Home Oefeningen Oefening: van denken naar voelen

Oefening: van denken naar voelen

Door Astrid Tees
hsp en prikkels

Ken je het gevoel dat je als het ware vastzit in je hoofd? Dat je gedachten met de snelheid van het licht over elkaar heen buitelen…en het gáát maar door en gáát maar door? Piekeren dus, maar wel voor gevorderden als het deze vorm aanneemt. Mijn ervaring is dat als ik in zo’n toestand verkeer, dat geen goed moment is om bijvoorbeeld beslissingen te nemen over het onderwerp van mijn gepieker. Beslissingen die ik in zo’n situatie zou nemen is als het spelen van paniekvoetbal. Als ik er eerst voor zorg dat ik uit mijn hoofd raak en in mijn gevoel zak beleef ik de situatie heel anders. Er is rust, ruimte en overzicht. Ik voel nu wat de situatie met mij doet en ik voel niet de noodzaak en stress om daar direct een beslissing over te nemen. Als ik uiteindelijk wel een beslissing neem is dat er één waar ik volledig achtersta en blijf staan.

Ademhalen tegen piekeren

De volgende vraag is natuurlijk; hoe zak je vanuit de turbulentie in je hoofd naar de ontspanning in je gevoel? Het antwoord hierop is simpel; ademhalen.

Als je 15 tot 20 minuten heel diep ademhaalt vanuit je buik en deze ook goed uitademt of blaast voel je je langzaam ontspannen en neemt de snelheid van je gedachten af totdat het heerlijk rustig wordt in je hoofd. Als je dit voor het eerst doet kan het zijn dat het iets langer duurt dan 20 minuten; oefening baart ook hier kunst. Dit is een oefening die je kunt toepassen bij elke vorm van spanning. Ik gebruik het ook als ik even niet lekker in mijn vel zit of chagrijnig ben. Na 15 minuten diep en bewust ademhalen verdwijnt mijn slechte humeur als sneeuw voor de zon.

Doe je dit dagelijks een keer (je slaapt er ook heel lekker op in namelijk..) zul je na verloop van tijd merken dat je steeds minder neigt tot piekeren en malen en dus meer in de ontspanning blijft zitten. Ik doe het inmiddels al een tijd en ervaar echt dat ik in het algemeen beter in mijn vel zit en minder snel gestrest raak. Na jarenlang voornamelijk in mijn hoofd gewoond te hebben moet ik zeggen dat het leven in en vanuit mijn gevoel van een aanzienlijk betere kwaliteit is.

Boekentip van Inspirerend leven: Start vandaag met ademen

Met je ademhaling kun je je gezondheid, energie en uithoudingsvermogen verhogen. Bovendien vind je innerlijke rust en ontspannen leven. Onderzoek jouw ademhaling met Start vandaag met ademen en leer ademhalingstechnieken toe te passen op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Bestel jouw exemplaar voor € 15,99 bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com. 

2 comments

Avatar
n 5 februari 2015 - 11:49

Ja dit is echt wat voor mij, ik wil ook meer naar mijn gevoel luisteren en niet meer naar mijn hoofd.!

Reply
Astrid.Tees
Astrid.Tees 5 februari 2015 - 12:05

Hallo N,
Dankjewel voor je reactie.
Je kunt de oefening zo vaak doen als je wilt.
Veel succes er mee!

Hartelijke groet,
Astrid Tees

Reply

Leave a Comment