Home Spiritualiteit Nieuwjaarsbezinning: realiseer je missie

Nieuwjaarsbezinning: realiseer je missie

Door Lusanne Hogeweg

De maanden december en januari zijn bij uitstek geschikt om je te bezinnen en de balans op te maken. Tijdens een nieuwjaarsbezinning kijk je dankbaar terug op het afgelopen jaar en blik je verlangend vooruit naar het komende. Was het jaar 2018 geschikt om een begin te maken met het ontdekken van je missie, 2019 wordt het jaar van het echt gaan doen.

Nieuwjaarsbezinning: geniet van de stilte en leegte

De winter is het seizoen om naar binnen te keren, lekker in je huis en lekker in jezelf. Het is een tijd van afscheid nemen en afronden. Van rusten en meegaan. Het advies is om de dagen leeg en stil te houden. Want in de leegte laat het meest eigene van jezelf zich zien. Daarom is het een van mijn favoriete periodes van het jaar.

Al jaren sta ik in de kerstvakantie stil bij mijn leven. Hoe was het afgelopen jaar, wat heb ik gedaan en wat heeft het me gebracht? Wat wil ik het komende jaar, wat staat er te gebeuren? Ik zoek de stilte op, en probeer inzicht te krijgen in mijn diepe verlangens en intenties. Alles wat zich aandient, schrijf ik op.

Verbinding met je leven

Je wensen of intenties opschrijven heeft iets magisch. Ik maak ook al jaren graag een vision board, een speciale collage. Op die manier creëer je de dingen die je verlangt. En het werkt, dat zie ik elk jaar weer. Plaatjes die ik intuïtief heb opgeplakt, komen tot leven in de praktijk. Deze vorm van creatief bezig zijn verankert je in je leven en geeft een gevoel van betekenis. Ik schreef hierover eerder dit artikel.

In 2018 heb ik een boek geschreven. Daarin komt 20 jaar persoonlijke ontwikkeling samen. Voor mij voelt het als mijn levenswerk, om alles wat ik me bewust ben geworden te delen met anderen. Ik zie het ook als mijn missie om dit boek in de wereld te brengen. Daarom sta ik dit jaar in de kerstvakantie stil bij mijn missie en hoe ik deze in 2019 verder kan vormgeven.

Structuur helpt bij nieuwjaarsbezinning

Al een paar jaar gebruik ik bij de nieuwjaarsbezinning een werkboek met verdiepende vragen. Die helpen me om gestructureerd terug te kijken en vooruit te blikken. Ik vul het zo intuïtief mogelijk in, op gevoel, en denk er niet teveel bij na. Zo kan ik verrast worden door mijn eigen antwoorden!

Daarom maak ik dit jaar een speciaal werkboek, om je missie te helpen realiseren: het winter-missie-werkboek. Met inspirerende teksten en vragen om je missie te vinden. Sta stil bij de vragen en geef antwoord vanuit je gevoel. Je kunt verrast worden door wat je opschrijft. Maar verwacht ook weer niet te veel, want je missie openbaart zich gaandeweg.

De bestemming van je ziel ontdekken is niet iets waar je recht op af kunt gaan, het is eerder iets wat zich ontvouwt

De kracht van intentie is magisch

Wat bracht 2018 aan bijzondere ervaringen, inzichten en concrete resultaten? Dit op een rijtje zetten helpt je om oog te krijgen en dankbaar te zijn voor de rijkdom in je leven. Om nieuwe zaken in je leven toe te laten, is het afronden van het oude vaak noodzakelijk. Welke lessen heb je nu wel geleerd? Waar ben je klaar mee, waar neem je afscheid van? Bedankt 2018!

Wat zijn je diepere verlangens? Dit onderkennen is belangrijk, omdat juist diepere verlangens een aanwijzing zijn van onze ziele-missie. Neem daarom je gevoelens serieus en laat je niet beperken door ‘ja maar…’ gedachten. Het jaar beginnen met een idee van wat je werkelijk verlangt, opent je voor positieve resultaten. Hallo 2019!

De 12 Heilige Nachten

Wil je ervaren wat deze vorm van bezinning je kan brengen? Je kunt thuis het winter-missie-ritueel doen, dat je vindt in het Winterboek van Inspirerend Leven. Je kunt hier het gratis winter-missie-werkboek downloaden, met inspirerende en verdiepende vragen voor de nieuwjaarsbezinning. Ook kun je op 25 januari 2019 meedoen met de speciale winter-missie-workshop om je mission board te maken.

Een tip: doe het winter-missie-ritueel en vul het winter-missie-werkboek in bij voorkeur tussen 25 december (Kerst) en 6 januari (Driekoningen). Deze periode, die de Twaalf Heilige Nachten wordt genoemd, is heel geschikt voor bezinning.

De energie van deze stille tijd ondersteunt je om naar binnen te keren. Zo kun je echt komen tot verdieping en verbinding met je ziele-verlangen en innerlijke bewegingen. Let ook op de dromen die je deze nachten hebt, mogelijk hebben ze een boodschap voor je.

Bewust je leven vormgeven

Lift mee op de energie van deze tijd van het jaar, en doe mee met de nieuwjaarsbezinning. Waar het om gaat, is de tijd nemen voor jezelf, een pas op de plaats maken en naar binnen keren om je verlangens en intenties te voelen. Door deze op te schrijven, te vertellen aan anderen en te verbeelden met plaatjes, zet je de eerste stappen tot verwezenlijking.

Zo open je je voor nieuwe mogelijkheden en geef je je leven bewust vorm. Het is een mix van passief zijn en actief te werk gaan, van naar binnen keren en dan naar buiten brengen van wat in je leeft. Zo kunnen op een magische manier je wensen werkelijkheid worden. Probeer het uit en kijk wat zich het komende jaar in jouw leven ontvouwt!

© Lusanne Hogeweg

Boekentip: Inspirerend Leven Winterboek

Wil je zelf aan de slag gaan met je nieuwjaarsbezinning en ben je benieuwd naar het winter-missie-ritueel? In het Inspirerend Leven Winterboek vind je alles wat je nodig hebt voor bezinning tijdens de wintermaanden.

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld voor €17,50.

 

Laat een bericht achter