Home Bewustzijn Onzekerheid is logisch, totdat het logisch denken blokkeert

Onzekerheid is logisch, totdat het logisch denken blokkeert

Door Marielle Vaneman

Ben jij onzeker, dan kan dit je blokkeren. En dat terwijl je eigenlijk iets goed aan wilt pakken. Ontzettend onhandig, zeker tijdens het werk of in contact met anderen. Heb jij ook last van onzekerheid? Speciaal voor jou verschijnt deze blog bestaande uit 4 delen met praktische tips om jouw onzekerheid aan te pakken, geschreven door expert bij onzekerheid Sandra Hamming. Deze keer: Onzekerheid is logisch, totdat het logisch denken blokkeert. 

Deel 4: Onzekerheid is logisch, totdat het logisch denken blokkeert

Moeilijke gesprekken die je moet voeren of lastige sociale interacties kunnen je behoorlijk onzeker maken. Als iets onbekend is en je weet niet wat er gaat gebeuren, dan kan dat een zenuwachtig gevoel geven.

Onzekerheid is heel normaal

Onzekerheid is heel normaal en gaat waarschijnlijk ook nooit helemaal weg. Dat hoeft ook niet. Sterker nog, het is zo menselijk dat het een illusie is dat je nooit meer ergens zenuwachtig voor zal zijn. (Lijkt me heerlijk overigens, maar dat zal nooit lukken.)

Je hoeft ook niet te streven naar een ‘onzekerheid-vrij-leven’. Je wordt alleen maar extra gestrest als je ook nog bezig moet zijn met het vechten tegen die onzekere gevoelens.

Accepteer je gevoel van onzekerheid

Dus accepteer het gevoel van onzekerheid en raak er niet extra gespannen door. Parkeer het gewoon even als je het niet kan gebruiken op dat moment. Dan kun je, als het ware, ruimte maken in je hoofd voor een ander gevoel.

Ruimte maken voor een ander gevoel

Deze ruimte is namelijk voor het gevoel dat je best wel weet van jezelf dat je het kan en dat het gaat lukken. Omdat je een sterk plan van aanpak hebt bedacht bijvoorbeeld. Of omdat je eigenlijk prima het proces af kan wachten en flexibel kan inspringen zodra dat moet. Maar vooral omdat je gelooft in jouw goede intenties, kennis en kunde.

Het is aan jou….

Het is dus logisch dat onzekerheid en zenuwachtige gevoelens bestaan. Maar het is ook weer niet zo logisch dat het je enorm gaat blokkeren of dat de weegschaal doorslaat naar de verlammende kant. Dan moet je beslissen voor jezelf dat je die angst even opzij zet en dat je focust op wat je moet doen.

Sandra Hamming - onzekerheid aanpakken

Beeld: Photo by rawpixel.com on Unsplash 

Lees hier deel 3: 

Parkeer je angst en richt je op je taak

 

Leave a Comment