Home Geen categorie Oefening: dankbaar zijn

Oefening: dankbaar zijn

Door Redactie

dankbaar Het leven is soms best intens. Pijn hoort erbij en soms valt het extra tegen. Je kan niet stellen dat het leven eerlijk is, zeker niet op wereldniveau. En soms word je ook in je eigen leven gegrepen door oneerlijkheid. Je vertrouwen werd misschien beschaamd. Je kreeg misschien ontslag ondanks het goede werk dat je jaren hebt geleverd. Of je bent failliet gegaan door slechte betalers. Ondanks het feit dat het leven niet altijd eerlijk is, is het wel altijd mooi. En dankbaarheid helpt ons om de mooie dingen van het leven te zien. Waarvoor kan je zoal dankbaar zijn?

Dankbaar voor je lichaam

Je kan de wereld rondreizen en niets vinden dat zo bijzonder is als jouw lichaam. Het is een ongelofelijke creatie die zelfs de zeven wereldwonderen overtreft. Je lichaam heeft zelfs een hart en een intelligentie! Het geeft je toegang tot de wereld van geur en smaak, vreugde en zicht. Het laat je toe de wereld te beleven en er dingen te verrichten. Je lichaam dient jou, je leven lang. Je kan dansen, zingen en spelen. We staan er soms niet bij stil, tot het lichaam pijn doet.

Dankbaar voor wat je gegeven wordt, iedere dag

We vinden het soms normaal dat we een dak boven ons hoofd hebben, een bed hebben, een computer, eten hebben… Toch is dit niet iedereen gegeven. Misschien kan je daar ook je dankbaarheid voor uitdrukken! Ben je vandaag al dankbaar geweest voor het warme water dat uit de kraan komt? Vaak is het pas na enkele dagen alleen koud water dat we het warme water plots kunnen waarderen!

Dankbaarheid voor de mensen

Terwijl je beweegt doorheen je dag kan je dankbaarheid uiten aan iedereen die op je pad komt. Dankbaarheid voor de politie op de weg, die helpt om het verkeer te regelen, dankbaarheid voor de wegwerker, die het verkeer veiliger maakt, dankbaarheid voor de man die helpt aan de kassa van het benzinestation, dankbaarheid voor de wc-vrouw die ervoor zorgt dat de toiletten proper blijven… en zo kan je doorgaan. Probeer maar eens! Merk hoe dit is voor je hart. Misschien komen er gedachten: Het is toch normaal dat ze dit doen. Ze worden er toch voor betaald. Met deze gedachten zal je hart niet openbloeien….

Dankbaarheid oefenen

Dankbaarheid is niet iets dat je hebt of niet hebt, je kan erin oefenen. Je leert op een nieuwe manier naar de wereld kijken! Het eenvoudigste is de tienvingeroefening. Je maakt per vinger een opsomming van dingen waar je dankbaar voor bent. Misschien vind je tien wel veel. Dan is dit zeker een oefening voor jou. Je zal merken dat je ook waardering krijgt voor de gewone alledaagse dingen die je vaak mist op de automatische piloot. Je kan deze oefening ’s avonds in je bed doen, of terwijl je op de trein zit of op een ander moment. Misschien kan je tien dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent?

1 comment

Avatar
Anne 7 juli 2016 - 16:58

Hele mooie, eerlijke blog.
Het is echt een kunst om ondanks tegenslagen dankbaar te zijn, en misschien klinkt het raar, maar zelfs om tegenslagen zelf kun je dankbaar zijn, omdat ieder nadeel een voordeel heeft. Het is alleen echt lastig, maar zeker de moeite waard, om dat in te zien.
Niemand heeft het perfect, en iedereen draagt bagage mee. Hoe gelukkig je bent is niet afhankelijk van het geluk dat jij in je leven hebt, maar hoe je omgaat met gelukmomentjes en tegenslagen.

Reply

Leave a Comment