Home Bewustzijn Onzeker? 2 tips om grip te krijgen op jouw angst en onzekerheid

Onzeker? 2 tips om grip te krijgen op jouw angst en onzekerheid

Door Wenske Pasman

Ken je dat gevoel, dat je iets heel graag wilt maar het niet doet omdat je twijfelt? Of eigenlijk omdat je bang bent? Ik ken dat gevoel, ik ken het heel goed. De angst voor afwijzing, het piekeren over verschillende opties en mogelijkheden. En de onzekerheid of het wel oké is wat ik doe waardoor ik bepaalde keuzes eindeloos voor me uitschoof.

Misschien is deze blog precies wat jij nodig hebt om jouw angst te doorbreken en jezelf iets beters te gunnen. Om de stappen te zetten die nodig zijn om die stoere, relaxte, vrolijke, levensgenietende vrouw te worden die je wilt zijn.

Je voelt het verlangen als een kloppende energie in je lijf

Je bent er klaar mee om eindeloos te zorgen, te rennen, te ploeteren. Met alles wat gedaan moet worden en wat iedereen van jou wil. Je voelt hoe het je steeds meer moeite kost, hoe het steeds meer van je inzet en energie vraagt, om dit eindeloos vol houden. Want dat is wat je doet. Volhouden, doorgaan en hopen dat er ergens een beetje ruimte overblijft voor jezelf. Je hoopt, je verlangt, je snakt en je wilt heel graag. Alleen ‘s avonds zit je uitgeput op de bank, ga je met een knoop in je maag naar bed, omdat het je weer niet gelukt is om het ook echt te DOEN.

Om stop te zeggen wanneer jij er klaar mee bent. Nee te zeggen als jij het niet wilt. Rust te nemen als je moe bent. Aan te geven waar jij behoeften aan hebt. Te kiezen voor wat jij wilt. Je leven te leven op jouw manier. Je wilt het heel graag, echt waar.

Maar je bent bang

Bang voor het ‘hoe dan?’ Bang voor de reacties; wat je man zegt, wat je moeder ervan vindt of hoe je vriendin reageert.
Bang voor het werk wat blijft liggen, voor de verandering, het nieuwe, het onbekende. Bang voor teleurstelling omdat je niet zeker weet of je het wel kunt; kiezen voor jezelf, weten wat je nodig hebt, bang voor de rust, de ruimte, de energie die je dan krijgt. En daarom ga je door met wat je wel weet, met wat je altijd doet. Alleen wordt het er zo niet leuker van. En eerlijk, je doet jezelf veel geweld aan om alles op deze manier draaiende te houden.

Angst is een slechte raadgever. Het beschermt je tegen het onbekende, tegen verandering en mogelijk gevaar. En angst doet dat geweldig goed, het houd je keurig op je plek, in dat karrenspoor waar je zo op door hobbelt; vertrouwd en veilig.

Gelukkig schuilt er ook een dappere zelf in jou.

Het eerste wat je kunt doen om grip te krijgen op een gevoel van onzekerheid en angst, is rustig ademhalen. Met een rustige buikademhaling geef je jouw brein letterlijk het signaal ‘alles is rustig, alles is oké, niets om in paniek te raken’. Doordat je op deze manier zelf weer houvast vindt, krijg je direct meer vertrouwen en voel je je een stuk dapperder!

Een tweede handvat komt van Tara Mohr, een Amerikaans coach en schrijfster die ik bewonder om haar rust. In haar boek Playing Big beschrijft zij hoe angst en het gevoel van onzekerheid ons klein houden. Een manier die zij aandraagt om die onderdrukking te doorbreken, is het visualiseren van jouw toekomstige zelf.

Stel je jezelf eens voor over één of twee jaar; wie ben je dan? Wie wil je dan zijn? Hoe wil jij je voelen? En vooral; hoe wil jij je leven leven?

Misschien zie je je toekomstige zelf als een daadkrachtige vrouw die zich openlijk uitspreekt, een ondernemende vrouw die geniet van haar werk, een leuke moeder die ontspannen zorgt voor haar kinderen, een authentieke vrouw die staat voor wie ze is of alles van hiervoor en nog zoveel meer! Op een manier die precies bij jou past.

Angst

De angst die je er nu van weerhoudt om dit te realiseren voor jezelf, is níets bij het schrik beeld om dat nooit te krijgen.Angst is misschien een slechte raadgever, maar op deze manier wel een geweldige stok achter de deur. Als je verlangt naar rust, meer ruimte en gewoon heel graag jezelf wilt kunnen zijn. Zie dan je toekomstige zelf en vraag je af wat zij zal doen.

 

Boekentip van Inspirerend Leven:
Maak van angst je levenskracht van Anselm Grün

Hoe ga je met angst om als die je verhindert voluit te leven? Anselm Grün raadt je aan je angst onder ogen te zien en ermee in gesprek te gaan. Wil jij van jouw angst je levenskracht maken? Bestel het boek dan in onze webshop Boekenwereld.com voor €14,99.


 

 

Leave a Comment