Home Mindfulness Oefening: Leven in het nu

Oefening: Leven in het nu

Door Mats en Susan Billmark

Leren om sterker aanwezig te zijn in het nu vraagt veel geduld en oefening. Het is haalbaar dat je de momenten waarop je aanwezig bent vermeerdert, en dat je de tijd waarin je in gedachten in het verleden of in de toekomst bent vermindert. Het Zweedse echtpaar Susan en Mats Billmark schreef in Leva: minder stress meer leven hoe je steeds meer in het nu kunt komen. Elke keer dat je ruimte schept in de stroom gedachten, groeit je contact met het nu. De grote uitdaging is om regelmatig een paar van de volgende oefeningen uit te voeren:

Meditatie/Ademhaling

Concentreer je gedurende de dag zo vaak mogelijk op je ademhaling.Elke geconcentreerde adempauze is nuttig. Als je gedachten afdwalen, merk je dat op en richt je je aandacht opnieuw op je ademhaling. Doe het één minuut, vijf minuten of een halfuur! Sluit je ogen. Bij elke inademing zeg je in gedachten ‘in’. Bij elke uitademing zeg je in gedachten ‘uit’. Concentreer je op je inademing en je uitademing. Adem en laat alles zijn zoals het is.

Focussen

Waar je ook bent: adem af en toe diep in en zeg in gedachten: ‘Wat gebeurt er hier en nu?’ Geef elk routineklusje je focus en volledige aandacht.

Affirmatie

Als je de volgende affirmatie elke dag minstens drie minuten herhaalt, versterk je je voornemen om meer in het nu te leven: ‘Ik kies ervoor volledig en geheel in het nu te blijven.’ Stop de gedachtestroom Als je vijf tot tien seconden aanwezig wilt zijn in het nu, zeg dan in jezelf: ‘Ik ben benieuwd wat mijn volgende gedachte zal zijn.’

Yoga/Qigong

Een combinatie van lichamelijke oefeningen en ademhalingsoefeningen waardoor je lichaam sterker wordt, je meer aanwezig bent in het moment en je meer kennis van je lichaam krijgt. Deze tips komen uit Leva. Minder stress, meer genieten  van Mats en Susan Billmark. Nieuwsgierig? Bestel het boek hier bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com! Of lees hier het gratis leesfragment.

Bestel jouw exemplaar bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com

Leave a Comment