Home Boekentips Of egels de wereld kunnen redden?

Of egels de wereld kunnen redden?

Door Jenny

Toen ik Gek op egels in mijn handen kreeg, was ik eerst verrast over de dikte van het boek. Heel benieuwd was ik naar de inhoud. Ik kan van mijzelf wel zeggen dat de natuur mij altijd aantrekt en dat ik er graag in vertoef (wandelend, joggend of gewoon lekker lezend onder een boom). Ook kijk ik goed rond, observeer de dieren die ik zie en regelmatig zoek ik op, wat de spirituele betekenis van een dier is dat ik heb gezien. Dit zijn mijn gegevens van een egel, gehaald uit een lezing van Christine Beerlandt n.a.v. haar boek Dieren als oersymbool in droom en werkelijkheid. Haar reactie op de vraag: waarom worden er zo veel egels doodgereden?

De egel vraagt om een absoluut gevoel van zelfbescherming en vertrouwen. Hij kan daar zelf overmoedig in zijn. Tijdens het oversteken van wegen wordt hij regelmatig doodgereden. De vraag is dan :“ Is het een diep vertrouwen waaruit ik leef of ga ik roekeloos te werk? Hoe leef jij?Heb je het gevoel je beschermd te voelen, dat je niets kan gebeuren?” Wees daarin niet overmoedig en laat je vooral niet door stress opjagen. Als je niet meer bent aangesloten op je eigen zelfvertrouwen (=je eigen kern), dan ga je dingen forceren. De boodschap van een egel is dus: twijfel niet aan jezelf, bouw op jezelf. Je hoeft je niet angstvallig in een bolletje af te schermen. Mensen hebben nu meer dan ooit het nodig om met elkaar te communiceren. Praat over dingen. Je door niemand te laten benaderen, zal geen oplossing geven. Dus werk aan je eigen gevoel van veiligheid en spreek de dingen uit in plaats van je angstig terug te trekken en je stekels op te zetten.

Neus aan neus met een egel

Bovenstaande inhoud kan ik goed plaatsen bij het egeldiertje. Dus snel gaan lezen in Gek op egels of ik bovenstaand ook terugvond en wellicht nog veel meer. De egel is onlosmakelijk verbonden aan de wereld van de mens. De egel komt nl terug in o.a.  reclame, evolutietheorie, tuinieren, vogelpopulatie, politiek, ridderspelen, McDonald’s, bijgeloof, Chinese homeopathie en natuurlijk in prentenboeken en ansichtkaarten. Hugh Warwick heeft door zijn werk als ecoloog ervaren dat toen hij “neus aan neus met een egel recht in zijn ogen keek, hij een glimp opving van het echte leven in het wild.” Hij gaat ervan uit dat de egels met hun grappige uiterlijk en hun aanstekelijke aantrekkingskracht ervoor zorgen dat de mens opnieuw de natuur gaan waarderen en beschermen. Zo speelt de egel dus een rol in het redden van de wereld.

Wetenswaardigheden

Gek op egels is logisch opgebouwd uit 8 hoofdstukken die weer verdeeld zijn in 3 delen. De verteltrant is makkelijk, populair en bevat een bepaald soort humor. Hier mag je als lezer van houden. Ik vroeg me in het begin af of de schrijver het nou serieus bedoelde of dat hij me voor de gek aan het houden was. Gaande weg leerde ik zijn humor herkennen en kan ik alleen maar zeggen dat het niet mijn soort humor is; ik ervaar deze als een beetje onnozel. Het boek bevat heel veel wetenswaardigheden over egels. Zo heb ik dus geleed dat het niet noodzakelijk is om een winterslaap te houden en dat egels op een luidruchtige manier eten. Verder kunnen ze goed het weer voorspellen. Soms kunnen de egels echter ook schade aanrichten. Ondanks dat zijn er veel mensen die een passie voor egels hebben. Ze herkennen het druk, ijverig, eerlijk en vriendelijk van een egel ook in zichzelf. Beatrix Potter heeft hier ook een belangrijke rol in gespeeld.

Spiritueel?

Op veel plekken over de hele wereld zijn er opvanghuizen voor egels. De schrijver gaat op verschillende plekken kijken en ervaart hoe de egel echt het verschil voor mensen kan uitmaken; door voor egels te zorgen ontstaat er een heus levensdoel. Daarna beschrijft hij hoe de Olympische wereldspelen van egels eraan toegaan. Dit gaat voor mij veel te ver. De schrijver noemt het zelf:”het overgaan van passie in obsessie”. Ook hij ervaart niet alles als normaal. Hij schrijft dan: “open je geest, maar niet zover dat je hersenen eruit vallen.” En dat vond ik wel humor. Alles bij elkaar vind ik dit boek geschikt voor ECHTE egelliefhebbers (natuurliefhebber zijn is te weinig) en  voor mensen met een bepaald soort ‘droge humor’. De titel: Gek op egels, is erg toepasselijk en klopt ook. De ondertiteling: hoe egels de wereld kunnen redden komt niet goed uit de verf. Ik vind het geen spiritueel boek. Er worden erg weinig linken naar de mens, zijn levenswijze en zijn bewustzijn gelegd. Het stukje van C.Beerlandt  bv vind ik nergens in dit boek terug en dat vind ik jammer.

Leave a Comment