Als je terugkijkt op je leven, waren het dan niet vaak de fases van moeilijkheden of die van diepe vertwijfeling dat je tot spirituele bloei kwam? Was het niet door wrijving en tegendruk, door uitdagingen en ontberingen dat diep in jou een innerlijke kracht ontwaakte die je aanspoorde om tot een grotere hoogte te stijgen?
Zolang je met problemen worstelt, zijn ze jou de baas
Tegenslag is de vruchtbare grond voor spirituele en persoonlijke groei, voor het laten ontwaken van de geestelijke held in jou. En zodra deze is ontwaakt, kun je haar niet meer verliezen: ze is onvervreemdbaar bezit geworden.
En in deze periode, de laatste lijn en eindfase van Het Werk aan het Bedorvene, kom je tot het besef dat de beste manier om met problemen en tegenslag om te gaan niet altijd gelegen is in het worstelen ermee, maar in de helende keuze om ze te overstijgen. Er in wezen afstand van te nemen. Want zolang je met problemen worstelt, blijven ze jou altijd de baas.
Zodra je kiest voor ‘overstijging’ zal een verandering in je plaatsvinden – je gaat je meer verbinden met de spirituele waarden van het leven. En dus ook met je eigen essentie, degene wie je werkelijk bent. Dit alles – en meer – wordt samengevat in de zesde lijntekst:
Hij dient geen koningen en vorsten;
Hij stelt zich hogere doeleinden.
Want met de bovenste lijn zijn we, zoals gezegd, aangekomen bij het einde van Het Werk aan het Bedorvene. In het Chinese origineel van deze tekst wordt geen persoon aangeduid, ze kan dus ook vertaald worden als ‘dien geen koningen en vorsten, stel hogere doelen’. Ongeacht hoe het proces van het Werk aan het Bedorvene zich heeft voltrokken en of we het beoogde doel hebben bereikt, ongeacht of het verleden een plek heeft gekregen of niet en of anderen dit hebben geaccepteerd, uiteindelijk komt het er op aan dit alles los te maken van wie je werkelijk bent als persoon.
Laat je niet meer leiden door wat achter je ligt
Je bent niet je verleden; het verhaal en de gevolgen ervan staan los van wie jij werkelijk bent. Als je ‘koningen en vorsten dient’ laat je je leiden door principes en invloeden die lager zijn dan jij (want ‘koningen en vorsten’, dat is de vijfde lijn). Laat je niet meer leiden door wat achter je ligt.
Door deze lijn verandert het trigram Berg in het trigram Aarde. Berg heeft de neiging om terug te kijken – een fase die nu is afgelopen. Aarde stelt zich open, is ontvankelijk zonder te oordelen, bevordert groei en kan de zaadjes van een nieuw begin laten uitgroeien naar een nieuwe fase waarin er geen weg terug is. Kijk vooruit en bedenk dat er geen hoger doel is dan jezelf.
Wil jij weten wat jouw persoonlijke levensblauwdruk is vanuit Nine Star Yi gezien? Lees meer…
Meer weten over de I Tjing? lees meer…
Benieuwd naar wat de I Tjing over je familierelaties zegt? Lees dan hier hoe je familie in balans raakt volgens de oude Chinese regels. Meer lezen over de I Tjing? Voor beginners, lees de lezersrecensie van I Tjing stap voor stap.
Wat is het Boek der veranderingen? Geschreven als een orakelboek in het oude China bevat het 64 hoofdstukken met elk een uniek zeslijnige figuur (hexagram) waaraan zeven kernachtige spreuken zijn toegevoegd die van toepassing zijn op elke denkbare situatie. Uitgangspunt is, dat alles gebeurt met een reden, en niets is toeval. Je kan de I Tjing over alles om advies vragen. Het antwoord wordt altijd gegeven in symbolen, het zijn geen kant en klare heldere antwoorden. Al eeuwenlang, ook nu nog, geeft het boek advies aan leiders, managers, kunstenaars en filosofische denkers uit alle culturen.