Home Nine Star Ki & Yi De Nine Star Yi Astrologie van 11-16 maart: de roep van je zielsverwant

De Nine Star Yi Astrologie van 11-16 maart: de roep van je zielsverwant

Maart is de maand van de Innerlijke Waarheid, een hexagram dat ons de verreikende invloed van oprechtheid en betrouwbaarheid laat zien. Van leven vanuit je eigen bron. Een harmonieus hexagram met een prachtige boodschap, want zodra iemand vanuit deze bron handelt, spreekt en in het leven staat, zal niets wat hij doet zijn doel missen.

Leven vanuit je eigen bron

Vooral de tweede lijn, de periode die nu ‘actief’ is, handelt over deze bijna onzichtbare onderlinge invloed. Ze laat ons zien dat de uitwerking en invloed van onze innerlijke waarheid, zodra we hieruit handelen en spreken, verder strekt dan we zelf doorhebben. Het beïnvloedt in steeds wijder lopende cirkels tijd en ruimte.

Zo oprecht als een kind

De lijn staat centraal in het onderste trigram, Meer, het Blijmoedige. Een trigram dat onder meer geassocieerd wordt met plezier, met vrije uitwisseling van communicatie en speelsheid. Het trigram is als een charmant jong meisje dat door haar onervarenheid nog oprecht en puur is. In de fonkelende ogen van een kind, in de ongekunsteldheid van haar woorden en gedrag kun je de werkzaamheid van dit trigram begrijpen. Het trekt zich op geen enkele wijze iets aan van rangen of standen, simpelweg omdat het daar nog geen weet van heeft.

Het onderste trigram stelt ook de innerlijke houding voor die we kunnen aannemen in een bepaalde periode. In dit geval: wil je Innerlijke Waarheid vinden en cultiveren, wees dan zo zuiver en oprecht als een kind. Want een kind heeft geen vooropgezette mening, een driedubbel verborgen agenda. Ze zegt gewoon wat het wil, wat de hartenwens is. En daarom is het altijd verstaanbaar – zelfs wanneer het gebrabbel uitstoot.

Afronden van verdriet

Probeer deze periode dus weer te zijn als een kind: de vreugde te ervaren, de blijdschap die loskomt wanneer je jezelf niet al te serieus neemt. Op die wijze zul je ook ‘het kind’ in anderen kunnen zien en aanvaarden, met al hun ‘nukken en eigenaardigheden’. Ze zijn exact wie ze moeten zijn in relatie tot jou, en dat is altijd goed – altijd.

Trigram Meer en de tweede lijn nodigt ook uit om je verdriet af te ronden, de dingen waar je zo van hield en die je waardevol achtte, te gaan loslaten. Trigram Meer staat namelijk in verbintenis met de herfst, de tijd van afscheid nemen. Maar zodra de tweede lijn ‘beweegt’, zoals in deze periode aan de hand is, verschijnt trigram Donder, welke bij uitstek een lente-trigram is, een tijd van groei. En deze combinatie zou je daarom kunnen interpreteren als: je kunt niet vernieuwen (trigram Donder) als het oude niet is losgelaten (trigram Meer). Je zult dan altijd je oude oordelen en pijnen meenemen die een nieuwe start, een terugkeer naar je innerlijke blijdschap in de weg staan.

Invloed van afstand

Dit is de tweeledigheid van trigram Meer. Want ondanks – of juist doordat – een kind volledig kan openstaan en vrij is in haar bestaan, komt ook datgene van buitenaf direct en zonder bescherming binnen. Het hexagram als geheel, de Innerlijke Waarheid, kan daarmee ook een periode zijn waarin we de ‘open zenuwen’ van vroeger, toen we kind waren en de ogenblikken die verdriet hebben opgeleverd opnieuw gaan ervaren en doorleven. Want ook dit is: ‘invloed van afstand’.

Wij resoneren altijd met datgene waarop wij innerlijk afgestemd staan, als een radio met haar frequentie. Wie de knop tussen twee zenders houdt, zal storing ontvangen en uitzenden. Maar wie verbinding met zichzelf heeft, zendt een duidelijk en helder signaal af. En gelijkgestemden zullen reageren. Dit – en meer – wordt samengevat in de prachtige, Zen-achtige tweede lijntekst van hexagram de Innerlijke Waarheid:

Een roepende kraanvogel in de schaduw.

Zijn jong antwoordt hem.

Ik heb een goede beker.

Die wil ik met je delen.

Zielsverwanten

De kracht van Innerlijke Waarheid is daarom dat zij vertrouwen wekt, als een kuiken wat reageert op de roep van zijn ouders, zelfs als hij ze niet kan zien. Dat is wat deze lijntekst overbrengt. Andere vogelsoorten zullen zich er niets van aantrekken, zij hebben een andere binding.

Wie spreekt vanuit de kracht van Innerlijke Waarheid, waarbij er geen noodzaak is om jezelf op de voorgrond te zetten, zal respons vinden bij hen die er mee resoneren. Zo gaat de inhoud boven de uiterlijke vorm, en is de essentie van wie je bent een bron die je kan delen met gelijkgestemden. Zielsverwanten weten zich met jou te verbinden als je handelt vanuit Innerlijke Waarheid. ‘Dat is de toegenegenheid, die uit het diepst van het hart komt’, zegt een oude toelichting bij deze lijn. Dat is de kracht van Innerlijke Waarheid.

Wil jij weten wat jouw persoonlijke levensblauwdruk is vanuit Nine Star Yi? Lees meer

Meer weten over de I Tjing? lees meer


I Tjing: Het Boek der veranderingen

Johannes Bloemsma en Harmen Mesker schrijven op Inspirerend Leven voorspellingen op basis van de I Tjing, Het Boek der veranderingen*.

Bestel tijdens de Boekenweek (t/m as zondag) en ontvang er gratis het boekenweekgeschenk bij!

 

 

* Wat is het Boek der veranderingen? Geschreven als een orakelboek in het oude China bevat het 64 hoofdstukken met elk een uniek zeslijnige figuur (hexagram) waaraan zeven kernachtige spreuken zijn toegevoegd die van toepassing zijn op elke denkbare situatie. Uitgangspunt is, dat alles gebeurt met een reden, en niets is toeval. Je kan de I Tjing over alles om advies vragen. Het antwoord wordt altijd gegeven in symbolen, het zijn geen kant en klare heldere antwoorden. Al eeuwenlang, ook nu nog, geeft het boek advies aan leiders, managers, kunstenaars en filosofische denkers uit alle culturen.

Leave a Comment