Home Geen categorie Ombuigen van je negatieve gedachten

Ombuigen van je negatieve gedachten

Door Vanessa

Negativiteit en negatieve gedachten, je kent ze wel. Ons zorgen maken, piekeren, doemdenken. Dat we ons wel eens zorgen maken, hoort bij het leven. Maar soms gaat het zo ver dat doemdenken en negativiteit een te grote rol gaan spelen in je dagelijkse leven, dat het je leven gaat beheersen en je niet meer uit de spiraal geraakt. Deze neerwaartse spiraal wordt dan een onbewust proces. Je bent geen baas meer over je gedachten en gevoelens die hiermee gepaard gaan. Je wordt erdoor beheerst en ziet geen keerpunt meer. Het is dus belangrijk deze negatieve malemolen om te buigen en opnieuw aan de andere kant te gaan staan. Maar hoe beginnen we hieraan?

Bewustwording

Het onbewuste proces van negatieve gedachten kan je ombuigen door je eerst en vooral bewust te worden hiervan. Wees je bewust dat enkel jij alleen de kleur van je gedachten kan veranderen. Dit is niet evident, zeker niet omdat je niet het gevoel hebt dat je je gedachten nog beheerst. Probeer het even met deze oefening: Hoor je negatieve gedachten opkomen, laat dan in je hoofd een alarm afgaan. Laat je betrappen door jezelf. Een alarm dat je een signaal geeft. Zonder oordeel. Geef jezelf  geen kritiek, maar laat de gedachte opkomen, wees je bewust. Door het opmerken en voelen van deze gedachten, merk je dat jij de keuze hebt om hierop verder te gaan of ze te laten voor wat ze zijn. Bij het opmerken, zul je al snel patronen herkennen. Welke zaken/gebeurtenissen zorgen ervoor dat je in je negatieve spiraal schiet? Bewustwording is een eerste, maar grote stap in het veranderen van je gedachten. In mijn vorig artikel (Hoe vaak gebruiken we niet het woord ‘proberen’) wilde ik minder gaan piekeren. Door het zelf toepassen van deze oefening, merk ik dat ik vaak struikel omtrent onderwerpen als ziekte of de mening van anderen. Door me hiervan bewust te zijn, kan ik mijn gedachten makkelijker kan laten komen zonder in oordeel te gaan of zonder ze de controle over mezelf te laten nemen.

Ombuigen naar positieve gedachten

Hoe meer je deze oefening in bewustwording toepast, hoe sneller je je negatieve gedachten zult opmerken en hoe sneller je ze kan tegenhouden. Je zal merken dat jij terug meester wordt over je gedachten. En dat jij diegene bent die ze zal kunnen ombuigen tot positieve gedachten. Als tweede oefening kan je voor jezelf telkens een negatieve gedachte opkomt, deze ombuigen naar een positieve. Positieve gedachten leiden immers tot een positieve trilling, positieve energie, positieve contacten en gebeurtenissen. En een positief leven tot gevolg. Schijn je licht op positieve gedachten en laat de energie stromen.

Leave a Comment