Home Geen categorie Op je best

Op je best

Door Ineke

Op mijn lijf geschreven. Eindelijk!

Het boek Op je best  van Linda Adams en Elinor Lenz is een aanrader voor ieder die lichter wil leven, duidelijker wil zijn over wie je bent en wat je wilt. Wil je ook nog weten hoe je dit vervolgens communiceert met anderen, dan geeft dit prachtige boek ook daar een duidelijk antwoord op. I love me.gifAls er iets is in een titel dat mij persoonlijk raakt, weet ik dat dat het boek is dat ik op dat moment nodig heb om verder te komen. Verder in mijn ontwikkeling, wel te verstaan. Naast lichamelijke ontwikkeling (lees: beweging – sporten en ook reizen) kies ik ook voor geestelijke beweging. Bewegen in het contact met mezelf en in relatie tot iedereen om mij heen. Bewegen zodat ik mij licht voel, op mijn best voel. Heel iets anders dan altijd maar je best moeten doen. Wat ik mij door anderen laat opleggen. Waarmee ik voldoe aan de behoeften van anderen en vergeet wat mijn eigen behoeften zijn. Dat voelt af en toe zwaar.

Verbinding

Wie de Gordon-methode kent, zit al op een prettig spoor. En dan bedoel ik Thomas Gordon die met zijn methode van contact een verbinding maakt. Een manier van communiceren – vertellen wat je echt wilt en luisteren naar wat een ander echt vertelt – waarvan wij binnen ons gezin nog dagelijks de vruchten plukken. Het boek Op je best geeft met behulp van de Gordon-methode een beter inzicht over hoe je bewuster en effectiever kunt worden in je eigen communicatie, zonder je eigen behoeften en die van anderen uit het oog te verliezen. Linda Adams is de vrouw van en zodoende al langer bekend met bovenstaande methode.

Herziene versie

Het boek is een herziene versie. Altijd positief dat iets af en toe herzien wordt . Je geeft ermee aan in ontwikkeling en in beweging te zijn. Hoe kun je immers verandering willen zonder zelf te veranderen? Aan de hand van de kritische vragen in het boek die je aan jezelf stelt krijg je meer duidelijkheid over wie je bent en wat je wilt. Dat besef van behoeften en verlangens is nodig om meer zeggenschap te krijgen over je leven. Openheid en assertiviteit in je relaties is vervolgens nodig om ruimte te kunnen geven aan die zeggenschap.

Luister actief

Gebruik duidelijke ik-boodschappen. Luister actief dat wil zeggen naar de eigenlijke boodschap die verscholen ligt achter de woorden. Plaats het probleem: heb ik een probleem, de ander, of wij samen? Aan de hand van talloze voorbeelden herken je de valkuilen. Daarnaast geeft het boek je ook het gereedschap om het anders te proberen. Een proces van vallen en op staan, oefenen en blijven doorgaan. Voelend en wetend dat doen wat je kan, genoeg is. Als je steeds weer open staat voor je zelf en de ander ben je een geweldige herziene versie… op je best.

Leave a Comment