenlijk mee bezig bent en je hebt de kracht gevonden om jouw idee van de perfecte ik lost te laten, dan kun je beginnen om écht jezelf te zijn. Om jezelf te accepteren zoals je bent, met je mooie én minder mooie kanten. Niet door iemand anders te worden, maar door nog dichter bij jezelf te blijven.

Opdracht: Jezelf accepteren

Sluit je ogen en stel je voor dat je dit moment helemaal jezelf mag zijn zoals je bent. Je hoeft geen indruk te maken, je hoeft niet te doen alsof je perfect bent of anderen het idee te geven dat je alles volledig onder controle hebt. Laat het beeld van je perfecte ik los en voel hoe het is om er helemaal te zijn, zonder jezelf te veroordelen of te verdedigen voor wie je bent of wat je doet. Omarm en accepteer jezelf in je hart, met alle kanten van jezelf, zoals je nu bent. Je hoeft niets aan jezelf te veranderen, je bent goed zoals je bent. Je hebt alles al in je wat je nodig hebt. Accepteer jezelf en laat je perfecte-ik-beeld los.

Leave a Comment