Home Geen categorie Onthaasten in de drukte van de winter

Onthaasten in de drukte van de winter

Door Kirsten van Loon

Stop de gekte, pak jouw moment! Zodat je dat te gekke plan voor het nieuwe jaar kunt maken geïnspireerd en eigen. Zodat je kunt genieten van de sfeer van de winter, de komende feestdagen, de warmte binnen en de lichtjes.

Hoe tegenstrijdig is dit?

De winter, de periode die symbool staat voor naar binnen keren en terug naar de kern. Een periode van stilte, bezinning en rust. Hoe tegenstrijdig is dat met je leven op dit moment? Het einde van het jaar nadert en ik denk: jaarafsluiting, projecten afronden, plannen voor het nieuwe jaar maken… Met daarnaast de hectiek thuis, Sinterklaas, de feestdagen die eraan komen, waarschijnlijk nog een vakantie (dus nog minder “jaar” om dingen af te werken en als je weggaat ook nog voorbereiding, inpakken en een reis voor de boeg). En dat terwijl er waarschijnlijk iets in jou is dat wil toegeven aan de winter-beweging van stilte en naar binnen keren. Grote kans dat de stress door deze tegenstrijdigheid groter wordt! De symboliek die ik uit de seizoenen haal hoeft niet gelijk op te gaan met waar jij op dit moment tegenaan loopt. Wellicht herken jij die tegenstrijdigheid op een heel ander moment in het jaar. Dat is helemaal goed, het gaat het erom dat je het herkent op het moment dat het er is: de behoefte aan naar binnen keren vs het van alles moeten.

Sta even stil

Ja dat lees je goed, tijd om stil te staan, juist als je het druk hebt! Juist omdat je het druk hebt, want korte spanning kan je focus geven, maar langdurige stress zorgt er ook voor dat je oogkleppen opzet en in de ‘overleef’-stand komt. Dan kun je niet meer genieten van de kleine momentjes, niet meer opladen. Terwijl je dat juist nodig hebt om alles gedaan te krijgen. En ik kan je één ding zeggen: stress helpt je niet creatief te zijn, is niet de gemoedstoestand waar je super ideeën en originaliteit zult vinden!

Het antwoord vind je in stilte

En waar vind je stilte? In jezelf, in het contact met jezelf, wanneer je terugkeert naar je kern. Voorbij de onrust in je omgeving én je innerlijke onrust! Op die plek maak je contact met je verlangens, met je intuïtie. Daar borrelt de inspiratie op, krijg je de meest creatieve en eigenzinnige ideeën.

Oefening onthaasten

(duur ca. 20 minuten, ga zitten op een rustige plek waar je niet gestoord wordt)

1. Pak muziek die jou raakt. Dit is heel persoonlijk, het maakt niet uit wat voor muziek het is, het gaat erom dat het betekenis voor jou heeft. Zelf heb ik op Spotify een playlist gemaakt met ‘kippenvel’ muziek, muziek dat mij gegarandeerd bij mezelf brengt. 

2. Zet een koptelefoon op en zet het volume aangenaam hard

3. Ga zitten en sluit je ogen, laat je in de zitting zakken, ontspan

4. Adem een keer diep in door je neus en met een flinke zucht uit door je mond (herhaal dit eventueel een paar keer, voel je meer en meer ontspannen)

5. Ga met je aandacht naar je voeten, voel waar je contact maakt met de grond. Vervolgens ga je met je aandacht naar boven, voel waar je benen, billen en rug contact maken met de zitting. Kun je nog meer ontspannen? Voel je dieper wegzakken en zachter worden.

6. Luister nu naar de muziek. Voel waar het binnenkomt, waar het je raakt. Ga volledig op in de muziek, dompel je erin onder en geniet! Luister en voel je lichaam. Doe dit zolang als je prettig vindt. Voel na afloop wat er veranderd is, hoe voel je je nu?

Ik wens je een rustige winter, waarin je vanuit de rust in jezelf kunt werken én genieten!

Leave a Comment