Home Bewustzijn Onzeker of gewoon heel veel met jezelf bezig?

Onzeker of gewoon heel veel met jezelf bezig?

Door Marielle Vaneman
onzeker

Ben jij onzeker, dan kan dit je blokkeren. En dat terwijl je eigenlijk iets goed aan wilt pakken. Ontzettend onhandig, zeker tijdens het werk of in contact met anderen. Heb jij ook last van onzekerheid? Speciaal voor jou verschijnt deze blog bestaande uit 4 delen met praktische tips om jouw onzekerheid aan te pakken, geschreven door expert bij onzekerheid Sandra Hamming

Deel 1: Onzeker of gewoon heel veel met jezelf bezig?

Onzeker zijn is niet fijn (dat rijmt). Je kan er alleen last van hebben in bepaalde situaties of het is onderdeel van je karakter waardoor je het altijd voelt.

Veel met jezelf bezig zijn

Ik zat laatst te denken wat een gemeenschappelijke factor kan zijn bij onzekerheid. Volgens mij zou het kunnen zijn dat je voornamelijk aan jezelf denkt. Dat klinkt overigens wel heel naar. Ik bedoel dat je voornamelijk op jezelf gericht bent. Hoe jij er uit ziet, hoe jij het doet, hoe jij functioneert, hoe het invloed heeft op jou, hoe jij de taak moet oplossen, hoe jij overkomt en of jij dingen wel of niet weet.

Aandacht naar buiten richten

Als je nu eens de focus en de aandacht meer naar buiten richt, dan kun je minder intensief aan je eigen acties denken. Dan zullen er dus ook minder onzekere gevoelens naar boven komen, want daar concentreer je je dan niet op.

Daarnaast is aandacht voor iets of iemand buiten jezelf ook nog eens handig voor aansluiting tijdens een gesprek of bij een samenwerking. Bovendien helpt een volledige focus op bijvoorbeeld de taak zelf (i.p.v. wat het met jou doet) het sneller en beter op te lossen.

Alleen maar voordelen dus, maar het is ook lastig natuurlijk om jezelf er elke keer aan te herinneren dat je die focus moet verschuiven zodra je onzekerheid voelt. Maar…oefening baart kunst en dat is echt zo.

Sandra Hamming - onzekerheid aanpakken

Leave a Comment