Home Liefde & Relaties Omgaan met de verwachtingen van anderen

Omgaan met de verwachtingen van anderen

Door Shirley

Verwachtingen. We weten ondertussen allemaal wel hoe deze rottige dingen ons weghouden van een fijner en vrijer leven. Dat is geen nieuws. Wel nieuw voor mij was het besef dat verwachtingen continu worden bijgesteld. Ze staan niet stil. Het is niet zo dat je op een dag voldoet aan bepaalde verwachtingen en dan tevreden kunt zijn. Nee, ze kruipen gewoon weer een stukje omhoog als je ze eenmaal hebt bereikt.

Verwachtingen op je werk

Je wilt het goed doen – meer dan goed eigenlijk. Je wilt laten zien dat je groeit, dat je steeds harder werkt, beter plant en sneller reageert. Je zegt steeds vaker ‘ja’. Net zolang totdat overwerken ‘werken’ gaat heten. En omdat je steeds sneller werkt, komen er alleen maar meer taken bij.

Verwachtingen in je relatie

Ook in je relatie worden verwachtingen continu bijgesteld. Besteed je meer tijd en aandacht aan je partner, geef je meer cadeautjes, doe je meer in het huishouden, initieer je vaker seks? Het maakt niet uit wat het is. De eerste paar keren valt het op en wordt het gewaardeerd. Daarna wordt het de standaard.

Verwachtingen loslaten?

Hoe maak je je los van al die verwachtingen die telkens maar weer worden bijgesteld? Niet. Die verwachtingen kun je niet zomaar loslaten en dat zou je ook helemaal niet moeten willen. Wat je wél kunt doen is ze de juiste kant op gaan sturen. Doe alleen dingen met grote regelmaat waarvan je weet dat je ze een leven lang vol zou kunnen houden. Een leven lang klinkt misschien dramatisch, maar dat is nou eenmaal waar het op neerkomt.

Schaarste is goed

Je kunt het je baas of je partner – of wie dan ook – niet kwalijk nemen dat ze hun verwachtingen bijstellen als jij een gewoonte maakt van al die bijzonderheden. Laat een extra klus ook echt een extra klus zijn. Laat overwerken overwerken zijn. Laat een speciaal avondje een speciaal avondje zijn. Schaarste is goed – zonder schaarste zou niets meer van waarde zijn.

De keerzijde van steeds meer doen

Een baas zal waarschijnlijk niet snel klagen als je telkens meer gaat doen. In een privérelatie gelden andere regels. Verplaats je eens in je partner – voelt het niet heel verstikkend?

Zie jullie relatie als een weegschaal. Je hebt ieder een eigen bakje waar je ‘moeite’ in legt. Soms de een wat meer, soms de ander wat meer. Maar wat gebeurt er als op een dag jouw bakje de ondergrond raakt? Is er dan nog wel sprake van een relatie?

Onthoud: de ander is altijd sneller klaar met jouw overvolle bakje dan jijzelf.

Wat zit erachter?

Vraag jezelf eens af: waarom ga je eigenlijk steeds meer doen? Wat zit daarachter? Ben je iemand ergens van aan het overtuigen? Probeer je iets te bewijzen? Wat is het verlangen dat je denkt te bevredigen met overpresteren en overplezieren?

Liefs,
 Shirley
www.howtolife.nl

Boekentip Inspirerend leven: Wees lief voor jezelf

Ben jij gewend om veel te geven en vind je het moeilijk om te ontvangen? Patricia Spadaro schreef dit boek speciaal voor jou: zij leert je grenzen te bepalen en ze aan te geven, balans vinden, en voor jezelf kiezen zonder anderen uit het oog te verliezen.

Bestel jouw exemplaar voor € 12,50 bij onze webshop Boekenwereld.com


 

0 comment

Omgaan met de verwachtingen van anderen - How to life 19 november 2018 - 22:28

[…] Eerder verschenen op inspirerendleven.nl  […]

Reply

Leave a Comment